Aydınlılar asgari ücrete yapılan artışı yorumladı

Aydınlı vatandaşlar, yüzde 34 artış ile 11 bin 402 liraya yükseltilen asgari ücreti değerlendirdi. Bazı vatandaşlar asgari ücrete yapılan artışın yeterli ve beklentilerinin üzerinde olduğunu söylerken, bazıları da yetersiz buldu.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asgari ücrete zam yapmanın faydalı olmadığını işsizliği, beraberinde getirdiğini belirten Hamide Öksüz, “Keşke asgari ücrete zam olmasaydı. Zam yapmak yerine insanların alım gücünün yükseltilmesi, enflasyonun düşürülmesi gerekiyordu. Çünkü gerçekten herkes eleman çıkarmaya başladı. Daha bugün kendi işverenim 3 tane eleman çıkartacağım, hangisini çıkartacağım diye sordu. Bu zam işsizliği arttırıyor başka faydası yok. Gerçekten açlık sınırının ötesinde yaşıyoruz. Keşke böyle olmasa bu ülke, bu millet bunu hak etmiyor” diye konuştu.

“ZAM GELSE DE BİZİM İÇİN HİÇBİR ANLAM İFADE ETMİYOR”

Zammın yeterli olmadığını, bu zamma göre piyasanın da faiz oranlarını gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizen Emir Ayşe Olca, “Vallahi artık hiçbir şeyi olumlu düşünemez hale geldik. Bir markete giriyoruz, gerekli olan malzemeleri alalım diyorum. Çocuğuma süt alayım, bir mama alayım diyorum 500-600 lira tutuyor. Asgari ücrete çok az zam gelmiş. Piyasanın da buna göre faiz oranları mutlaka bir elden geçmesi gerekiyor. Ben memur eşiyim, şimdi memura da zam bekliyoruz. Zam gelse de bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Çünkü marketi vs. derken benim şu an cebimden giden 600-700 lira para. Harcamalarıma dikkat ettiğim halde bu şekilde oluyor. Nereye gittiğimizi artık ben bilmiyorum. Şu an oy kullanmak için z kuşağı geliyor, umarım ki herkes gözünü açar. Belli bir yaştan sonra kimse oy kullanmamalı, ben buna da karşıyım. 60 yaşın üstünde kimse oy kullanmamalı. Biraz bilinçlenmemiz gerekiyor” dedi. Şu an da öğrenci olduğunu belirten Yulia Alekseevakurt, “Ben öğrenciyim ama son zamanlarda yapılan zamlar karşısında asgari ücrete yapılan zammın yeterli olmadığını düşünüyorum. Marketlerde ki fiyat artışı, minibüslerde ki ücret artışı karşısında etkili değil” şeklinde konuştu.

“BENİM KARNIM DOYUYOR DİYE HERKESİN KARNI DOYMUYOR”

Aydın’da İnşaat Mühendisliği okuyan Samet Aydın, yeni asgari ücreti şu sözlerle değerlendirdi: “Öğrenci bursu üzerinden değerlendirme yapacağım. Yanlış hatırlamıyorsam en son asgari ücret 5500 lira iken öğrenci bursuna zam yapıldı. Burs 1250 liraya yükseldi. Sonra asgari ücret 8500 lira oldu, burs hala 1250 lirada kaldı. Geçen gün asgari ücret 11 bin 402 lira oldu, bursa hala zam yok. Burada öğrenci kiraları 6-7 bin liradan başlıyor. Ben ucuza oturuyor olabilirim ama benim karnım doyuyor diye herkesin karnı doyuyor diye bir şey yok. Asgari ücret ister 20 bin, ister 25 bin lira olsun yine de yeterli bulmayacağım. Bu durum daha farklı politika ve uygulamalarla düzeltilir. Zam yaparak olmaz. Zam yapılıyor, telefonun, yumurtanın, unun, ekmeğin fiyatı artıyor. Hiçbir şey değişmiyor.”

