Diyabet hastalarına oruç uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyabet hastalarına oruç uyarısıHazal Bayık’ın tvDEN ekranlarında hazırlayıp sunduğu Sağlık Vakti programına Özel Medinova Hastanesinde görevli Diyetisyen Damla Akpınar Amaç konuk oldu. Amaç, oruç tutan diyabet hastalarının iftarda ve sahurda nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı.
 
Mehmet Aydın – AYDIN – Birlik Haber Ajansı (BHA)
 
Diyabet hastalarının öncelikli olarak hekimlerinin izin verdiği taktirde oruç tutabilecekleri ve bu izin doğrultusunda diyet listelerini hazırladıklarını belirten Amaç, “Tip 2 diyabeti olan kişilerde kan şekeri değerleri kontrol altında ve insülin kullanmıyorlar ise şeker ilaçlarının dozajı ramazan süresi içerisinde yeniden ayarlanarak oruç tutulmasında tıbbi açıdan bir engel yoktur” dedi.
 
“RAMAZAN PİDESİNİ DENGELİ TÜKETMELİLER”
 
Oruç tutan diyabet hastalarına uyarılarda bulunan Amaç, “İftar kademeli yapılmalıdır. Bu ön süre çok önemlidir. 5-10 dakika içerisinde yemeğe bitirmemeliyiz. Şişkinlik ve gaz şikayetleri ortaya çıkıyor. Çorba ile başlayıp 5-10 dakika beklenilmesini öneriyorum. Daha sonra ana yemek, mutlaka bir protein kaynağı ve yanına yoğurt grubunu, ekmek grubunu mutlaka öneriyoruz. Ramazan pidesindeki beyaz unun kan şekerini hızlı artıracağını unutmayın. Biraz daha dengeleyip ve haftada birkaç kez tüketilebilir ama mutlaka tam tahıllı ürünlerin, tam tahıllı ekmeklerin tüketilmesini öneriyorum. Ramazan sofraları genel olarak, simit, börek, reçel, iftarda baklava gibi zengin olur. Bu tür hızlı emilen karbonhidratlardan, aşırı yağlı yiyeceklerden, özellikle kalp sağlığınız açısından hayvansal yağlardan uzak durun. Sebze ve balık tüketimine önem vermelerini öneriyorum. Sahurda mutlaka sebze tüketilmesini istiyoruz. Tabak modelini öneriyorum. Tabağının yarısı mutlaka sebzeyle dolmalıdır. Sahurda protein içerikli besinlerin tüketilmesi gerektiğini öneriyoruz. Yüksek sebze grubu, yeşillik grubunu mutlaka tüketmelerini istiyoruz” dedi.
 
AMAÇ SU TÜKETİMİNE DE DİKKAT ÇEKTİ
 
Oruç tutarken su tüketiminin önemine değinen Amaç, sahurda 1.5 litre su tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Amaç, “İftar ve sahur arasında yeteri kadar sıvı tüketimi olmadığı durumlarda vücut olumsuz tepkiler gösterebilir. Baş dönmesi, yorgunluk ve halsizlik gibi durumların önüne geçilmesi için arasında 14-15 bardak su tüketilmesi tavsiye edilir. İftardan sonra mutlaka su tüketilmelidir. Fakat ben sahurda da bir buçuk litre suyun tüketilmesi gerektiğini öneriyorum. Sahura başlamadan önce 3 bardak, ortasında bir 3 bardak ve sonrasında da 3 bardak su tüketmelerini öneriyorum” diye konuştu. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Diyabet hastalarına oruç uyarısı