VAN-BHA
Bakan Kacır, Van ziyareti kapsamında Doğu Anadolu Kariyer Fuarı’nın açılışını yaptı, ardından Van Gölü Orta Ölçekli ve Tuşba sanayi sitelerinin temel atma törenine katıldı. Toplamda 6 milyar liralık bir yatırım ile gerçekleşecek 635 işyerlik yeni sanayi sitelerinin bölgeye hayırlı olması temennisinde bulunan Kacır, şunları söyledi:
CUMHURİYET TARİHİ REKORU: Son 22 yılda yakaladığımız siyasi ve ekonomik istikrar ile Türkiye Yüzyılı’na güçlü şekilde adım atıyoruz. Tüm dünyanın krizler ve daralmalardan geçtiği, belirsizliklerle sınandığı bir ortamda; son 17 çeyrektir kesintisiz büyüyen ekonomimiz ile milli gelirimiz 1,3 trilyon dolara ulaştı. Yıllık ihracatımız geçtiğimiz ay 263,4 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihi rekoru kırdı.
KÜRESEL MERKEZ: Türkiye gerek bölgesinde gerekse de dünyada emsal teşkil eden bir ülke konumuna erişmiş oldu. 2002’den bu yana, hemen her alanda büyük mesafe kat eden ülkemiz, üretimde ve teknoloji geliştirmede artık küresel bir merkezdir. Türkiye, Çin’den sonra Orta Avrupa’ya kadar uzanan geniş kuşakta en fazla çeşit ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir. Üretim gücümüzle yalnızca bölgenin değil, dünyanın önemli tedarik merkezlerinden biriyiz artık.
ÇEVRE DOSTU: Elbette bu kazanımlarla yetinmeyeceğiz. Ülkemizi Türkiye Yüzyılı’nda daha müreffeh ve güçlü bir konuma hep birlikte taşıyacağız. Üreticilerimizi her daim yüreklendirmeye, onları büyük ve güçlü Türkiye hedefine giden yolda var gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz. Elbette bu yaklaşımın olmazsa olmaz unsurlarından biri; yatırımcılara çevre dostu, maliyet etkin ve planlı sanayi alanları sunabilmek.
OSB OLMAYAN İLİMİZ KALMADI: Türk sanayinin verimli, sürdürülebilir ve rekabetçi büyümesinde öncü rol üstlenen organize sanayi bölgelerimizi, sanayi sitelerimizi ve endüstri bölgelerimizi son 22 yılda ülke sathına yaydık. Planlı sanayi alanlarımızın büyüklüğünü 48 bin hektardan 150 bin hektara yükselttik. Son 22 yılda sanayi gücümüzün lokomotifi OSB’lerimizin sayısını 191’den 366’ya çıkardık. OSB’si olmayan şehrimiz kalmadı.
OSB YÖNETMELİĞİ: Geçtiğimiz yıl Eylül ayında OSB mevzuatında yaptığımız reform niteliğindeki değişikliklerle, sanayicilerimizin yatırım yerlerine erişimini kolaylaştırdık. Kural bazlı, şeffaf bir yönetişim inşa edecek yeni modelle; her ayın ilk pazartesi günü, tüm henüz yatırımcılara tahsis edilmiş yatırım yerlerini çevrimiçi platformda erişime açıyoruz.
ÖN TAHSİS BAŞVURULARI: İlk 6 ayda 160 OSB’de toplam 11,5 milyon metrekare büyüklüğe sahip bin 22 yatırım yeri için 2 bin 017 sanayicimiz başvuru yaptı. 34 OSB’de yaklaşık 27 milyon metrekare alan için 888 sanayicimiz ön tahsis başvurusu gerçekleştirdi. Bu ay yayınladığımız ilanımızla birlikte; 15 OSB’de 17 milyon metrekareye yakın bin 72 yatırım yeri tahsis başvurusu, 23 OSB’de 7 milyon metrekarelik alan ise ön tahsis başvurusu sürecini başlattık.
100 STRATEJİ: Geçtiğimiz ay Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla, 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi kamuoyuyla paylaştık. Yüksek teknoloji, dijital ekonomi, yeşil dönüşüm, küresel entegrasyon ve yapısal dönüşüm olarak 5 ana hedefe odakladığımız strateji ile önümüzdeki dönemde 20 makro hedef tanımlamış olduk. Stratejimiz doğrultusunda; OSB’lerimiz ve endüstri bölgelerimizin toplam büyüklüğünü hâlihazırda mevcut olan 150 bin hektardan, 2030 yılına dek 350 bin hektara çıkarmayı amaçlıyoruz.
REKABET GÜCÜ: Aynı zamanda, bu alanların demiryolu ve liman bağlantılarını iyileştirerek; sanayi ürünlerinin pazarlara daha etkin erişimini sağlayacak adımlar atacağız. KOBİ ölçeğindeki girişimlerimizin rekabet gücünü artıracak, ölçeklerini büyütmelerine olanak tanıyacak programlara stratejimizde geniş yer verdik.
KOBİ’LERE DESTEK: Özellikle tekstil, mobilya, deri ve giyim gibi emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerde istihdamın korunmasını desteklemeye devam edeceğiz. Bizler zanaattın, mesleğin ve dürüstlüğün timsali olan esnafımıza ve KOBİ’lerimize can suyu olmayı, şehirlerimizin kalkınmasının da anahtarı olarak görüyoruz. Son 22 yılda Van’da 18 binden fazla KOBİ’mize 4 milyar liradan fazla KOSGEB desteği sağladık.
DOĞU’YA AÇILAN KAPI: Şehrimizdeki sanayi sitelerini de KOBİ’lerimizin ve esnaflarımızın mekânsal ihtiyaçlarına bütüncül bir yaklaşımla yanıt veren, güçlü altyapı ve üstyapıya sahip, ahilik kültürünü canlı tutan örnek üretim alanları olarak konumlandırıyoruz. Bu anlayışla; 22 yılda 4 sanayi sitesini Van’da hizmete açtık. Sanayi sitelerine sağladığımız 872 milyon lira kaynakla 2 bin 600 ilave istihdam oluşturduk. Biz, ülkemizin Doğu’ya açılan kapısı Van’ın kalkınmasının, ülke ekonomisi için adeta bir çarpan etkisi oluşturacağına inanıyoruz. Van’ın kalkınması gerek bölgenin gerekse de ülke sathının dengeli ve daha dirençli bir yapı kazanması demektir.
13 BİN İSTİHDAM: Temelini attığımız; 300 işyerlik Vangölü Orta Ölçekli Sanayi Sitesi ve 335 İşyerlik Tuşba Sanayi Sitesi ile Van’da 13 bin vatandaşımıza daha istihdam sağlayacağız. Kümelenerek birlikte üreten, planlı ve verimli bir üretim anlayışı ile iş yapan esnafımızın, ortak bir mutabakat ile sanayi sitesi kurmasını desteklemiş olacağız. Üretimde ve verimlilikte nizamı, sürdürülebilir ve sürekliliği esas alan bir yaklaşımı öncelemeyi sürdüreceğiz. Van’ın ve bölgemizin kalkınması adına alın teri döken her adıma destek vermeye devam edeceğiz.
KACIR, DOĞU ANADOLU KARİYER FUARI’NI AÇTI
Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'nın (DAKAF'25) açılışına katılan Kacır, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen fuarın, bölgenin beşeri sermayesinin güçlendirilmesi, genç istihdamının artırılması ve üniversite-sanayi işbirliğinin pekiştirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.