Bu Dükkanın Her Rafı Tarih Kokuyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu Dükkanın Her Rafı Tarih Kokuyor

Aydın’ın Efeler ilçesi Köprülü Mahallesi’nde bulunan dükkanında tarih kokan eşyaları sergileyen Aydın’ın tek kadın mezatçısı Sultan Ünver, insanları geçmişe götürüyor. Hikayeleri olan eski eşyalar ise vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanıyor.

Çocukluğundan bu yana nostaljiye olan merakını kazanca dönüştüren 45 yaşındaki Sultan Ünver, “Geçmişten bu işe merakım vardı ama tabii bütçeler yeterli olmadığı için o zamanlar plastik malzeme, polyester malzeme, minyatür, pirinçler, bakırlar, o tarz ürünler ile koleksiyon yapıyorduk. Tabii ki bu sadece maddiyata dayanmıyor. Yerinizin olması da önemli çünkü evde bunu ne kadar toplayabilirsiniz? Ev bir müddet sonra doluyor, istifçi oluyorsunuz. Bizde koleksiyonerden mezatçıya döndük. Hobi olarak sadece sevdiğim ürünleri alıyordum. Daha önce bir antikacı arkadaşın yanında çalışıyordum. Orada kitap ayrıştırmaları, antika şişe ayrıştırmaları yapıyordum. Daha sonra mezatlara gitmeye başladım. Mezatlara gitmeye başlayınca bunu ben de yapabilirim dedim. Öylelikle bu yola çıktım. Dükkanımı açalı 2 sene oldu. Bundan önce küçük bir depom vardı. Oraya fazla mallarımı doldurabiliyordum. Daha sonra sayfa mezatlarına başladım. Sayfadan satışlara başladım. Baktık ki işin ucu açık bizde bir dükkan tutalım dedik. İlk bu dükkanı nasıl dolduracağız diye düşünürken şimdi sığamıyoruz.” dedi.

“Özgürlük Bu İşte Şart”

Bir kadın olarak meslekte yaşanabilecek zorluklardan bahseden Ünver, şunları söyledi; “Bu işi yapacak olan insanın özgür olması gerekiyor. Mezatçı dediğimiz zaman sadece oturduğumuz yerden mal satmak ya da mal almak değil. Bu işi yapan arkadaşları desteklemek için onların bulunduğu şehirlere gitmek gerekiyor. Ama bir ailen varsa 2-3 gün dışarıda olduğun zaman eşin ya da çocukların neredesin? ne zaman geliyorsun? diyorlar. Bizim böyle bir sıkıntımız olmuyor ama bu işi yapan insanların biraz daha özgür olması gerekiyor. Özgürlük bu işte şart. Küçük çocuğu olan insanlar bu işte zorluk çekiyorlar. Kadın olarak bu işte çok zorluk çekiyorsun. Ben öyle bir sıkıntı yaşamıyorum. İşimi çok severek yapıyorum. Türkiye’nin hemen hemen birçok iline gidiyorum. Türkiye’de kadın mezatçı çok fazla. Konya, İstanbul ve Ankara’da özellikle çok fazla. Kadınlar daha çok ilgi duyuyor. Porselen, cam ve vintage ürünleri çok seviyorlar.”

“İhtilal Yüzüklerinin Çarpıcı Bir Hikayesi Var”

Mezatlardan aldığı değerli ve hikayesi olan eşyaları dükkanında satan Ünver, “Dükkanımızda ahşaplar, bakır ürünler, pirinç ürünler, cam ürünler, porselen ürünler var. Hollanda saatleri, yerli saatler, Avrupa saatleri, masa saatleri ve kol saatleri, duvar saatleri var. Osmanlı gümüşleri, vintage gümüşler var. Kasetler, plaklar, radyolar, plak çalarlar, şömine saatleri vs. her şey var. Hepsi geldiği gibi satılıyor. Şu anda daha çok vintage ürünler rağbet görüyor. Çok güzel bir padişah fermanımız vardı. Onu sattık. İhtilal yüzüklerinin çarpıcı bir hikayesi var. Darbe esnasında halk devlete destek olmak için paralarını, yeni evlenenler veya nişanlı olanlar parmaklarındaki alyanslarını çıkarıp devlet kalkınsın diye devlete destek amaçlı vermişler. Devlette, halkı ona destek verince, ben halkımdan aldıklarımı altın olarak geri veremesem de halkımın gönlünü alacağım demiş. Hepsinin gönlünü alabilmek adına darphane paralarının kenar kısımlarından yüzükler ürettirmiş. Bunun adı da ihtilal yüzüğü olarak kalıyor. Şu an elimizde bu yüzüklerde mevcut. 16 Temmuz Pazar günü Aydın’da bir mezat yapacağız. Şehir içinden, şehir dışından katılımcılarımız çok olacak. Aydın’da bu tür organizasyonların olduğunu bildirmek isterim. Herkesi müzakereye bekliyorum.” diye konuştu.

Bu Dükkanın Her Rafı Tarih Kokuyor