Kadına yönelik şiddetle mücadele aralıksız devam eder

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadına yönelik şiddetle mücadele aralıksız devam ederAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Aile ve Gençlik Bankasına niye ihtiyaç duyuldu? Çünkü biz aileyi önemsiyoruz. Zaten AK Parti iktidarlarının 20 yıl içerisinde ailenin desteklenmesi güçlenmesi ile alakalı hem maddi hem manevi hem farkındalık anlamında yaptığı çalışmalar ortada. Aile ve Gençlik Bankası özellikle yeni aile kuracak gençlerin desteklenmesi ailelerin ekonomik durumları yeterli değilse onların da dolaylı olarak desteklenmesi noktasında önemli.” dedi
 
Bakan Yanık, İngiliz The Economist dergisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili manşeti ile ilgili , “Her seçim öncesi bir parmak sallamaya kalkarlar vesayet odakları, her seferinde de millet gereken cevabı verir. Sayın cumhurbaşkanımız milletin iradesinin tecelli edeceğini her seferinde tekrar eden, seçim sonuçlarına kadar, sandıktan çıkan iradeyi görene kadar hiçbir sonuçtan emin olmayan, hiçbir garantiyi kendisine reva görmeyen hiçbir bir siyasi lider. Böyleyken, buna rağmen, hala ‘gidecek sandıkta bir diktatöründe devrilebileceğini göstereceğiz’ gibi son derece çirkin, Sayın Cumhurbaşkanımızın hak etmediği ifadelerle seçime gölge düşürmek, etkilerde bulunmaya çalışmak bir öğrenilmiş çaresizliktir. Biz gülüp geçiyoruz bir tarafıyla, çünkü gerçekten çok aciz tepkiler bunlar. Milletimiz gereken cevabı 14 Mayıs’ta verecek, biz milletimize güveniyoruz. Bizim kendimizi istinat ettiğimiz tek güç milletimizin desteği.” dedi.
 
“Sosyal yardımlarımız hane temellidir”
 
Vatandaşlık maaşının nasıl bağlanacağına ilişkin Bakan Yanık, “Kriterlerin önemli bir kısmı mevcut ve çok iyi işleyen bir sistemimiz var. Bizim bütünleşik sosyal yardım sistemimiz Birleşmiş Milletler ölçeğinde de iyi uygulama örneklerinden birisi kabul edildi. 28 kurum ve kuruluşun verilerinin doğrudan entegre olduğu, herhangi bir vatandaşımız ‘ben sosyal yardımlardan yararlanmak istiyorum’ diye müracaat ettiğinde ‘hanesinde kaç kişi var, engelli var mı, yaşlı var mı, gelir miktarı ne kadar?’ bütün bunları ölçtüğümüz bir sistemimiz var. Daha sonra farklı durumları tespit edebilmek için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızın haneleri ziyaret ettiği, hem teknik anlamda vatandaşın gelir düzeyini takip ettiğimiz hem de sosyal anlamda yaşama biçimini tespit ettiğimiz bir süreç var. Bu süreci koruyucu önleyici sosyal yardımların tespiti noktasında da işleteceğiz.” diye konuştu.
 
Aynı aileden birkaç kişinin bu maaştan faydalanabileceğini detaylarının sonra netleşeceğini kaydeden Yanık, “Sosyal yardımlarımız hane temellidir ve tamamen hanenin ihtiyacı üzerinden tayin edilen sosyal yardımlardır. Yine aynı teknik rasyonel temellerle çok şeffaf..” ifadesini kullandı.
 
Aile ve Gençlik Bankasına neden ihtiyaç duyuldu?
 
Aile ve Gençlik Bankasına neden ihtiyaç duyulduğu ve evlilik kredisi sisteminin nasıl olacağına ilişkin Yanık, şunları kaydetti:
 
“Seçim beyannamesinde genel çerçeve verilir süreç içerisinde uygulamada çerçevenin içi belirlenir. Aile ve Gençlik Bankasına niye ihtiyaç duyuldu? Çünkü biz aileyi önemsiyoruz. Zaten AK Parti iktidarlarının 20 yıl içerisinde ailenin desteklenmesi güçlenmesi ile alakalı hem maddi hem manevi hem farkındalık anlamında yaptığı çalışmalar ortada. Aile ve Gençlik Bankası özellikle yeni aile kuracak gençlerin desteklenmesi ailelerin ekonomik durumları yeterli değilse onların da dolaylı olarak desteklenmesi noktasında önemli. Gençlere hayatlarını kurarken bir borç sarmalının altında değil, ferah güvenle aile kurma imkanını sağlamak. Süresiz bir uygulama olacak.”
 
“Sigorta priminin 1/3’ünü devlet ödeyecek”
 
Ev kadınlarına emeklilik hakkına ilişkin Bakan Yanık, “ Ev kadınlarının çok önemli bir katkı sağlarken sosyal güvenlik sistemi içerisine dahil olamamaları için büyük bir eksiklikti. Bizim AK Parti hükümetleri olarak bütün toplum katmanlarının sosyal güvenlik sisteminin içine dahil olmaları için yaptığımız çalışmalar devam ediyor. Ev kadınlarını da bu sosyal güvenlik çemberinin içerisine almak ve sosyal güvenceye kavuşmalarını emeklilik hakkı ve sonrasında ona bağlı olarak alacakları diğer destekleri sağlayabilmek için böyle bir düzenleme yaptık. Ölçüsü bireysel emeklilik sistemine müracaat eden ev kadınlarımızın bireysel emekli olabilmeleri için ödemeleri gereken sigorta priminin 1/3’ünü devlet ödeyecek.” diye konuştu.
 
“Kadına yönelik şiddetle mücadele aralıksız devam eder”
 
Bakan Yanık, 6284 sayılı kanunla ilgili tartışmalara ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:
 
“Kadına yönelik şiddetle mücadele aralıksız devam eder. Sayın cumhurbaşkanımızın bu konudaki gayreti ve Türk siyasetinde ve kamusal alanda oluşturduğu fark çok açık. Buna saygı duymamız lazım. Bunu bir görmemiz lazım. Kadına yönelik şiddeti herhangi bir hafife almak, herhangi bir şekilde mücadele alanın, uğraş alanının dışına çıkarmak diye bir şey AK Parti iktidarlarının söz konusu olduğu yerde mümkün değildir. 6284 sayılı kanun bu anlamdaki önemli enstrümanlarımızdan birisi. Uygulanması noktasında hem bizim uygulama ile ilgili eleştirilerimiz, hem sivil toplum kuruluşlarının Adalet Bakanlığının kendisinin hakim ve savcılarımızın eğitimi noktasında değerlendirmeleri zaten ortada. ‘6284 sayılı bir kanun gibi kanun olmasın kadına şiddetle mücadele ihtiyacımız yok ya da bizim rahatsız ediyor’ hayır kimse bunu söyleyemez. Böyle bir cümle kurma hakkına sahip değil. 6284’te dahil olmak üzere her yasa metninin zaman içerisinde geliştirilmesi, ihtiyaca göre dönüştürülmesi, uygulamada eksiklikler varsa bunların düzeltilmesi başka bir şeydir ama ‘niye kadına yönelik şiddetle mücadele yasası var’ diye sormak ve buna itiraz etmek başka bir şeydir. Kadına yönelik şiddetle mücadele araçlarına kimse itiraz etmesin. Ama bu araçların işlerliği ile ilgili aralıksız konuşuruz.” (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Kadına yönelik şiddetle mücadele aralıksız devam eder