GÜMÜŞHANE-BHA
Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 107. Yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi;
''20'nci yüzyılın başlarında ardı ardına gelen savaşlardan dolayı askeri, ekonomik ve sosyal bakımdan büyük zorluklar yaşayan Osmanlı İmparatorluğu ve bu savaşlar nedeniyle yorgun düşmüş Aziz milletimiz, 1914 Ağustos Ayında, sömürge mücadelesi veren devletlerin çıkar çatışmasının neden olduğu bir cihan savaşına girmek zorunda kalmıştır.
Birinci Dünya Savaşı’nda birçok cephede savaşmak zorunda kalan Osmanlı İmparatorluğu’nun ordu mevcudunu bu cephelere dağıtmak zorunda kalması ve bu savaşlarda elem verici insan kayıpları vermesi nedeniyle bazı cephelerde sivil ve milis güçlerin düşmana karşı ordusu ile birlikte direnişi hayati önem kazanmıştır.
Türk Vatanının düşman saldırıları karşısında ordu ve milletiyle topyekün savunma savaşı verilen cephelerin en önemlilerinden biri de Kafkas Cephesidir. Bu cephede Rus saldırıları ile başlayan savaş, 1916 yılının yılı başlarında Erzurum ve Trabzon, sonrasında Erzincan, Bayburt ve Gümüşhane’nin işgal altında kalmasıyla adeta bir ölüm kalım mücadelesine dönüşmüştür.
Harşit Vadisi ve çevresinde bulunan dağlar, kahraman ordumuz ve milletimizin yek vücut olarak vatan topraklarını düşman unsurlarının işgaline karşı cansiperane savunduğu eşsiz bir mücadeleye şahitlik etmiştir. Bu mücadele sayesinde düşman güçler 1917 Temmuz Ayı’ndan 1918 Şubat Ayına kadar Harşit Savunma hattını geçmeye muvaffak olamamışlardır.
Gümüşhane, Kürtün ve Torul’un 1800-3331 metre yükseltisindeki dağ ve yaylalarında kahramanlık destanı yazan askeri ve sivil güçlerimiz kutsal vatan toprağını adeta geçilmez kılmış ve düşmanın Anadolu’nun içlerine doğru ilerlemesine dur demiştir.
Gümüşhane topraklarındaki bu kahramanlık destanlarından biri de Kürtün Kazıkbeli Yaylası Kabaktepe mevkiinde vuku bulmuştur. 7-8 Şubat 1918 gecesinde, Tosyalı Mehmet Yüzbaşı’nın maiyetindeki 6 askeriyle birlikte Rus ve Ermeni birliklerine baskın yaparak onlarca düşman askerini ve çete mensubunu öldürerek şehadet şerbetini içmeleri Gümüşhane’nin ve işgal altındaki diğer vatan topraklarının kurtuluşuna giden yolu açmıştır. Askerlerimizin kanlarıyla yazdığı bu destansı mücadele 12 Şubat’ta Kürtün, 14 Şubat’ta Torul, 15 Şubat’ta Gümüşhane, 17 Şubat’ta ise Kelkit’in düşman işgalinden kurtarılmasına giden yolu açmıştır.
Kafkas Cephesi’nin adeta son savunma hattı olan bu topraklarda birbirinden kıymetli vatan evlatları Rus askeri ve işbirlikçisi Ermeni çetelerinin saldırılarıyla şehit düşmüştür. Bu kıymetlerden birisi de Ermeni çetelerin kalleşçe saldırısında şehit düşen Hüseyin Hüsnü (Selçuk) Hoca’dır. İlimiz merkezinde Hasanbey Mahallesi’ndeki kayalıklarda Hasanbey Mahallesi kadınlarının taşıdığı toprakla oluşturulan kabrine defnedilen Hüseyin Hüsnü Hoca Gümüşhane’nin kurtuluşunda ceddimize manevi ilham veren bir şahsiyet olmuştur.
Kabaktepe Şehitliği’nde vatan toprağını kanlarıyla yoğuran Tosyalı Mehmet Yüzbaşı ve silah arkadaşlarını, Hüseyin Hüsnü Hocayı, Harşit Savunmasında vatan toprağı uğruna can veren ve isimlerini bilmediğimiz nice vatan kahramanlarını rahmet ve şükranla anıyorum. Şehitlerimizin canları ve kanlarıyla geçilmez kıldığı her bir toprak parçasında isimlerini ölümsüz kılmak, çocuklarımıza bu isimleri tanıtmak için elimizden gelen tüm gayreti göstermek Gümüşhaneliler olarak hepimizin üzerinde olan manevi bir sorumluluktur.
Bugün bizler, bağımsız, hür ve saygın bir milletin ferdi olmanın haklı gururunu yaşıyorsak, bunu Gümüşhane’nin ve vatanın kurtuluşu için pervasızca canlarını feda eden kahraman ecdadımıza borçluyuz. Kadın, erkek, genç, yaşlı demeden vatanı için omuz omuza mücadele eden, iman gücüyle cephede savaşan ve bu uğurda canlarını ortaya koyan aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz, milletimizin gönlünde daima yaşayacaktır. Onların bizlere bıraktıkları vatan emanetine sahip çıkmak, yeni nesillerimize şehitlerimizin mirasının kıymetini hakkıyla anlatmak vazgeçilmez mesuliyetimizdir.
Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunu 107 yıl önceki ruh ve heyecanla idrak ettiğimiz bugün vesilesiyle, başta Kurtuluş Savaşımızın Önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyor, Gümüşhaneli hemşehrilerimizin 15 Şubat Kurtuluş Günü’nü tebrik ediyor, kendilerine en derin hissiyatımla sevgi ve saygılarımı sunuyorum.''