Karadeniz kıyısında antik kent dokusunu koruyabilmiş tek kent

Çaycuma’nın ilçe olarak ilan edilişinin 80. yılı nedeniyle düzenlenen 5. Çaycuma Günleri kapsamında yapılan söyleşide konuşan Filyos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, “Miletliler, Karadeniz kıyıları boyunca, önce Sinop olmak üzere 150’den fazla kent kurdu. Bunların içinde, Türkiye kıyısında, günümüze kadar gelebilmiş, üzerinde modern yerleşim kurulmadığı için antik kent dokusunu koruyabilmiş tek kent Tios.” dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karadeniz kıyısında antik kent dokusunu koruyabilmiş tek kent

Çaycuma Belediyesinin, Çaycuma’nın ilçe olarak ilan edilişinin 80. yılı nedeniyle düzenlediği 5. Çaycumalılar Günü etkinlikleri çerçevesinde Bartın Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım ile düzenlediği “Filyos kazıları” başlıklı söyleşi yapıldı. Söyleşiye Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Filyos Belediye Başkanı Erol Acar,  Ak Parti Çaycuma İlçe Başkanı Birol Yiğit, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Fahri Diler, önceki dönem Zonguldak milletvekillerinden Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Jeoparkı Müdürü Gülsüm Yılmaz, Çaycuma Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayri Kandemir, Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Mustafa Bilge, Çaycuma Kent Konseyi Başkanı İsmail İnam, Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, bazı İl Genel Meclisi Üyeleri, bazı Belediye Meclisi Üyeleri, Çaycuma Belediyesi daire amirleri ve ilgili bir vatandaş topluluğu katıldı.

Helenler tarafından kurulmuş bir milet kolonisi

Konuşmasına, Karadeniz tarihi için belki de en önemli kazıya 2006 yılından beri devam ettiklerini söyleyerek başlayan Prof. Dr. Şahin Yıldırım, “Tios ismi kaynaklarda ilk olarak Milattan Önce 5. yüzyıldan itibaren karşımıza çıkmaya başlıyor. Kentin kuruluşu yazılı kaynaklarda Milattan Önce 7. yüzyıla dönemleniyor. Burası Helenler tarafından kurulmuş bir Milet kolonisi. Yunanlılar, Milattan Önce 8. yüzyıldan itibaren kaynak arayışı, maden arayışı, gemi yapımlarının kereste arayışı için Karadeniz’e yöneldiler ve Karadeniz boyunca, önce Sinop olmak üzere 150’den fazla kent kurdular. Bunların içinde Türkiye kıyısında günümüze kadar gelebilmiş, üzerinde modern yerleşim kurulmadığı için antik kent dokusunu koruyabilmiş tek kent Tios. Bu nedenle Tios arkeoloji tarihi açısından çok önemli.” dedi.

Karadeniz kıyılarında şu ana kadar tespit edilen eski kent

Karadeniz’de ilk kurulan koloni kenti olan Sinop’un tarihinin en çok Milattan Önce 7. yüzyıla kadar uzandığını söyleyen Porf. Dr. Yıldırım, “Bizim Tios’ta yaptığımız çalışmalarda, bırakın Milattan Önce 7. yüzyılı, Milattan Öce 2 binli yılların ortalarına kadar inen kayıtlar elde ettik. Yani Karadeniz kıyılarında şu ana kadar tespit edilen en eski kent Tios. Tarih açısından çok önemli bir nota olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bunu sağlayan da doğal bir yarım ada ve korunaklı bir liman.” dedi

Bulduğumuz Hitit kapıları kentin tarihinin MÖ 2 binli yıllara kadar uzandığını anlatıyor

Tios antik kentinde yaptıkları çalışmalarda Karadeniz tarihi açısından önemli bulguları eriştiklerini söyleyen Prof. Dr. Yıldırım, “Kazılarda, Karadeniz tarihi açısından bir ilk olarak Hititlere ait kaplar bulduk. O zamana kadar Karadeniz’de Hititlerin varlığını hiç bilmiyorduk. Buralarda Palalar ve Kaşkalar adında iki kavmin yaşadığını biliyorduk. Hitit, bu iki kavimle devamlı mücadele halinde. Büyük savaşlar yapılıyor. Kaşkalar kış vakti, saldırıp Hitit kentlerini yağmalıyor. Hitit’i yok edip tarihten silen kavimler bunlar. O dönemlere ait bulduğumuz kaplar, kentin tarihinin o zamanlara, yani Milattan Önce 2 binli yıllara kadar uzandığını gösteriyor.” dedi.

Yaptığımız, hele ki son dönem kazılar, buranın çok büyük bir metropol olduğunu gösteriyor

Tios’un MÖ 70 yılından itibaren Roma egemenliğine geçtiğini söyleyen Yıldırım, sözlerini, “Bu yıllarda Romalılar tüm Karadeniz’e egemen oluyor. Pontus ve Bitinya Eyaleti adında, başkenti Kastamonu yakınlarındaki Pompeiopolis yani bugünkü Taşköprü olan bir eyalet kurarak bütün bu kentleri buraya bağlıyorlar ve kendileriyle iyi geçinenlere sikke basma hakkı tanıyorlar.  Tios’un da o dönem otonom sikke basması, kentin, Romalılar açısından ne kadar önemli olduğunu da anlatıyor. Her ne kadar antik çağlar tarihçisi Strabon, Filyos için, ‘Üzerinde söz etmeye gerek olmayan bir kent’ dese de, yaptığımız, hele ki son dönem kazılar, buranın çok büyük bir metropol olduğunu gösteriyor.” diyerek sürdürdü.

