SABIR İŞİ KÖMÜRDE FİLYA TÜRKİYE’DE SADECE ZEKİ GUĞRA USTA VAR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SABIR İŞİ KÖMÜRDE FİLYA TÜRKİYE’DE SADECE ZEKİ GUĞRA USTA VARYoğurdu çok severim; hani şu marketlerde satılan, 10 yıl dolapta dursa da bir santim bile yerinden oynamayan bozulmayan yoğurtları kastetmiyorum. Annelerimizin, ninelerimizin yaptığı kaşmir güzelliğinde hafif ekşi, kaşık kaşık yeme isteğimiz gelen yoğurtlardan bahsediyorum. Her yemeğinin yanında istinasız bir parça yoğurdunu da her zaman tüketen bir Anadolu insanı olarak, bahse varım ki yoğurdun başrolünde bu kadar güzel durduğu başka hiçbir ürün yemedim; Filiya dışında.
 
Kendisi ile ilk defa tanışmam sosyal medya oldu. Kömürde börek benim daha önce gördüğüm yada tattığım bir lezzet değildi yada Tadacağım şeyin bu kadar cezbedici ve yalın olacağını asla beklemiyordum elbette. Klasik Arnavut böreklerini bilirsiniz, üstü çıtır içi yumuşak, yine çok emek verilen el açması olması ile lezzeti hep önde seyreden fakat aslında Türkiye’de yiyebileceğiniz böreklerden form olarak çok da farklı olmayan böreklerdir onlar.
 
Dedim ya hayatınızda yiyip yiyebileceğiniz en sade ve büyüleyici olan lezzetlerden birinden bahsediyorum. Görüntü olarak bakıldığında merak uyandıran fakat asla muhteşem bir şekilde de estetik durmayan bir üründü. Koyu beyaz ve sarı tonlarının hakim olduğu, üzeri yer yer yanıklarla ve bu yanıkların üzerinde de gözenek gözenek dökülmüş bir yoğurt karışımının göze çarptığı bir görünümü vardı Filiyanın.
 
Sosyal medya hesabında Zeki ustamızın telefonu vardı hemen aradım ustam ben gazeteciğim sen Bursa’da bu işi yapırmuşsun sanırım dedim yarı Türkçe yarı Arnavutça bir lisanla evet dedi Türkiye’de yapan sadece ben varım ustam ben fili yanın nasıl yapıldığını çekmek ve halkımızla paylaşmak istiyorum izin verirsen dedim sağ olsun beni kırmadı salı sabahı için sözleştik yani bugün sabah saat tam 06:00 da yanındaydım her şeyini hazırlamış beni bekliyordu çekim için ben içimden 1 saate çeker çıkarım gibi düşünüyordum. Fakat konu tam olarak öğle değilmiş 3 saat sürdü fili yanın yapımı meğer ne meşakkatli bir işmiş fili yanın ustalığı sonuç mu fili ya tezgahta 10 dk kalmadı bir müşteri geldi iki parça aldı diğeri geldi tepsiyi aldı gitti.
 
Ama tattığımdaki lezzeti buradan size anlatmam inanın çok zor baştan baktığımda çok yağlı görünüyordu ve ağzımda yağlı bir tat alacağımı kısacası yağ yiyeceğimi düşünüyordum. Gerçekten, abartmıyorum ki gerçekten epey yağlıydı. Ağzımıza attığımız ilk anda sade yağ olduğunu anladığım o yağın lezzeti, o yanık hamur parçalarının isli tadı ve bol lezzetli yoğurt, kaymak karışımı kelimenin tam anlamıyla beni kendimden geçirdi. Beklentim kesinlikle böyle fevkalade bir tat değildi. İkinci parçayı istedim, ikram etti sağolsun tekrar. O kadar davet kar bir rayihası vardı ki yarım tepsiyi açsanız yiyebilirdiniz.
Buradan Bursalı hemşerilerime sesleniyorum bu lezzeti mutlaka tadın bu güne kadar ağızda bu denli lezzet bırakan bir börek türü yemediğinizi kesinlikle filiyayı ağzınıza ilk aldığınızda anlayacaksınız.
 
Şimdiden tüm dostlarımıza afiyet olsun Zeki ustamla sohbet etmeyi unutmayın hatırşinas yarı Türkçe yarı Arnavutça aksanlı bir üslubu ve mükemmel bir sohbeti var. (tarafsizmanset.com)

SABIR İŞİ KÖMÜRDE FİLYA TÜRKİYE’DE SADECE ZEKİ GUĞRA USTA VAR