Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murad Atmaca 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.
Toplumda ruh sağlığı ve hastalıklarına yönelik farkındalığın ve anlaşılırlığın arttırılması amacı ile her yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlanmaktadır.
10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısı ile Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murad Atmaca açıklamalarda bulundu.
Dr. Atmaca, psikiyatrik bozuklukların oldukça yaygın olan bozukluklar olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü’ nün ve yapılan epidemiyolojik çalışmaların dünya nüfusunun yüzde yirmisinin aslında aktif bir psikopatolojisi olduğunu yani hali hazırda tedavi edilmesi gereken ruhsal, psikiyatrik bir bozukluğu olduğunu gösterdiğini söyledi.
ATMACA: BAŞVURULAR GİDEREK ARTIYOR
Dr. Atmaca, bu verilerin ülkemiz için de geçerli olduğunu, bu sayının aslında önemli bir sayı olduğunu, psikiyatriye olan ilginin, alakanın, başvuruların giderek arttığını ancak bu başvurulara rağmen başvurmayan kişi sayısının oldukça fazla olduğunu sözlerine ekledi.
ATMACA: TEDAVİ EDİMESİ ÖNEMLİ
Prof. Dr. Atmaca, insan sağlığının hem beden, hem ruhsal, hem de sosyal yönden bir bütün olduğunu kabul ettiğimizde bedensel sağlık ne kadar önemli ise ruhsal sağlığın ve bu sağlığa ulaşmak içinde psikiyatrik bozuklukların tedavi ettirilmesinin bir o kadar önemli olduğunu söyledi.
ATMACA: TEDAVİ KOMBİNİ HASTALARA DAHA FAZLA YARARLI
Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murad Atmaca, Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniği’ nde ruhsal bozuklukların hem ayaktan hem de yatırılarak tedavi edildiğini, somatik tedavi yöntemleri ve ilaçlar denilen bir grup tedavi yöntemi ile bir de psikoterapi denilen tedavi yöntemlerini kullandıklarını, aslında bu tedavilerin kombine edildiğinde hastalara daha fazla yararlı olduklarını ifade etti.
ATMACA: PSİKOTERAPİ YÖNTEMİ ÖNEMLİ BİR PARÇA
Prof. Dr. Murad Atmaca, ilaç tedavilerinin gereğinde, yeterli dozda ve sürede kullanıldığında yine beraberinde gerekli vakalarda diğer somatik denilen bazı aletlerin de eşlik ettiği elektroşok tedavileri gibi tedavilerin psikiyatrik tedavilerin önemli bir parçası iken bir taraftan da bu tarz tedavilerin ötesinde doğrudan karşıdaki kişi ile iletişime dayanan psikoterapi denilen tedavi yöntemlerinin de aslında psikotedavinin önemli bir parçası olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Murad Atmaca, bu tedavileri birleştiren ve kombine bir şekilde kullanan tedavilerin oldukça etkili sonuçlar elde etmelerine yol açtığını bu nedenle kendisi veya etrafındaki kişiler ile ilgili ruhsal belirtiler hisseden kişilerin psikiyatri kliniklerine gönül rahatlığı ile başvurmalarını beklediklerini sözlerine ekledi. (Sıtkı Taşel)