Beypazarı’nda genç bir çiftçi aldığı eğitim sayesinde topraksız sebze yetiştiriyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beypazarı’nda genç bir çiftçi aldığı eğitim sayesinde topraksız sebze yetiştiriyor.BEYPAZARI (BHA)- Başkentin Beypazarı İlçesi denilince akla ilk gelen tarım olduğu bilinmektedir.
İç Anadolu’nun verimli topraklarına sahip Beypazarı İlçesinde bu sefer genç bir çiftçi aldığı eğitim sayesinde topraksız sebze yetiştirmeyi başardı.
Doğancan Doğançay, geçen yıl üniversiteyi bitirdiğini ve ziraat mühendisi olduğunu söyledi.
Tarım memleketi olarak bilinen Beypazarı İlçesinde oldukça ürün ve sebze yetiştirildiğine belirten genç yetenek çiftçi Doğançay “ Beypazarı toprakları verimli bunu kabul ediyoruz. Araziye ne ekersen onu mislisiyle hasat ediyorsunuz. Biz bu sefer topraksız ve hatta ürün yetişene kadar 2 kg su ile sebzelerimizi yetiştiriyoruz. Gelecekte su sıkıntısının yaşanacağı şimdiden deklare ediliyor. Burada bir sistem kurduk, tohumu seralara yerleştirmemizin ardından su sistemi çalışmaya başlıyor. Kuyumuz var, Oradan pompa devirdaimli (dönüşümlü) olarak suyu pompalıyor. Bu sebzenin ürün yetişene kadar aldığı su miktarı-2 4 kg arasındadır. Bunun dışında su kullanmıyoruz.”
Topraksız tarımın güzel olduğunu anlatan Doğançay, şunları kaydetti:
“Daha öncesi bunun çalışmalarını okulda yapmıştık. Hem teknopark, hem de TÜBİTAK projelerinde olsun bu çalışmaları yapmıştık. Bizde buradan yola çıktık ve Beypazarı İlçesinde kurduğumuz 1 dönümlük seramızda topraksız halde, su ile ürünlerimizi yetiştirdik. Beypazarı yeşillik üretiminde Türkiye’nin yarısını üretiyor. Özellikle yaz aylarında soframıza giren yeşilliklerin yarısı Beypazarı’ndan.”
Topraksız üründe ve sebze yetiştirmeyi kış sezonuna da taşımak olduğuna değinen Doğançay, şu ifadelere yer verdi:
“ Beypazarı bölgesi Mikro klima iklim bölgesi.Burada seracılığı daha yaygın hale getirmek istiyoruz. Türkiye ortalamasına baktığımız zaman, Antalya’da 300 bin dönüm sera varsa, toplam Ankara’da 600 dönüm sera var. Bunun da büyük bir kısmı yine Beypazarı’da bulunuyor. Beypazarı İlçesinde diğer illere sürekli taşımacılık yapılıyor. Oranlara bakıldığında tarlada ürün yetiştirilirken harcanan su miktarı 50-60 litre dir. Biz burada ürün yetişene kadar adet başına 2-3 litre su kullanıyoruz. Sürekli aynı suyu kullanıyoruz. Su sirkülasyonu bulunuyor. Su tankımızdan su geliyor, serada dolaştıktan sonra, yer altından tekrar tanka gidiyor. Böylece, suyu çok daha ekonomik kullanırken, topraksız, ilaçsız ve gübresiz ürün yetiştiriyoruz.” (Yaşar Tonbak)

Beypazarı’nda genç bir çiftçi aldığı eğitim sayesinde topraksız sebze yetiştiriyor.