Baysak: Türkiye’deki yan sanayilerin
iş yapma imkan ve potansiyeli arttı
Dünyanın en büyük ve en önemli iş, inşaat ve maden makinaları fuarı BAUMA 2022’ye katılan TERBAY Makina Endüstri ve Ticaret AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak, tedarik sürecinde Türkiye’nin önemini arttırdığını söyledi. Baysak, uluslararası ilişkilerde ve dünya ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de bulunan yan sanayilerin farklı pazarlara iş yapma imkanının ve potansiyelinin arttığını dile getirdi.
Uluslararası Yapı Makineleri, Yapı Malzemeleri Makineleri, Yapı Araçları, Ekipman ve Madencilik Makineleri Fuarı BAUMA, 24 – 30 Ekim 2022 tarihleri arasında Almanya’nın Münih kentinde gerçekleştirildi. 614 bin metrekare sergi alanına sahip Messe Münih Ticaret Fuarı Merkezi’ndeki fuar 58 ülkeden 3 binden fazla katılımcıyı ve 500 bin dolayında ziyaretçiyi ağırladı.
İş makinaları, maden makinaları, zirai ve ticari araçlar sektörlerine hizmet veren TERBAY Makina Endüstri ve Ticaret AŞ de BAUMA 2022 Fuarı’nda yerini aldı. BAUMA fuarlarına 2016 yılından başlayarak düzenli olarak katıldıklarını belirten TERBAY Makina AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak, 250’nin üzerinde firmayla Türkiye’nin en çok katılım sağlayan üçüncü ülke konumunda olduğunu söyledi.
Dünyanın en büyük iş ve inşaat makinaları fuarı BAUMA’da çalıştıkları firma yöneticileriyle ve yeni müşterilerle görüşmeler toplantılar yaptıklarını anlatan Baysak, üç yılda bir düzenlenen fuarda inşaat, yapı malzemeleri ve madencilik makine endüstrisinin devlerine nitelikli ürünlerini tanıtma fırsatı bulduklarını söyledi.
1988 yılından beri yurtdışı fuarlara katıldıklarını anlatan Abdullah Baysak, fuarlara katılmanın yeni müşteriler bulmakta ve tanınırlıkta çok önemli bir araç olduğunu kaydetti. TERBAY Makina AŞ’nin cirosunu yüzde 90’ını ihracattan sağlamasında fuarlara katılımın çok büyük etken olduğuna dikkat çeken Baysak, BAUMA 2022 Fuarı izlenimlerini şöyle paylaştı:
“2019 yılında başlayan pandemi nedeniyle özellikle Çin ile Avrupa ve Kuzey Amerika arasında çıkan lojistik ve tedarik sorunları hala etkili. Avrupalı ve Kuzey Amerikalı ana sanayilerin Çinli tedarikçilere alternatif arayışları hızla devam ediyor. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş nedeniyle bu ülkelerden Avrupa ve Kuzey Amerika’ya ulaşan tedarik zincirlerinin koptuğu görülüyor. Bunların sonucunda Türkiye’de bulunan yan sanayilerin bu pazarlara iş yapma imkanının ve potansiyelinin önümüzdeki birkaç yıl için çok arttığı anlaşılıyor.”
TERBAY hakkında
1954 yılında İzmir’de kurulan TERBAY Makina Endüstri ve Ticaret AŞ, iş makinaları, maden makinaları, zirai araçlar ve ticari araçlar sektörlerine hizmet veriyor. İzmir sanayisinin çınarlarından TERBAY, kanıtlanmış kalitesi, zamanında teslimatı ve rekabetçi fiyatları ile dünyaca ünlü markalara ürün tedarik ediyor. İş makinaları yan sanayi tedarikçisi olarak özellikle Batı Avrupa’da aranan firmalar arasında yer allan TERBAY, 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 50 bin metrekare üretim (Ahmet Kaplan)