“HAZIRI YİYİP VAR OLAN MEVCUDU TÜKETEREK PARA KAZANAMAYIZ”

Şu an ki maaşların bütün çalışanlar için yetersiz olduğunu dile getiren Güven Karataş, “Devlet memuru maaşı da yetersiz, asgari ücret de yetersiz. Hayat çok pahalı. Üretim yapmalıyız. Hazırı yiyip, var olan mevcudu tüketerek para kazanamayız. Hep beraber çalışacağız, üreteceğiz, çok para kazanacağız” şeklinde konuştu.

“ZAM İSTEMİYORUZ”

Ekonominin çok bozuk olduğunu düşünen Esin Murat, “Biz zam istemiyoruz. Evi varken, çöpten ekmek toplayarak çocuklarına yemek götüren vatandaşlarımız var. Ekonominin düzelmesini istiyoruz. İnsanlarımızın da gözü açılsın istiyoruz. Şöyle bir baksınlar. O kadar çok, işsiz, aç, okul bitirip meslek sahibi olamayan insanlarımız var. Gözünüzü açın” ifadelerini kullandı

“BÜYÜK ŞİRKETLER BU TUTARI KARŞILAYABİLİR AMA BİZ KÜÇÜK ESNAFLAR İÇİN ÇOK ZOR”

30 senedir Berber dükkanı işleten İsmail Tosun, “Esasında asgari ücret şuan çok düşük. Geçim sıkıntısı çok fazla. Aslında açıklanan tutar da insanları kurtarmıyor ama biz işverenler bu rakamı verirken zorlanıyoruz çünkü esnafların geliri düşük. Vergi yükü, kiraların yüksek olması. Büyük şirketler bu tutarı karşılayabilir ama biz küçük esnaflar için çok zor. İşin özünde 11 bin lira çok düşük bir rakam ama” dedi.

“KEŞKE İMKANIMIZ OLSA DA İŞÇİLERİMİZE DAHA ÇOK MAAŞ VEREBİLSEK”

Uzun yıllardır esnaf lokantası işleten Ahmet Koldaş, bir kişinin asgari ücret ile geçinmesinin çok zor olduğunu ifade etti. Koldaş, “Aydın’da 1983’den beri baba mesleği olan lokantacılık yapıyoruz. Hala da Aydın’da esnaf lokantası olarak devam etmekteyiz. Asgari ücrete yapılan zam günümüzde yetersiz, bir kişinin asgari ücretli olarak da geçinmesi çok zor. Ama biz esnaf olarak SSK ve vergi borçları yüklerinin altında bayağı bir muzdaribiz. Bu yükler biraz daha azalırsa bize de faydası olur. Keşke imkanımız olsa da işçilerimize daha çok maaş verebilsek. Günümüzde bir asgari ücret 11 bin 402 lira oldu ama yeterli değil” diye konuştu.

“BUGÜNE KADAR YAPILAN ZAMLARIN EN İYİSİYDİ”

Bugüne kadar yapılan zamların en iyisi olduğunu aktaran Fatih Dışlar, “Asgari ücret zammı çokta yeterli değil ama bugüne kadar yapılan zamların en iyisiydi. Ama tabi ki bu asgari ücret yeterli değil” dedi. Aydınlı vatandaş İrfan Gökçen “Bende asgari ücret ile çalışıyorum. Bence yeterli ben memnunum bu kadar bile beklemiyordum. Beklentimin üstünde oldu. 10 bin civarında olmasını bekliyordum” diye konuşurken Aydınlı vatandaş Ayşe Öztren ise şu ifadeleri kullandı: “Ben asgari ücretin yeterli olduğunu düşünüyorum. Beklentimi karşıladı ama diğer fiyatların aynı kalması gerekiyor anca o şekilde yeterli olabilir.”

Aydınlılar asgari ücrete yapılan artışı yorumladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir