14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Kılınç açıklamalarda bulundu.
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Kılınç, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısı çok önemli açıklamalarda bulundu.
KILINÇ: CİDDİ BİR ARTIŞ VAR
Doç. Dr. Faruk Kılınç, 14 Kasımın tüm dünyada diyabetin hatırlatılması, öne çıkarılması ve öneminin belirtilmesi için kutlanan bir gün olduğunu, Endokrinoloji ve İç Hastalıkları Bölümü olarak bugünün kendileri için de önemli bir gün olduğunu dile getirerek diyabetin gittikçe artan küresel bir hastalık halini aldığını”, özellikle toplumda son yüzyılda sanayi devrimi ile birlikte diyabette ciddi bir artış olduğunu, Tip 2 diyabetin öne çıkan diyabet tipi olduğunu söyledi.
KILINÇ: KAN ŞEKERLERİ DEĞERİNE BAKTIRMAK ÖNEM ARZ EDİYOR
Dr. Kılınç, diyabet hastalığının Tip 1, Tip 2 ve diğer tiplerinin ön plana çıktığını, Tip 2 diyabetin özellikle obezite ile ilişkili olduğunu, toplumda kilo artışı, beslenme bozukluğu, hareketsizlik gibi etkenlerden kaynaklı olarak Tip 2 diyabetin tanısında artış olduğunu söyleyerek özellikle ailesinde diyabet hastalığı olan veya diyabet belirtileri olan vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurup kan şekeri değerine baktırmalarının önem arz ettiğini ifade etti.
KILINÇ: ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Kılınç, ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrara çıkma, ellerde ayaklarda uyuşma, görmede bozukluk gibi belirtileri olan kişilerin kan şekeri düzeyini kontrol ettirmeleri gerektiğini, bunların dışında ciddi bir kilo artışı, ailesinde diyabet öyküsü olan, gebelerde iri doğum öyküsü veya gebelik sırasında ortaya çıkan bir şeker öyküsü olan kişilerde diyabet hastalığının çıkma olasılığının yüksek olduğunu, bu faktörlere sahip olan kişilerin muhakkak erken tanı açısından en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak kan şekeri düzeyine baktırmaları gerektiğini ifade ederek kan şekeri değeri yüksek çıkan kişilerin İç Hastalıkları veya Endokrinoloji uzmanına başvurmaları gerektiğini, şeker hastalığında erken tanının önemli olduğunu, organlar etkilenmeden önlem alındığında hastanın hayat konforunun yüksek olacağını ifade etti.
DOÇ. DR. KILINÇ TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ ANLATARAK EĞİTİM VERDİ
Dr. Kılınç, diyabet tanısının geç konulması, hastanın tanı konulduktan sonra diyabetine dikkat etmemesi, kan şekerinin yüksek gitmesi durumunda başta göz, kalp, beyin, sinirler olmak üzere vücuttaki bütün organların ciddi bir şekilde etkileneceğinin altını çizerek Tıp Fakültesi Konferans Salonunda öğrencilere diyabetin tanısı, kliniği, komplikasyonları ve tedavisi anlatıldı. Sonrasında tüm katılımcılara kan şekeri ölçümü eğitimi verildi.
Ayrıca 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeni ile Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencileri tarafından halka yönelik diyabet taraması, diyabet hakkında bilgilendirme ve kan şekeri ölçümleri yapılması amacı ile eğitim düzelendi. (Sıtkı Taşel)