Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, kadınlar söz konusu olduğunda, herkesin ahlak bekçisi kesilmesi ve kadına dair “muhtaçlık” algısı oluşturmasının çok rahatsız edici olduğunu belirterek, “Ahlak terazisi kadın ve erkeği eşit tartmalıdır” dedi.
Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Kadın Girişimciler Derneği’nin (ANGİKAD) ev sahipliğinde “ANGİKAD Girişimcilik Yolu Projesi”nin Sheraton Ankara Otel’de gerçekleşen toplantısında konuştu. Kadın konusunda herkesin söyleyecek bir sözü, bir fikri olduğunu ifade eden Yılmaz, bu kelimeyi cümle içinde kullanmanın, hakkında yorumlar yapmanın herkesin hakkı gibi görüldüğünü söyledi. Yılmaz, “Fakat şu hususa dikkatinizi çekmek isterim. Kadına karşı duyarlı olmak “bir görev” değildir. “Duyarlı olmak” başlı başına, tüm canlılar için hassasiyet gerektiren bir insanlık vazifesidir. Söz konusu kadınlar olduğunda, herkesin ahlak bekçisi kesilmesi, herkesin kadına dair “muhtaçlık” algısı oluşturması, çok rahatsız edici. Ahlak terazisi kadın ve erkeği eşit tartmalıdır. Şiddet gören kadınlar, okutulmayan kız çocukları, iş hayatında sosyal ve ekonomik ayrımcılığa maruz kalan kadınlar. Bu kelimeler arasında kilometrelerce mesafeler olmalı ve artık lügatımızdan çıkarılmalıdır. Hala bu sorunları konuşuyor olmak utanç verici. Bu sorunları çözmüş ve aşmış bir ülke olmalıyız. Biz İran değiliz, biz Pakistan değiliz. Biz Türkiye Cumhuriyetiyiz” diye konuştu.
‘GÜL KAREN AÇA VE AVJİN AKTOP İLE GURUR DUYUYORUZ’
Bu topraklardaki kadınların kaderinin Atatürk öncülüğünde değiştiğini vurgulayan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu değişime Cumhuriyette yol arkadaşlığı yaptı. Kadınların kaderi seçme seçilme hakkı ve bunun yanı sıra gelen bazı kazanımlar ile farklılaştı. Şimdi kadınlarımızın başarılarını konuşma zamanı. Hep birlikte geriye değil, ileriye gitmeliyiz. Sosyal ve insani yönlerimizi iyileştirmeli, çocuklarımızı ayrımcı söylemlerden uzak, insanlığa yakın yetiştirmeliyiz. Mesela, karşımızda bugünlerde gündemde olan iki harika örnek var. Gül Karen Aça ve Avjin Aktop. Karen, dünyanın en prestijli üniversitelerinden Harvard ve Stanford da dâhil 9 okuldan tam burslu kabul aldı. Ve dünyanın en parlak 100 öğrencisinden biri olarak seçildi. Avjin ise Karen’le aynı liseye giden bir başka öğrenci. O da New York Üniversitesinden kabul aldı ve hazırladığı projelerle dünya çapında yarışmalarda finale kaldı. Onlarla gurur duyuyoruz. İşte biz bunları konuşmalıyız. Kadın/erkek ayırmaksızın, bunları alkışlamalı ve bunlarla yarışmalıyız”
‘KADINLARIN İŞ HAYATINA KATILIMI ÜLKENİN GELİŞİMİ AÇISINDAN ÇOK KIYMETLİDİR’
ANGİKAD’ın çok değerli temsilcilerinin kendini ispatlamış, kendi gücüyle başarıya ulaşmış, sosyal ve ekonomik anlamda özgürleşmiş, kendi kişisel devrimini gerçekleştirmiş kadınlar olduğunu kaydeden Yılmaz, “İfade özgürlüğünden tutunda, tüm hak ve özgürlüklerinizin bilincinde olan, bilinçli, duyarlı ve özverili kadınlarsınız. En önemlisi de ne biliyor musunuz? Sizler, başarıya ulaştıktan sonra “tamam ben istediğime ulaştım. Gerisi beni ilgilendirmez” diyerek hayatınıza devam etmediniz. Sizler, “hayallerine ulaşmak isteyen tüm kadınların” yanında oldunuz, güçlerinizi birleştirdiniz. Birbirinize yol arkadaşlığı yaptınız. Bu da yetmedi. Çocuklardan tutunda, yardıma ihtiyacı olan her canlıya destek oldunuz, yol gösterdiniz. İşte Cumhuriyetin kadınları böyledir. İşte Ankara’nın girişimci kadınları böylesine özeldir. Biz sizlerin başarılarından ilham alıyor, sizlerle gurur duyuyoruz. Sizlerde kendinizle gurur duymalısınız. Kadınların iş hayatına katılımının artması, ülkemizin gelişimi, değişimi ve kalkınması açısından çok kıymetlidir. Bu nedenle sizlere, öncülüğünüzden ve çabanızdan dolayı tek tek teşekkür etmek istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.