Bilim-Teknoloji

Türkiye’nin en büyük milli uydusu görevde

Türkiye'nin en büyük milli uydusu FGN-100-d1, uzaya fırlatılmasının ardından yörüngesine başarıyla yerleşti.

Abone Ol

ANKARA-BHA

Baykar'dan yapılan açıklamaya göre, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar tarafından kurulan Fergani Uzay'ın milli olarak geliştirdiği FGN-100-d1 uydusu, 9 Ocak akşamı Türkiye saati ile 22.09'da ABD'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya gönderildi.

Rideshare Programı kapsamında Transporter-12 göreviyle fırlatılan 102 kilogram ağırlığındaki uydu, fırlatmadan yaklaşık 62 dakika sonra, Türkiye saatiyle 23.11'de fırlatma aracından ayrılarak yörüngesine başarıyla oturdu ve görevine başladı. FGN-100-d1, ilk telemetri verilerini ileterek işlevselliğini kanıtladı.

"Uzay yolculuğu kontrol merkezinden takip edildi"

Milli uydunun fırlatma ve yörüngeye yerleşme süreci, Fergani Uzay Üst Yöneticisi (CEO) Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'nde bulunan Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi'nden takip edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bayraktar, 2022 yılında faaliyete geçirdikleri Fergani Uzay girişiminin bugün 106 kişilik bir ekiple çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, "Bugün, ilk uydumuzu başarıyla yörüngeye oturtmanın gururunu yaşıyoruz. Bu proje, tümüyle öz kaynaklarımızla yürütülmüştür ve takım uydularımız konumlandırma ve haberleşme alanlarında hizmet verecektir" dedi.

"Küresel konumlama sistemi hedefleniyor"

FGN-100-d1’in 500 kilometre irtifadaki yörüngesinde ilk manevralarını başarıyla gerçekleştirdiğini ifade eden Bayraktar, şu bilgileri aktardı:

"İnşallah, 5 yıl içerisinde 100 uyduya ulaşarak Uluğ Bey adını verdiğimiz küresel konumlama sistemimizi dost ve kardeş coğrafyalarla paylaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca, 50 tonluk bir fırlatma aracımızı geliştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, bu başarıda emeği geçen tüm yol arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."

Bir günde 15 kez dünya turu

Alçak Dünya Yörüngesi'nde (LEO) 510 kilometre irtifada ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak olan FGN-100-d1, yörüngede 7,6 km/s hızla hareket ederek günde 15 kez dünya turu atacak.

Üç yedekli uçuş bilgisayarıyla donatılan uydu, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişim kabiliyetlerini test edecek.

Proje kapsamında, görev kritik aviyonik ekipmanların, yerli yazılım entegrasyonunun, yeşil itki teknolojisine sahip motorun ve yapısal tasarım çalışmalarının testleri başarıyla gerçekleştirildi. Projenin, Türkiye'nin uzay ekosisteminde güçlü bir atılım sağlaması hedefleniyor.