Miraç Morçöl

MUTLU OLMAK

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MUTLU OLMAK

 

Sevgili dostlar, bu günkü yazımızda sizlere mutluluktan bahsedeceğim. Mutluluk nedir? Nasıl mutlu oluruz? Mutlu olmak için neler yapmalıyız! Niçin mutlu olamıyoruz? Mutluluk bir kader mi? Dini açıdan mutluluk nedir? Mutlu bir evliliğin sırrı nedir? Bunları çok daha uzatabiliriz. Bu yazımızda sizlerle beraber mutluluğu nasıl buluruz, mutluluğun nerede olduğunu, yazımızın sonunda bir hikâye ile bitirmeye çalışacağım.

Mutluluk nedir? Mutluluk, soyut bir kavram olduğu için birçok tanımı olduğu tespit edilmiştir. En geniş tabiriyle mutluluk, bireylerin hayatlarında istediklerini elde etmeleri, başarıları yakalaması, sevdikleriyle huzurlu ve birlikte olması demektir. TDK’ya göre mutluluk, kişinin herhangi bir şeyin eksikliğini hissetmemesi ve arzuladığı şeylere sahip olması demektir. Mutluluk, aynı zamanda insanların hissettiği sekiz temel duygulardan biridir. Diğer duygular ise; sırasıyla merak, hüzün, öfke, tiksinme, şaşkınlık, korku ve utançtır. Mesela, iş yaşamında mutluluk, kişinin kariyer hedeflerini bir bir gerçekleştirmesi ve istediği işi elde etmesidir. Özel hayattaki mutluluk ise, bireyin bir arada olmak istediği kişiyle, birlikte olması anlamına gelmektedir.

Dini açıdan ele alındığında mutluluk, iki çeşittir. Bunlardan ilk’i Dünyada ki geçici saadet! Din bilginlerine göre dünyada ki mutluluk, fani olduğu için sahte olduğundan bahsetmişlerdir. Diğer mutluluk çeşidi ise, Ahiretteki mutluluk yani gerçek mutluluk anlamına gelen gerçek bahtiyarlık demişlerdir.

Mutluluk kavramı, tarih boyunca birçok düşünür ve filozof tarafından farklı şekillerde ele alınmış ve tanımlanmaya çalışılmıştır. Örnek olarak bakarsak, Fransız düşünür Blaise PASCAL’a göre mutluluk, kişinin bir odada kendisiyle baş başa kalabilmesidir. Franz KAFKA’ya göre ise ulaşılması gereken gerçek mutluluk, kişinin hiçbir şeye ihtiyaç duymaması, kendisiyle yetinmesi olarak açıklamışlardır.

Bilimsel araştırmalara göre açıklanan mutlu olmanın on yöntemi şöyleymiş; dışarıda zaman geçirmek, terlemek, yeteri kadar uyumak, meditasyon yapmak, iyi arkadaşlar edinmek, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek, çiçeklerin gücünü hissetmek ve en güzeli duygularınızı kağıda dökmek.

Mutlu bir evliliğin sırrı nedir? En önemlisi sevgi, saygı, güven ve eşlerin mutlaka birbirlerine vermesi gereken ödünler ve yapması gereken fedakârlıklar. Biraz duygusal istikrar ve destek, biraz partnerin verme ve alma ihtiyacını tanıma, biraz finansal güvenlik mutlu evlilik ilacını oluşturan karışımın evrensel sırlarıdır.

Mutlu olmak için ne yapabiliriz?

Sosyal bağlarımızı kuvvetlendirip, yeni arkadaşlar edinebiliriz. Harcayacak paramız varsa, eşyaya değil! Deneyimlere yatırın! Özgür olun, Güven duyun ve hep doğada kalın.

