ANKARA-BHA

Türkiye'nin kuru meyve ihracatı, 2024 yılında önceki yıla göre değer bazında yüzde 15 artarak 1 milyar 853 milyon dolara yükseldi. Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden elde edilen bilgilere göre, 2024 yılında Türkiye, 100'den fazla ülkeye 410 bin ton kuru meyve ihraç etti.

Bu dönemde, en fazla ihraç edilen ürünler arasında kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir öne çıkarken, toplamda 1 milyar 280 milyon dolarlık dış satım yapıldı. 180 bin ton kuru üzüm, 76 bin ton kuru kayısı ve 63 bin ton kuru incir, toplamda 1 milyar 280 milyon dolar değerinde dış satıma konu oldu.

573 milyon 229 bin dolarlık ihracat

Diğer kuru meyve türleri, özellikle Antep fıstığı, badem, çam fıstığı, kuru elma ve erik gibi ürünlerde ise 573 milyon 229 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

2023 yılında 482 bin ton kuru meyveye karşılık 1 milyar 606 milyon dolarlık ihracat yapılırken, 2024 yılında miktar bazında yüzde 15'lik bir düşüş yaşansa da, değer bazında elde edilen yüzde 15'lik artış sektördeki güçlü büyümeyi ortaya koyuyor.