Şu ana kadar Türkiye’de en iyi korunan Antik Çağ Limanı

Ekrana artık su altında kalmış antik limanın görüntüsünü yansıtarak konuşmasını sürdüren Prof. Yıldırım, “Bu görmüş olduğunuz batık liman Tios’un en önemli yapılarından biri. Liman Tios’un yaşam kaynağı, dışarı açılan kapısı. Kral Handriyan zamanında birçok Karadeniz kenti gibi buraya da yapılıyor. Trabzon’la beraber o dönemin ta ki 10. yüzyıla kadar en önemli limanı olduğunu söyleyebilirim. 10. yüzyılda oluşan bir tektonik hareketle kent önemli ölçüde yıkılıyor. Oluşan tsanumi ile su seviyesinin yükselmesi sonucu, liman su altında kalıyor. Biz Amerikalı çok önemli bir sualtı arkeoloji ekibiyle birlikte, buraya, 4 dönem, su altı araştırma dalışları yaptık. Liman çevresinde yaptığımız dalışlarda onlarca batık gemiyle karşılaştık. Kentin çok iyi planlandığını da saptadığımız o araştırmalarda, antik limandan amfitiyatroya giden bir yolu da keşfettik. Yaptığımız kazılarda, antik limanın gemi bağlanan babalarını da ortaya çıkardık. Ancak dalgalar oraları yeniden kumla doldurdu ve biz Karadeniz’in azgın dalgalarına teslim olmak zorunda kaldık. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Tios, şu ana kadar Türkiye’de en iyi korunan antik çağ limanı.” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Karadeniz kıyısında günümüze ulaşmış tek Amfi Tiyatro Filyos’ta bulunuyor

Tios antik ketindeki amfitiayatronun Karadeniz arkeolojisindeki önemine de değinen Yıldırım, “Tiyatro çok önemli bir yapı türü. Buradaki tiyatronun yapımına, olasılıkla, Roma’nın en güçlü İmparatoru Handriyan zamanında, Milattan Önce 2. yüzyılda başlanmış. Ancak Milattan Sonra 4. yüzyıldan itibaren taşları sökülerek işlevsiz hale getirilmiş. Hristiyanlarla Paganlar arasındaki mücadele 2-300 yıl sürüyor ve birbirilerine çok gaddarca davranıyorlar. Paganlar, Romalıları gladyatörler ve vahşi hayvan oyunlarıyla vahşice katlediyor. Sonraki dönemde, Hristiyanlar, Paganlara aynısını yaparken kendilerine Paganları hatırlatan her türlü yapıyı yıkıyor, ya da kiliseye çeviriyorlar. Buradaki tiyatronun taşları da yüzde 80-90 oranında sökülerek kalenin surlarında kullanılmış. Tüm bunlara rağmen karşı sahil de dahil bütün Karadeniz kıyısında günümüze ulaşmış tek amfitiyatro Filyos’ta bulunuyor. Yaptığımız hesaplamalarda buradaki tiyatronun kapasitesinin 7 bin kişilik olarak tespit ettik. Bu da Filyos’un nüfusunun 20 bin kişi civarından olduğunu gösteriyor.” dedi.

Çok özgün, çok üstün nitelikli olan Kadıoğlu Mozaiklerinin Başkent İstanbul’la neredeyse karşılaştırılabilecek bir üslubu var

Konuşmasının son bölümünü Kadıoğlu mozaiklerine ayıran Prof. Dr. Yıldırım, sözlerin, “Kadıoğlu mozaikler, şu ana kadar antik çağ açısından ele geçmiş en nadide örneklerden birisi. Burası bir villa rustika, yani bir çiftlik evi, dağ evi. Tios’la arasında 30 kilometre mesafe olması, Çaycuma’da olan bir antik yerleşimle ilişkili olduğunu düşündürüyor. Burada iki ayrı yapı var. Birincisi apsisli kabul salonu, ikincisi mozaikli villa bölümü. İkisinin arasında, tarihsel dönemler açısından da farklılıklar var. İlginç olan şu: Kadıoğlu mozaikleri, İstanbul’daki Bizans’ın büyük sarayında gördüğümüz mozaiklerle birebir çağdaş. Her ikisinde de vahşi hayvanların gladyatörlerle öldürülmesi söz konusu. Çok özgün, çok üstün nitelikli bu mozaikler, başkent İstanbul’la neredeyse karşılaştırılabilecek bir üsluba sahip. Çok güçlü bir anlatıma sahip sahneleri var. İnanılmaz derecede dokusu ve anlatısı olan bu mozaiklerin ziyarete açılması ve korunabilmesi için, bir an önce koruma çatısının yapılması gerekiyor. Renkleri canlılığını hâlâ yitirmemiş bu nitelikli salonun, kabul salonu ötesinde başka kullanımlar için yapıldığını düşünüyorum. Bu muhteşem dokuyu kaybetmememiz lazım.” diyerek tamamladı.

Kantarcı, Kadıoğlu Mozaiklerinin ana desenini oluşturan Ambrosia Figürlerinden oluşan paket armağan etti

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, karşılıklı soru cevapla zenginleşen söyleşinin sonunda Prof. Dr. Şahin Yıldırım’a, Kadıoğlu mozaiklerinin ana desenini oluşturan Ambrosia figüründen oluşan bir plaket armağan ederken verdiği bilgiler için teşekkür etti. Çok zengin bir tarihi birikim üzerine oturduklarını da dile getiren Başkan kantarcı, bunun çok geç farkına varmanın pişmanlığını yaşadığını ifade etti.
Karadeniz kıyısında antik kent dokusunu koruyabilmiş tek kent