Sevgili dostlar, insanlar nerede hangi bölgelerde daha mutlu olur diye bir araştırma yapılmış, Ege bölgesinde yüzde 52,5 ile en mutlu bölge olurken ikinci sırayı yüzde 51.9 ile Marmara bölgesi almış. Sonra, yüzde 49.7 ile Karadeniz Bölgesi, yüzde 48.8 ile Doğu Anadolu Bölgesi, yüzde 47.8 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 47.1 ile İç Anadolu Bölgesi ve yüzde 45.8 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi gelmiş.

Genelde kendi kendimize bazen sorarız! Bazı insanlar doğuştan avantajlıdırlar ve özel bir şeyler yapmamalarına rağmen kendilerini mutlu hissederler. Bazı insanlar neden mutlu, ben neden mutsuzum? Sizlerde mutlaka kendinize bu soruyu mutlaka sormuşsunuzdur. Bakın cevabı neymiş! Bu durum fiziksel iyi oluşta olduğu gibi genetik faktörlerle açıklanabilir. Uzmanlar, bu tür insanların vücutları daha dengeli ve yüksek düzeyde mutluluk verici hormonlar ya da kimyasallar üretiyor olabilir diye açıklamışlar.

Bizlere mutluluk veren, besinlerde var! Bazen bilerek, bazen de bilmeyerek yediğimiz bu besinler, bizlere farkın da olmadan mutluluk veriyormuş. Mesela bitter çikolata, (Bitter çikolata tatlı isteğini diğer tatlı çikolatalara oranla daha hızlı keser) Muz, ceviz, ay çekirdeği, kuru incir, bezelye ve peynir.

Birde maalesef hiçbir şeyden mutlu olmayan insanlar var! Uzmanlar bu kişiler için de, Yakınmak yerine nedenini anlamaya çalışın! Bu hastalıktan kurtulmak için istekli olun! Mutluymuş gibi rol kesmekten mutlaka vazgeçin! Rutininizi değiştirin! İyilik yapın! Yaşadıklarınızı daha iyi görmek için yazmaya başlayın!

Benim de izlemekten büyük keyif aldığım, şiirler yazdığım, Gün Batımını izlemek insanlara büyük keyif ve mutluluk veriyormuş bana çok çok mutluluk verdiği gibi! Araştırmacılar sizleri aşağıdakilerden hangisi sizi diğerlerinden daha mutlu eder? Diye sorulduklarında;

Yüzde 22.1 ile gün batımını izlemek, yüzde 14.6 ile hediye ya da güzel bir mesaj almak, yüzde 10.9 ile cepte para bulmak izlemiş.

Yazımın başında sizlere mutluluğun nerede olduğunu, yazımın sonunda bir hikaye ile yazımı sonlandıracağımı belirtmiştim.

Bir gün melekler mutluluğu saklamaya karar vermişler. Zor bir yere saklayalım ki zor bulsunlar insanlar, bulunca da değerini anlasınlar demişler! Melekler başlamış mutluluğu saklamak için yer aramaya! Evrenin tepesi, okyanusun dibi, Tacmaha’lın kubbesi derken; meleklerden bir tanesi, insanların içine saklayalım! Kimsenin aklına gelmez demiş. İşte, o günden beri mutluluk hep içimizde saklıymış. Ara sıra içine bakmayı unutmayalım. Çünkü! Kendi mutluluğumuzun adresi içimizde saklıymış.

Evet sevgili dostlar, sizlere mutluluk ile kesitler, uzman araştırmaları, mutluluk anketleri ile mutluluğu meleklerin içimize saklandığından bahsettim. İçimizdeki büyümeyen çocuğu, güler yüzlülüğümüzü, en önemlisi içimizdeki merhametimizi hiç kaybetmeyelim. Zaten içimizdeki saklı olan mutluluk o zaman dışarıya çıkacaktır.

 

Baki Selamlar,

 

Miraç MORÇÖL

Samsun Mega Haber İmtiyaz Sahibi SAMSUN

MUTLU OLMAK