ANKARA-BHA

2025 Ramazan pidesi fiyatı ne kadar oldu? 2025 Ramazan pidesi fiyatı ne kadar oldu?

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, tütün ve tütün ürünleriyle mücadelede Bakanlığın yeni yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de tütüne başlama yaşının 13-15'e kadar düştüğünü belirten Birinci, sektörün özellikle gençleri hedef alarak tütün ürünlerinin kullanımını artırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verdiğini söyledi.

"Tütünle mücadelede politikalarımızı revize etmeliyiz"

Tütünle mücadelede geçmişte büyük adımlar atıldığını ifade eden Birinci, "Sektör, zararsız gibi gösterilen yeni ürünler ve kavramlarla gençleri tütün kullanımına teşvik ediyor. Dumansız tütün, elektronik sigara gibi ürünler, bu stratejilerin bir parçası. Bu durum karşısında biz de tütünle mücadeledeki politikalarımızı revize etmek durumundayız" dedi.

Birinci, pasif içicilik konusunun da ciddi bir sorun olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin yüzde 77'si şehirlerde, yoğun yaşam alanlarında bulunuyor. Pasif içicilerin tütün ürünlerinden daha fazla zarar gördüğünü düşünüyoruz. Bu, halk sağlığını tehdit eden ciddi bir problem" ifadelerini kullandı.

"Tütün kaynaklı kronik hastalıklar yükü artıyor"

Tütün kullanımının yol açtığı sağlık sorunlarına da değinen Birinci, "Tütün kaynaklı kronik hastalıkların yükü çok fazla. Obezite ve benzeri sorunlarla birlikte bu, ülkemizdeki sağlık yükünü artırıyor. OECD ortalamalarına baktığımızda tütün kullanımında hala istenilen seviyede değiliz" diye konuştu.

Birinci, Türkiye'nin tütünle mücadelede önemli adımlar atmasına rağmen beklenen sonuçlara ulaşmak için politikaların yenilenmesi gerektiğini belirtti. Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu'nun kararları doğrultusunda çalışmaların süreceğini vurgulayan Birinci, "Paydaşlarla etkili iş birliği kurarak, daha güçlü bir anlayışla sahaya çıkacağız. Bu sorun, sağlıkta geldiğimiz noktaya yakışmıyor ve bizi rahatsız ediyor" dedi.

"Ülkemize özgü politikalar geliştiriyoruz"

Tütünle mücadelede farkındalık çalışmalarına öncelik verdiklerini aktaran Birinci, gençlerin tütün ürünlerinden uzak durmasını sağlamak amacıyla yeni yöntemler geliştirdiklerini belirtti.

"Toplumun tütün ve tütün ürünlerine yönelik bakış açısını değiştirmemiz gerekiyor. Zararların farkındalığı artırılmalı. Bu kapsamda, sigarayı bırakan bireylerin deneyimlerinden ve tütünle mücadelede başarılı olmuş ülkelerin raporlarından faydalanıyoruz. Tüm bu verileri birleştirerek ülkemize özgü politikalar oluşturmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Birinci, tütünle mücadelede toplumun tüm kesimlerinin desteğini alarak daha etkin bir süreç yürütmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.