"Sporcularda kalple ilgili sorunların ölümle sonuçlanma oranı çok yüksek"

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

"Sporcularda kalple ilgili sorunların ölümle sonuçlanma oranı çok yüksek"tvDEN’de Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Güngör oldu. Spor ve sporcu sağlığı hakkında bilgi veren Güngör, “Sporcularda kalple ilgili sorunların ölümle sonuçlanma oranı çok yüksek” dedi.

Adnan Menderes Stadyumu’nda oynanan karşılaşmanın ilk yarısında bilinçsiz şekilde bir anda yere yığılan Hüseyin Kaya’nın sağlık durumunu anlatan Prof. Dr. Hasan Güngör, “Hüseyin Kaya kardeşimiz şuan anestezi yoğun bakıma devredildi. Uyutularak anestezi yoğun bakımında takip ediliyor. Kalp damar sistemiyle ilgili şuan stabil durumdayız. Ancak oksijensiz kaldığı süreyi bilmediğimiz için beyin ne kadar hasar görmüş bilemiyoruz. Şuan beyin ödemi var. Tedavi etmeye çalışıyoruz. Beyin kanlanmasına da bakıldı. Ciddi bir sıkıntı yok. Uyanır mı uyanmaz mı bunu bilemiyoruz. Şuan için tedavi devam ediyor. Hüseyin’i kaybetmedik. Hüseyin kalp krizi geçirmemiş. Anjiyosunu bizim ekip yaptı. 35 yaş altındaki sporcularımızda pek kalp krizi görmüyoruz. Sporcuların yere yığılmalarını ani kardiyak ölümü diye adlandırıyoruz. Hüseyin Kaya’nın başına gelen bu. Sahada bir anda kalbi duruyor” dedi.

Spor kardiyolojisi branşının oluşmaya başladığını söyleyen Güngör, sahaya geç geldiği idda edilen ambulans hakkında şu sözleri kullandı: “Aydın’da ambulans ortalama 8 dakikada gelir. Hakikaten 8 dakikada gelmiş ambulans. Sahada yapılacak olan şey şu birisi masaja başlayacak, bir kişi de 112 yi arayacak. Sağlık ekipleri gelene kadar kalp masajı yapılacak. Bunun eğitimini almış olmaları gerekiyordu. Bu çocuk özel araçla götürülmüş hastaneye. Bu çocuğun beyninde ne kadar hasar var göremiyoruz. Temel ilk yardımı bilip yapılsaydı, Hüseyin hakkında farklı konuşuyor olabilirdik. Hüseyin’i bütün ekipler kontrol ediyoruz. Umarım Hüseyin kardeşimiz yürüyerek eve gider”

“İŞİMİZ AİLE HEKİMLİĞİ VE VELİ İŞBİRLİĞİ”

Çocuk sporcular hakkında bilgi veren Güngör, “Veliler sağlık raporunu bir imza olarak görmeyecekler. Veli çocuğu için sağlık raporu almaya geldiğinde Aile hekimi muayeneden sonra bir sorun görüp sevk ettiğinde veli sinirleniyor. O hekimine teşekkür etmeleri lazım çocuğunuzu önemsiyor. Kılavuz bir çocuk geldiği zaman yapacağı spordan bağımsız olarak önce iyi bir anamnez al diyor. Yani öyküyü dinle diyor. Daha sonra stetoskobu hastaya koyun diyor. Bu hastalarda bir ekg görün diyor. Bir anormallik saptamazsanız lisansı verin, saptarsanız bir üste sevk edin diyor. İşimiz aile hekimliği ve veli işbirliği. Ailelerimize çocuklarını spora yönlendirmelerini söylüyoruz. Çocukların sosyal gelişimleri için çok önemli. Ama bunu yaparken biraz bilinçli yapalım. İyi bir muayeneden geçirin çocuğunuzu. Yılda bir kontrol ettirin. Antrenörü de sorgulayın. Yaptırılan egzersizlerin zararı var mı diye” ifadelerini kullandı.

“KALBİN BESLENMESİ ARTIYOR”

Egzersizin kalp sağlığındaki önemini vurgulayan Prof. Dr. Hasan Güngör, “Kılavuzda haftada 5 gün 1 saatlik egzersizin 40 dakikasını kardiyo yapılması yazıyor. Kalp ve damar sağlığı için özellikle kardiyo egzersizlerini öneriyoruz. Bunlar bisiklet, yürüme, yüzme. Kalp yetersizliği, hipertansiyon, damar tıkanıklığı olan hastalara mutlaka egzersiz öneriyoruz. Eğer hasta 35 yaşını geçtiyse ve spor yapmaya karar verdiyse mutlaka bir kardiyoloji kontrolünden geçsin de diyor. Çünkü neyle karşılaşacağınızı ve ne olduğunuzu bilmiyorsunuz. Kondisyonu kazanana kadar egzersizlere haftada 5 dakika ekleyin. Genellikle 1 saatten fazla spor yapmayı önermiyoruz. Kalbinde sorun olan hastalar bir hekime danışarak spor yapmalıdır. Mesela haftada en az 5 gün 30 dakika yürüyorsunuz. İnsülin direnciniz düşüyor. Göbek bölgesindeki yağ oranınız azalıyor. Nabzınız düşmeye başlıyor. En önemlisi kalbin etrafındaki kılcal damarlar artıyor. Kalbin beslenmesi artıyor. Kılcal damarları güçlü olan hastalar kalp krizi geçirdiğinde bu kılcallar kalbi kurtarıyor” dedi.

Egzersiz hakkında önerilerde bulunan Prof. Dr. Hasan Güngör şu ifadeleri kullandı: “Genellikle sabahın ilk saatlerinde egzersizleri önermiyoruz. Biraz daha 9-10 ya da akşam üstüye almakta fayda var. Egzersiz öncesi midenin çok dolu olmasını istemiyoruz. Egzersiz esnasında ve sonrasında sıvı tüketin. Günlük 2 litre su için. Egzersiz ile beraber sıvı alımını sağlamazsanız bazı parametreler değişmeye başlar. Mutlaka sıvı alımını dengelemeniz gerekir. Spor sonrası baklava yerine kaybettiğiniz minerali geri alın. Soda için. Yaşlı insanlar daha çok sıvı kaybediyor. Çok sıvı kaybı ritim bozukluğuna yol açabiliyor. Koronavirüs, kalp kası iltihabı, yabancı madde kullanımı kalp durmasını etkiliyor. Doğal beslenmeyi öneriyoruz. Kahvaltı için peynir, yumurta, zeytin, yeşillik, 3-4 tane badem, fındık, ceviz en uygundur. Karbonhidrattan uzak durulması gerekiyor. Akşam yemeğinde ekmek önermiyoruz. Alkol ve sigarayı önermiyoruz. Sigara damarda spazm yapıyor. Egzersiz yaparken kalp sorunları yaşamanıza sebep oluyor. Bedeninize iyi bakın. Bedeninize sağlıklı davranın” dedi. (Erdal Aydın)

"Sporcularda kalple ilgili sorunların ölümle sonuçlanma oranı çok yüksek"