TÜBİTAK 1001: Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından desteklenen, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen TÜBİTAK-1001 ARDEB “Pars (Panthera pardus)’ın Akdeniz ve Ege Bölgesindeki Yayılışının Araştırılması” projesi için arazi çalışmaları devam ediyor.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Ünal, Anadolu Parsının potansiyel habitatlarında ekiple birlikte ve DKMP işbirliğinde yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını bildirdi.
“Pars (Panthera pardus)’ın Akdeniz ve Ege Bölgesindeki Yayılışının Araştırılması” projesi yürütücüsü Doç. Dr. Yasin Ünal, “Anadolu Parsının potansiyel habitatlarında araştırmalarımız devam ediyor. Anadolu parsı gibi davranmaya onun gibi düşünmeye çalışıyoruz. Onu bulabilmemiz için nerelerde gezebileceğini, nerelerde beslenebileceğini, nerelerde durabileceğini anlamaya ve hissetmeye çalışıyoruz. Uygun noktalara foto kapanlarımızı kuruyoruz. Anadolu Parsı çalışmalarımız Ege ve Akdeniz’in bütün habitat alanlarında devam ediyor dedi.
Anadolu Parsının daha önceden görüldüğü, var olduğuna inanılan bölgelerde yöre halkıyla da görüşmeler yaptıklarını belirten Doç. Dr. Yasin Ünal, “Yöre halkıyla görüşmeler yaptık, gören duyan bilen kim varsa görüşmeye çalıştık. Var yok iz çalışmalarımız devam ediyor. Anadolu Parsı odaklı olarak foto kapanlarımızı kuruyoruz. Çok zeki bir türle karşı karşıyayız. Çalışmamız, samanlıkta iğne aramaya benziyoruz. Ege ve Akdeniz’deki habitatlarda erkek dişi ve yavrularıyla beraber inşallah bulur, projemizde ikince aşamaya geçeriz. Anadolu’muzun hem tarihi hem kültürel hem de biyoçeşitliliği için çok çok önemli bir türü Anadolu Parsının peşindeyiz. Bu projemiz TÜBİTAK tarafından desteklenmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi iş birliğinde yürütülmektedir. Bu çalışma kapsamında Akdeniz bölgesi ve Ege bölgesi başta olmak üzere Anadolu parsının yayılış gösterdiği bütün habitatları tarıyoruz. Neler yapıyoruz diye soracak olursanız, öncelikle bu alanlarda görmüş duymuş herkesle görüşüyoruz. Daha sonra bu bölgelerde mevcut yayılışına yönelik iz belirti sayımları gerçekleştirip kayıt altına alıyoruz. Foto kapanlarımızla fırsat noktası alanlara foto kapanlarımızı kurduk. İnşaallah umutluyuz. Çok özel bir tür. Kendini çok iyi saklayan mecbur kalmadıkça kendini göstermeyen bir türle karşı karşıyayız. Elimizden geldiğince titiz davranmaya çalışıyoruz. Bu türümüzü yeni habitatlarında aile bireyleriyle birlikte bulmak hedefimiz. Elde ettiğimiz verileri Üniversitemiz ve Tarım Orman Bakanlığı hem de TÜBİTAK’la paylaşıp tür eylem planına yönelik veriler oluşmasına katkı sağlayacağız” dedi.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yasin Ünal’ın yürütücülüğünü üstlendiği projede Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitelerinden araştırmacıların yanı sıra Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüklerinden araştırmacılar yer alıyor.
Araştırmacılar:
Prof.Dr. Ebubekir GÜNDOĞDU, Bursa Teknik Üniversitesi
Doç.Dr. Akif Keten, Doç.Dr. Hüseyin AMBARLI, Düzce Üniversitesi
Prof.Dr Mehmet KORKMAZ, Doç.Dr. Ahmet Mert, Doç.Dr. Halil Süel, Dr Öğr. Üyesi Ahmet Koca, Orm.Yük.Müh. Mevlüt ZENBİLCİ, Orm.Müh. Aytekin SARIŞAHİN Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Dr.Öğr.Üyesi Yasin İLEMİN, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Orm.Yük.Müh. Hasan UYSAL, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü
Halis Mümin Yılmaz, Selçuk Üniversitesi