Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024 yılına dair Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen hizmetler ve reform çalışmalarını sosyal medya üzerinden paylaştığı bilgilerle açıkladı. Bakan Tunç, adalet sisteminin güvenilirliğini artırmak ve erişilebilirliğini sağlamak amacıyla reform iradesini sürdürdüklerini vurguladı.

8. ve 9. Yargı paketleri çerçevesinde yapılan düzenlemelerle yargı hizmetlerinin etkinliğini artırmayı, hak arama hürriyetini genişletmeyi, suçla etkin mücadele sağlamayı ve kişisel verilerin korunmasını hedeflediklerini belirtti. 9. Yargı Paketi'nin ise adil yargılanma hakkını güçlendirdiğini, arabuluculuk süreçlerini etkinleştirdiğini ve makul sürede yargılanma hakkını güvence altına aldığını ifade etti.

2024 yılı itibarıyla 2 bin 659 yeni mahkeme kurulduğunu açıklayan Tunç, yargıya erişim konusunda adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi. Ayrıca, hakim ve savcı yardımcılığı uygulamasıyla 1,075 yardımcının göreve başladığını dile getirdi.

Dijital dönüşüm çalışmalarının da hız kazandığını aktaran Bakan Tunç, 2024 yılında e-Duruşma sayısının 1 milyon 217 bin 218'e ulaştığını belirtti. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle ceza soruşturmalarında 229 bin 639, hukuk uyuşmazlıklarında ise 826 bin 548 dosyanın sonuçlandırıldığını kaydetti.

Adli tıp hizmetlerinin yaygınlaştırılması adına 16 grup başkanlığı ve 134 şube müdürlüğü kurulduğunu aktaran Tunç, hükümlülerin topluma kazandırılması için mesleki eğitimlerin sürdürüldüğünü de vurguladı.

2024 yılında 40 yeni noterlik açtıklarını belirten Tunç, Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hazırlanarak, vatandaşların haklarının korunması ve yargı hizmetlerinden en etkin şekilde faydalanmalarının sağlanacağını ifade etti. Bu belgede yer alan hedeflerin kararlılıkla hayata geçirileceğini vurgulayan Tunç, adaletin yüzyılının inşa edilmesi konusunda büyük bir azimle çalışacaklarını ekledi.