İlk gösterim Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve Ankara Bilim Üniversitesinde
"Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivalini 16 Ekim 2024 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve Ankara Bilim Üniversitesinde, 17 Ekim 2024 tarihinde ise Başkent Üniversitesinde finalist film gösterimleri ve özel gösterimlerle yapacağız." ifadelerini kullanan Demir, festivalin "17 Ekim 2024 tarihinde Ankara Bilim Üniversitesinde Doç. Dr. Eda Arısoy moderatörlüğünde gerçekleştirilecek ''Belgesel Filmde Yeni Yönelimler ve Anlatım Teknikleri'' konulu panele, panelist olarak Bir Gün 365 Saat filminin Senaristi Burcu Salihoğlu, Doç. Dr. Kurtuluş Özgen ve Kavur Filminin Yönetmeni Fırat Özeler katılacaktır. Aynı gün, Madelet filminin izlenmesinin ardından Nebil Özgentürk ile film hakkında söyleşi gerçekleştirilecek." dedi. Böyle bir festivale ikinci defa ev sahipliği yapıyor olmaktan dolayı mutluluk ve onur duyduklarını belirten Ankara Bilim Üniversitesi Doç. Dr. Öğretim üyesi Eda Arısoy, "Üniversitem adına bu festivalle gurur duyuyorum. Pek çok yönetmeni bir araya getiren ve bu yönetmenlerin bu oluşum içerisinde kendilerini ait hissettikleri bir yerde olduklarını görmek çok güzel. Öğrenci jürisine de katkı verdik bu anlamda eğitici bir tarafı olduğunu da düşünüyorum. Böyle bir işin parçası olmaktan onur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.Dr. Süleyman Basa: "Türkiye, Türk dünyasının merkezi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da doğal olarak Türk dünyasının başkenti"
Ankara'nın kültürün de başkenti olması gerektiğini belirten AKK Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa, "Gala gecesi de muhteşemdi. 9. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali'ni Ankara'da yaptığı için Ankara ve Ankara Kent Konseyi adına Menderes Demir'e teşekkür ediyorum. Ankara kültürün, sanatın aynı zamanda medyanın da Rüzgarlı sokaktan başlayan ateşin, Kurtuluş medyasının olduğu bu yerde böyle bir festivalin yapılması çok önemli. Ankara Bilim Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesini de böyle bir farkındalıktan ötürü tebrik ediyorum." dedi.Sinemacı bir babanın çocuğu olarak büyüdüğünü söyleyen Dr. Süleyman Basa, Türk Dünyası Film Festivalinin Ankara ve Türk Dünyası adına çok daha kıymetli işler yapacağına inandığını belirtti.
Film Yapımcıları Meslek Birliği Yönetim Kurulu üyesi Alper Tunga Özdemir, "Üyelerimizin haklarının gelişmesi için uğraşıyoruz. Türk dünyası meslek birliklerinin bir parçası olmak onur ve gurur duyduğumuz bir şey. Belgesel festivali sinemanın kıymetli bir alanı. Bunun parçası olmaktan çok mutluyuz." dedi. Toplantıda Hayri Çölaşan da hazırlıkların tamamlandığını ve Ankara'daki üniversitelerin salonlarında gösterimleri yapacaklarına değindi. Çok fazla zorlukla 9 yıldır festivalin gerçekleştirildiğini söyleyen Hocakulu Narlıyev "Hepimiz birleşmeliyiz. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali bu nedenle hepimizi bir araya getiren bir proje. Tiyatrocular, yapımcılar, sinemacılar, belgesel yapımcıları her biri burada olmalı. Sinema ile tarihi anlamak mümkün. Bu filmler bizim yarınlarımız." dedi.