Trabzon Şalpazarı’nda ilk defa dikilen salep hasat edildi
Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde fındığa alternatif gelir kaynağı oluşturmak amacıyla salep fidesi ekimi yapıldı.
Salep fidesi ekiminin Trabzon’da ilk kez yapıldığı belirtildi. İlçenin Akçiriş mahallesinden Hanife Özcan, Geyikli mahallesinden Hanife Bayraktar ve Üzümözü mahallesinden Çağlar Özdemir’e ait oluşturulan bahçelerde 2020 yılında salep fidanının Trabzon’da toprakla buluşması sağladı.
Trabzon’da 3 Yılın Ardından Salep Hasadı Yapıldı Trabzon Ziraat Odası Başkanı Ali Bayraktar ise yaptığı konuşmada “Fındık üreticilerine alternatif ürün oluşturulması için bir biri ardına çözüm üretmeye başladık. Kültür mantarcılığı, seracılık, salma tavukçuluk, aronya fidan dağıtımı ve değişik konularda atılımlar yaptık. Fakat bu atılımlarda üreticilerimizle ikinci aşamaya geçemedik. Salep Üretiminde Yılı Ardından 2. Dikime Geçtik Trabzon Ziraat Odası Başkanı Ali Bayraktar konuşmalarına şöyle devam etti. Trabzon’da ilk defa Şalpazarı İlçesinde 3 çiftçiyle getirisi yüksek olan salep dikimi için önceden toprak tahlillerini yaptığımız 20 metre karelik alanlarda 3 bahçede ekimini 2020 yılında yapmıştık.
Şalpazarı Akçiriş, Üzümözü ve Geyikli mahallelerinde oluşturduğumuz bahçelerde Trabzon’da ilk defa Şalpazarı ilçesinde gerçekleştirdik. Bu salep bahçelerimizin Akçiriş mahallesinde bulunan Hanife Özcan’ın bahçesini Şalpazarı Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından uygulamalı örnek bahçe olarak belirledik. Bayraktar; “Projemizi 20’şer metrekareden 3 çiftçimizle yürütüyoruz. Diktiğimiz bu salep bitkisini Mayıs ayı sonda hasat ettik.
Bahçeyi yeniden düzenleyerek Haziran ayında tekrar dikimine yaparak İlçemizde ilk defa uygulamasını yaptığımız bir ürünü aynı yıl ikinci defa dikmeyi başardık değeli çiftçi kardeşlerimizle dedi. Salep Fidanlarını Toprağa Dikerken Bazı Çelişkilerimiz Vardı Trabzon ve Şalpazarı Ziraat Odası Başkanı Ali Bayraktar Salep fidanlarını toprakla buluşturduk bu salep fidanları toprak ile buluşmasında en büyük etken ürünün 1’e 3 vermesiydi ancak bizim fidanlarımızın toprak buluşması dikilen fidanların 3 yılın sonunda fidan toprak uyumun sağlanmasıyla tek fidan yumru olarak dikilen fidanlarımızdan 3.5.7.8 yumru olarak kardeş çoğalmasını görünce bu ürünün bu Bölge için üretimi yapılabilir olması odamız olarak bizleri memnun etti.
Kaymakam Şahan Salepin Getirisi Yüksek Ürün Şalpazarı İçe Kaymakamı Zekeriya Murat Şahan Trabzon ve Şalpazarı Ziraat Odası Başkanı Ali Bayraktar ile Şalpazarı İlçesine bağlı Geyikli mahallesindeki Hanife Bayraktar’a ait salep Bahçesinde incelemelerde bulunarak Salep fidan sökümünde bulundular.
Kaymakam Şahan İlçede tarımsal üretimi yapıldığı zaman Coğrafi olarak dar bir alanda üretimi yapıldığında ilçe ekonomisine katma değeri yüksek bir ürün olacağını gösteriyor dedi. Salep Üretimi İzin Belgesi İçin Müracaat Edildi Trabzon ve Şalpazarı Ziraat Odası Başkanı Ali Bayraktar Trabzon Şalpazarı İlçe Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bir yazı gönderdi.
Ziraat odası başkanlığımız ve Tarım İlçe Müdürlüğümüz öncülüğünde İlçemiz bünyesinde Akçiriş, Geyikli ve Üzümözü mahallerinde deneme üretimi için Samsun 19 Mayıs İlçesinden temin edilen salep fidanları yüksek, orta ve alçak kuşakta dikimi yapılmış çok iyi verim elde edilmiştir. Bundan sonra bu ürünün genişlettirerek üretime geçilmesi ve desteklenmesini, gerekli izin belgelerinin verilmesini gereğini bilgilerinize arz ederim diye dilekçe yazdı.
Köyden Kente Göçü Bir Nebze Olsun Durdurmak Yumru sayısını arttırdığımızda Bunu İlçe geneline yapmayı düşünüyoruz. Salep bitkisinin satışı hem yumru halinde hem de toz halinde yapılabiliyor. Salep fidesi ekimini bölgeye yayarak köyden kente göçü engellemek için ve vatandaşlarımıza ek gelir sağlamayı planlıyoruz” dedi. Salep Üretimi Kolay Elde Edilmiyor.
Trabzon ve Şalpazarı Ziraat Odası Başkanı Ali Bayraktar tarafından Şalpazarı’nda 3 çiftçiden birisi olan Akçiriş mahallesindeki örnek salep bahçesi üreticisi Hanife Özcan Ziraat Odası, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Kaymakamlığı tarafından yapılan gerekli incelemelerin ardından gerekli izinlerin alınmasıyla beraber Samsun 19 Mayıs Salep evi tarafından dikim ruhsatı ve imza karşılığı faturalı fidanların 28.12.2020 yılında teslim edilmesiyle beraber örnek bahçedeki 3 yılı ardından mayıs 2023 ayı sonunda sökülen fidanların haziran ayında tekrar toprakla buluştuğunu belirtti.
Özcan konuşmalarına şöyle devam ediyor. Bu ürünü sadece pişmiş hayvan gübresi haricinde başka gübre kullanmıyoruz. Ancak üretim sırasında salep bahçesinde çok yabancı otlar oluyor bu otlarla mücadele etmek gerekiyor. Zamanında bahçeyi otlardan temizlemesen bu sefer bahçedeki ürünler gelişim gösteremediğinden kayboluyor dedi.