Elazığ’da Jeotermal Sera Sahasında Fide ve Sebze Üretilecek

Elazığ Belediyesi’nin Cip mesire Alanı içerisindeki jeotermal su kaynağı etrafında oluşturduğu sera alanında, mevsim koşulları fark etmeksizin her yıl ortalama 250 ton sebze ve yerli fide üretimi gerçekleştirecek.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elazığ’da Jeotermal Sera Sahasında Fide ve Sebze Üretilecek

ELAZIĞ/Sıtkı TAŞEL – BHA

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın istihdam ve kalkınmaya yönelik projeleri arasında yer alan Cip Köyü Jeotermal Sera Sahası’nda, 10 bin metrekarelik alan üzerinde yapımı tamamlanan sera projesinin ilk etap çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlanarak fide üretimine ve topraksız tarıma hazır duruma getirilmişti.

Geçtiğimiz günlerde tamamlanan alanda domates, salatalık ve yerli fide üretimine başlayan ekipler, sıcak su kaynağı sayesinde hem yaz hem de kış aylarında rahatlıkla üretim yapabildiklerini ve ikinci etap çalışmalarının da tamamlanmasıyla birlikte üretim tonajının yükseleceğini kaydetti.

“Maliyeti Düşük, Verimi Yüksek”

Elazığ Belediyesi Jeotermal Sera Alanı’nda çalışan ekipler, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın hem turizm hem de ekonomik anlamda şehre katkı sunması amacıyla hayata geçirdiği sera projesinin, ülke genelindeki seralardan daha nitelikli ve verimli olduğunu kaydettiler. Özellikle Güneydoğu ve Akdeniz Bölgeleri’ndeki sera alanlarından farklı olarak fidelerin mazot ve kömür ile ısıtma sistemi yerine doğal sıcak su kaynağı ile yetiştirilmesinin maliyet açısından da daha düşük olduğunu aktardılar.

“Diğer Seralardan Farkı Kış Aylarında Sıcak Su Sayesinde Üretim Yapabilmesi”

Ülke genelindeki seraların bir çoğunun sıcak tutulması için kış aylarında mazot ve kömür kaynakları ile ısıtılarak üretim yapabildiğini aktaran ekipler, jeotermal su kaynağı yatağında kurulan Elazığ Belediyesi sera alanının, kış aylarında da sıcak suyla birlikte gerekli olan ısı derecesine ulaştığını ve mevsim farkı gözetmeksizin rahat bir şekilde verim elde edildiğini belirttiler.

“Fide Temini Konusunda Kolaylık Sağladı, Dışa Bağımlılığı Azalttı”

Ekipler ayrıca kendi şehrimizde yetiştirilen fidelerin, çiftçilere ulaştırılması konusunda da kolaylık yaşadıklarını ve diğer şehirlere olan bağımlılığı azalttığını vurguladılar. Özellikle Antalya ve Çukurova bölgesinden temin edilen fidelerin maliyet açısından daha yüksek olduğunu belirten ekipler, kendi yetiştirdiğimiz fidelerin çiftçilere daha hızlı ve ücretsiz ulaştırılacağını kaydettiler.

Bu durumun şehrimizde tarımla uğraşan vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacağını belirten ekipler, Başkan Şerifoğulları’nın hayata geçirdiği sera projesinin Elazığ’a hem turizm hem de ekonomik anlamda çok katkı sunduğunu kaydettiler.

Şerifoğulları: İkinci Etap Çalışmalarına Yakın Zamanda Başlanacak

Şehrin yarınlarına hizmet edecek projeleri sırasıyla hayata geçirdiklerini aktaran Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, özellikle istihdam ve turizm açısından önem arzeden jeotermal sera çalışmalarının Elazığ için çok değerli olduğunu kaydetti.

3 bin m²’lik topraksız tarım alanı ve 7 bin m²’lik yerli fide üretim alanı olmak üzere toplamda 10 bin metrekarelik arazi üzerinde sürdürülen sera projesinin, ilk etap çalışmalarının hızlı bir çalışmanın neticesinde tamamlandığını ve topraksız tarımla sebze üretimine hazır hale getirildiğini kaydeden Başkan Şerifoğulları, ikinci etap çalışmalarının da kısa süre içerisinde başlayacağını kaydetti.

MTA Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol doğrultusunda 2 bin metreden çıkarılan ve il turizmine büyük katkı sağlayacak jeotermal su kaynağının değerlendirilmesi doğrultusunda hayata geçirilen projeyle, her yıl ortalama 20 milyon fide ve tonlarca sebze üretmeyi hedeflediklerini kaydeden Başkan Şerifoğulları, ilk üretimdeki fidelerin dörtte birini ise söz verdikleri gibi vatandaşlara ücretsiz dağıtmaya başlayacaklarını kaydetti.

Elazığ’da Jeotermal Sera Sahasında Fide ve Sebze Üretilecek