ANKARA-BHA

Türkiye'nin kıyı güvenliğini artırmak amacıyla üretilen yerli ve özgün tasarım kontrol botları, sahada aktif olarak görev yapmaya başladı.

Savunma Sanayii Başkanlığı ile 18 Şubat 2019'da imzalanan sözleşme kapsamında Antalya Serbest Bölge'de faaliyet gösteren ARES Tersanesi tarafından yürütülen sahil güvenlik botu üretim projesinde sona yaklaşıldı.

170'ten fazla bot teslim edildi

Proje kapsamında üretilmesi planlanan 188 bottan 170'ten fazlası tamamlanarak ilgili birimlere teslim edildi. Kalan botların sevkiyatının birkaç ay içinde tamamlanmasıyla projenin bitirilmesi hedefleniyor.

İleri teknolojiyle üretilen bu botlar, iki iç dizel motor ve su jetleri ile donatılmış olup, karbon takviyeli gelişmiş kompozit malzeme kullanılarak vakum infüzyon teknolojisiyle üretildi. Söz konusu botlar, düzensiz göçle mücadele, kaçakçılığın önlenmesi, arama-kurtarma çalışmaları ve güvenlik operasyonlarında görev yapacak.

12 metre uzunluğunda, 35 knot sürate sahip

Türk Loydu norm ve kurallarına uygun olarak üretilen 12 metre uzunluğundaki ARES 35 FPB (Fast Patrol Boat-Süratli Devriye Botu), 35 knot azami sürate ve 160 deniz mili menzile sahip. Bu botlar, Türkiye'nin tüm kıyı şeridinde etkin şekilde kullanılmaya başlandı.

"En yüksek hacimli seri üretimi gerçekleştirdik"

ARES Tersanesi Genel Müdürü Oğuzhan Pehlivanlı, projenin başlangıçta Sahil Güvenlik Komutanlığı için 105 bot üretimiyle başladığını, sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığı için ek siparişlerle toplam sayının 188'e çıktığını belirtti.

Pehlivanlı, gemi inşa tarihinde en yüksek hacimli seri üretim projelerinden birini gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, başlangıçta her iki ayda 6, ilerleyen süreçte ise 8 bot teslim ettiklerini ve projeyi zamanında tamamlamaktan gurur duyduklarını ifade etti.

Botların, son kullanıcıların ihtiyaç ve taleplerine göre özel olarak tasarlandığını kaydeden Pehlivanlı, "12 metre boyundaki bu botlarda navigasyon, platform yönetimi, sensörler ve yazılımla entegre gelişmiş sistemler bulunuyor. Son kullanıcıların tüm beklentilerine uygun şekilde üretildi." dedi.

Türkiye'nin dört bir yanında görev yapan botların teslimatının devam ettiğini aktaran Pehlivanlı, "Bugüne kadar 170'ten fazla bot teslim ettik. Şu an ülkemizin tüm kıyılarında, Marmara'dan Akdeniz'e, Karadeniz'den Ege'ye kadar botlarımızı görmek mümkün. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağı." diye konuştu.