M.SAİD YALÇIN-MALATYA
İnönü Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Topluluğu ile Siyasal Gelişim Topluluğu tarafından “Spor ve Siyaset” konulu konferans gerçekleştirildi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Sezik, Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Hasan Yılmaz, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Dekan Prof. Dr. Gökhan Tuncel konferansta dinleyicilere spor ve siyaset konusunda paylaşımlarda bulundu. Ekonomi, spor ve siyaset ilişkisinin iyi anlaşılması gerektiğine vurgu yapan Tuncel, bu iki alanın farklı yönlerden değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Ekonomi, spor ve siyaset ilişkisinde de küreselleşmenin rolüne de değinen Tuncel, şunları söyledi:
“Küreselleşmeyle beraber artık insanlar, toplumlar ve ülkeler arasındaki ilişki farklı bir yere evrilmekte. Sosyal, kültürel, ekonomik, dini yapılar farklı yönlerden birbirini yoğun bir şekilde etkilemektedir. Küreselleşme zamanı kısaltan, mekânı da daraltan bir süreçtir. Siyaset, toplumsal yapıyı istediği gibi şekillendirmek, kendi ideolojisini insanlara benimsetmek için sporu aracı olarak kullanmıştır. Bu kapsamda siyaset bazen insanları siyaset dışında tutabilmek için bazen de siyasal ideolojiyi aktif bir şekilde benimsemesi için sporu araçsallaştırmaktadır. Bu durumu, faşizmi ve sosyalizmi benimseyen totaliter sistemlerde çok sık görebiliyoruz.”
Soğuk savaş dönemlerinde sporun ideolojik bir araç haline geldiğini anlatan Tuncel sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Soğuk savaş döneminin en önemli unsurlarından bir tanesi sıcak çatışma olmamasıdır. Sıcak çatışma olmayınca, ideolojik rekabet de farklı alanlarda sürecektir. O sürdürülen alanlardan bir tanesi ise spordur. Örneğin Sovyetler Birliği kendi imajını artırabilmek için Amerika Birleşik Devletleri’nin hemen önünde yarışmayı kazanan bir sporcusunu okullara göndermiştir. İşte güçlü bir toplum, güçlü bir ideoloji. Bu ideoloji soğuk savaş döneminde fazlasıyla kullanılmıştır. Boykot hikâyesi sadece bu soğuk savaş döneminde olmamış, o dönemde çok önemli boykotlar vardır. Amerika Birleşik Devletleri 2022 kış olimpiyatlarını boykot etti. Gerekçe olarak aslında bir rekabet ortamının olduğunu görebiliyoruz. Bu anlamda spor önemli bir araç. Faşizmde yine semboller, simgeler ve siyahlar gölgesinde spor yapılıyor. Yani özetle spor hayatın her anında rekabetçi bir ilişki kurulmasını sağlıyor. Günümüzde spor, sporun ötesinde bir anlam ifade etmeye başlamıştır. Büyük bir endüstri haline gelen spor, özellikle de futbol, siyasetin ilgisini daha fazla çekmiştir. Siyaset ile spor arasındaki ilişki bazen yasal, bazen de yasa dışı ilişki şeklinde gerçekleşmektedir. Yasa dışı ve ahlaki olmayan bu ilişki hem spora hem de siyaset kurumuna zarar vermektedir.”
Tuncel, konuşmasının ardından dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)