Politika

Türkiye’nin Nükleer Hedefi; 20.000 Megavat

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide yıllık 8-10 bin megavatlık kurulu gücü devreye alacak potansiyelinin olduğunu söyledi.

Abone Ol
BHA

Enerjide Yeni Reform ve Yatırım Dönemi

Yatırımcılar için 80 bin megavatlık kapasite tahsisi yapıldığını belirterek izin süreçlerinde iyileştirme yapılacağını vurgulayan Bayraktar, “Türkiye yeni bir reform ve yatırım dönemine giriyor.  Reformlarımızın başında özellikle izin süreçlerini iyileştirme var. Bu yıl içerisinde inşallah Meclisimizin gündemine getirmeyi planlıyoruz." dedi.

Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) tarafından düzenlenen "Enerji Stratejileri Konferansı"nın açılışında konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerji politikaları, arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik izlenecek yol haritasına dair açıklamalarda bulundu.

Enerjide 3 Temel Nokta

Vatandaşa kesintisiz, kaliteli ve ucuz enerji tedarik etmeyi hedeflediklerini belirten Bayraktar, “Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlarken bir taraftan da dışa bağımlılıkla mücadele etmesi gerekiyor. 2053 yılında, yani 30 yıldan kısa bir süre içerisinde Türkiye'nin karbon nötr bir ekonomi olma hedefi var. Dolayısıyla 3 temel odak noktamız var.” dedi.

ü

Enerji Talebinde Artış

Türkiye’nin enerji talebinin özellikle elektrikte, geçmişte olduğu gibi ilerleyen süreçte de artacağını işaret eden Bayraktar, “Türkiye ürettikçe, Türkiye’nin ekonomisi, sanayisi büyüdükçe enerji talebi, elektrik talebi de artacak. Elektrik talebinin, iyimser tahminlerimize göre 2035 yılında 510 teravatsaat olacağını öngörüyoruz.” diye konuştu. Enerji faturasının 2022'de 96,5 milyar dolar, geçen yıl ise 70 milyar dolar civarında olduğunu ifade eden Bayraktar, bu yıl da benzer oranda olacağını öngördüklerini söyledi.

Yenilenebilir Enerjiyle Dışa Bağımlılığı Azaltma Hedefi

Türkiye'de enerjinin yüzde 66-67 oranında ithal edildiğine dikkat çeken Bayraktar, dışa bağımlılığı düşürecek şekilde politikalar ürettiklerine vurgu yaparak yenilenebilir enerji kaynaklarını işaret etti. Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının çevreye uyumlu şekilde en kısa sürede ekonomiye dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, “Önümüzdeki dönemde mutlaka çok daha güçlü, çok daha hızlı bir şekilde yenilenebilir enerji alanını geliştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

ü

II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı

Bir yandan da enerji verimliliğine dikkat çeken Bayraktar, 2024-2030 yıllarını kapsayan II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nın oldukça iddialı hedefler içerdiğini belirtti. Birincil enerjide yaklaşık yüzde 16’lık bir tasarruf hedefiyle yola çıkıldığını söyleyen Bayraktar, “Önümüzdeki süreçte 20 milyar dolarlık bir yatırım hedefimiz var. Bütün bunların sonucunda bu hedefleri tutturduğumuzda da yaklaşık 100 milyon tonluk bir karbon emisyonundan Türkiye kurtulmuş olacak.” diye konuştu.

ü

Türkiye’de Nükleer Hedefi

Bayraktar, Türkiye’nin 2050 yılında iklim hedeflerine ulaşması için nükleerde mutlaka 20 bin megavatlık bir kurulu güce sahip olması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, “Akkuyu'nun yanında Sinop'u, Sinop'un yanında Trakya'yı, büyük ölçekli santralleri hayata geçirmemiz, bu projeleri devreye almamız lazım. Ama bunların yanı sıra küçük modüler reaktörleri de devreye alarak Türkiye'nin bu alandaki gelişimini tamamlamamız lazım.” şeklinde konuştu.

ü

Enerjide Kuvvetli Altyapı

Enerji projelerine yönelik ekipman üretiminde de yerlileşmeyi işaret eden Bayraktar, Türkiye'nin enerji altyapısının bu şekilde güçleneceğine vurgu yaptı. Bayraktar, “Enerji sektöründe bütün bu alanlarda altyapısını çok kuvvetli hale getiren bir Türkiye hedefliyoruz. Özellikle enerji sektörümüzün omurgasını oluşturan iletim şebekemizin, dağıtım şebekemizin mutlaka çok daha güçlü hale, artan talep ve ihtiyacı karşılayacak hale gelmesi lazım. Burada da çok önemli bir mantalite değişikliğine, paradigma değişikliğine ihtiyaç duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

ü

Yatırımcılara Çağrı

Türkiye’nin yenilenebilir enerjide özellikle güneş ve rüzgârda yaklaşık 30 bin megavatlık bir kurulu güce sahip olduğunu söyleyen Bayraktar, ayrıca yatırımcıya tahsis edilen 80 bin megavat kapasite bulunduğunu bildirdi. Önemli bir proje stokunun yatırımcıların elinde olduğunu ifade eden Bayraktar, “Yatırımcılardan beklentim bu ellerindeki kapasiteyi en hızlı şekilde yatırıma döndürmeleri. Bu 80 bin megavatı biz eğer önümüzdeki beş yılda, altı yılda, yedi yılda yani kendilerine verdiğimiz belli süreler içerisinde gerçekleştirdiğimizde aslında her yıl neredeyse 8 ila 10 bin megavatlık bir yenilenebilir gücü, yani Avrupa'da bir ülkenin kurulu gücü kadar kurulu gücü biz sadece bir senede yapabilecek hale geliyoruz.” şeklinde konuştu.

ü

İzin Süreçlerinde İyileştirme

Türkiye’nin yeni bir reform ve yatırım dönemine girdiğini ifade eden Bayraktar, “Reformlarımızın başında özellikle bu izin süreçlerini iyileştirme var. Bunu çok kısa zaman içerisinde, bu yıl içerisinde inşallah Meclisimizin gündemine getirmeyi ve artık bu anlamda yatırımcılarımızın elinde hiçbir bahane kalmayacak şekilde düzenlemeyi hedefliyoruz.” dedi.

ü

2035 İçin Yeni YEKA İhalesi

2035 yılı için yeni bir YEKA ihalesi için yakın bir zaman sürecin başlayacağını duyuran Bayraktar, “2035 için iddialı hedeflerimiz var. Her yıl 2000-2500 megavat ilave rüzgâr ve güneşi devreye alacağımız bir süreç önümüzde bizi bekliyor. Ekim ayı içerisinde yenilenebilir enerjideki stratejilerimizi daha detaylı bir şekilde paylaşacağımız, bütün alanlarına değineceğimiz 2035 stratejisini de inşallah kamuoyumuzla paylaşacağız.” ifadelerine yer verdi.