Mehmet Bülent ALP – Trabzon / BHA
Hafta boyunca süren etkinliklerde; genel kültür ve turizm konulu bilgi yarışması, eğlenceli ve rekabet dolu Turizm Survivor, lezzet şöleni sunan yemek yapma yarışmalarında ilçede bulunan ortaokullar yarıştı. Etkinlikler Uygulama Oteli konferans salonunda yapılan kapanış programına Kaymakam Dr. Hacı Arslan Uzan, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Hayati Aytemiz, Belediye Başkan yardımcısı Mehmet Arslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın ve şube müdürleri, kurum amirleri, basın mensupları ve birçok vatandaşımız katıldı.
Turizm sadece sahillerde otellerle sınırlı bir alan değildir
Kapanış töreninde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından okul Müdürü Mehmet Kahveci selamlama konuşması yaptı. Kahveci konuşmasında; Turizm sadece sahillerde otellerle sınırlı bir alan değildir. Aynı zamanda doğayı, tarihe, kültüre ve insana yapılan bir yolculuktur. Trabzon’umuz ve özellikle Vakfıkebir’imiz doğası, yaylaları, mutfağı ve özellikle meşhur “Vakfıkebir Ekmeği”yle ve sıcak insan yapısıyla bu yolculukta ziyaretçilerine eşsiz deneyim sunmaktadır.
Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bu dönemde “Türkiye Yüzyılı” Vizyonuyla geleceğimizi inşa ediyoruz. Bu vizyonun en önemli taşıyıcısı da eğitimdir. Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından geliştirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, değerlerine sahip çıkan, kimliğini bilen, kültürünü tanıyan ve bunu dünyaya tanıtabilecek bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Biz bu bilinçle Vakfıkebir Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin eğitim kadrosu olarak 200 öğrencimizi geleceğe hazırlıyor, ilçemizin ülkemizin tanıtımında aktif rol üstlenecek gençler olarak yetiştiriyoruz. Öğrencilerimiz aldıkları bu eğitimle il içi ve il dışında yaptıkları stajlarla da öğrendiklerini uygulayarak bizleri başarılı bir şekilde temsil ediyorlar.
Müdür Kahveci, okulumuz Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçelerinde taşıma kapsamında eğitim gören üç bin kişilik sıcak dört çeşit öğle yemeği vermektedir. Uygulama Otelimiz her yıl 20 bin yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Turizmin gelişmesi için devlet kadar halkında rolü büyüktür. Temiz çevre, korunmuş tarihi değerler, yerel kültürüne sahip çıkan bireyler turizmin kalıcı olmasını sağlar. Bu nedenle turizm bilinci sadece okullarda değil evlerde, sokaklarda, çarşılarda da yaşatılmalıdır dedi.
İnsan var olduğu müddetçe kutsaldır ve kutsal kalacaktır
Mesleki eğitimde mezunlarımızın istihdam konusunun önemi çok öne çıktığının altını çizen İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun, Biz gençlerimizin fiziki yetkinliklerini geliştirmemiz bir şekilde yetiştirmemiz lazım. Ülkenin geleceği buna bağlı. Üreten, mesleğini bilen meslek erbabı insan lazım. Üreten ve aranan nitelikli istihdam elemanına bütün dünya muhtaç. Yeni nesil yeni jenerasyon bütün dünyada fiziken eliyle emeğiyle bir şeyler üretmek istemiyor. İnsan var olduğu müddetçe kutsaldır ve kutsal kalacaktır. Niteliği vasfı ve şekli değişebilir. Dün değerli olan meslekler bu gün yok olabilir. Zamanın değişmesiyle mesleklerin kıymeti öne çıkabilir. Hangi meslek öne çıkıyorsa, dünya nereye eviriliyorsa anlayışımızda ona göre değişecek. Anlayışlarımız ve beceri kabiliyetlerimiz de buna göre değişecek.
Türkiye’nin geleceğini üretim noktasında inşa edebileceğimizi düşünüyoruz. Bütün dünyada nitelikle iş gücü kesinlikle mesleki eğitimin meyvesi olacak. Mesleki eğitim çok kıymetli. Mesleki eğitimi ne kadar nitelikli kılar ve vatandaş olarak buna sahip çıkarsak ülkenin geleceği o kadar daha garanti olacak. Gelecek ile bilgili bir kaygınız varsa çocuklarınızı kendi yetenekleri doğrultusunda doğru yöneltmek Şartıyla kontrol etmeli sahip çıkmalı ve yöneltmeye çok önem vermeliyiz. Onların yaptıklarının değerli olduklarını her fırsatta göstermeliyiz. Yaptıkları işin değerinin sadece ülke sathında değil bütün dünyada üretim ve istihdam konusunda kıymetli olduğunu onlara hissettirmeliyiz. İnsanların değerini kazandığı parayla, istihdam alanlarıyla, yaptıkları işle değil, insanı inşa eden ahlaki varlık ve değerle ölçülebileceğini onlara hissettirebilmeliyiz. O yüzden “Türkiye Maarif Modeli” hem değer odaklı hem de beceri temelli bir müfredat olarak bu sene uygulanmaya başladığını belirtti.
Üniversite mezunu olmak bir meslek sahi olmak değil
Kaymakam Dr. Hacı Arslan Uzan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; Biz yatırımlara beton yığını olarak inşa etme mantığıyla bakıyoruz. Bir yere bir eser bırakmanın sadece betonlaşmayla mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Bizim değer yaratmak kalifiye personel yetiştirmek aranan eleman yaratmak bunlardan çok daha kıymetli. Ciddi anlamda görüyoruz ki kalifiye elemana ihtiyacımız var. Okur/yazar seviyemizin üst seviyede olduğu ülkemizde, bu kadar üniversite mezunu olduğu yerde meslek sahibi değiller. Üniversite mezunu olmak bir meslek sahi olmak değil. Bizim turizme nitelikli eleman kazandırmak mecburiyetimiz var. Ülke olarak tarihi, coğrafyası ve bütün zenginlikleriyle pazarlanması ve gelir elde edilmesi yüksek bir ülke. Kültürel ve medeniyet dokumuz kesinlikle onlardan aşağı kalır bir tarafı yok. Ancak pazarlama problemimiz var. Kaliteli insan problemimiz var. Bizim ülkemiz deniz kum ve güneş turizmine elverişli. Sağlık ve dini turizme de elverişli. Bizim bu konuda beşeri münasebetimiz eksik. Bu alanlara yatırım yapmamız lazım. Şehrimizin dokusunu korumamız lazım. Şehrimizi küreselleşmeye heba etmememiz lazım. Mimari dokusuyla, caddeleriyle, sokaklarıyla, gelenekleriyle ve özgün lezzetlerimizi geleceğe miras bırakmamız lazım.
Bir anne ve babanın en değerli varlığı evlatlarıdır
Vakfıkebir’imiz bu anlamda güzel bir lokasyon hem otelimiz hem pansiyonumuz hem de eğitim alanlarımızla bu bölgeye nitelikle eleman yetiştirecek kapasitede. Eğitim ordumuz bu anlamda bilinçli, öğrencilerimiz istekli. Bize düşen onları desteklemek ve motive etmek, ailelere düşen çocuğumu kamu görevlisi yapayım mantığından uzaklaşmamız lazım. Biz yeteneklerimizin farkında değiliz. Evlatlarımızı tanımıyoruz. Onları düzgün yönlendirmeye ihtiyacımız var. Bu yavrularımız bizin en değerli varlıklarımız. Bir anne ve babanın en değerli varlığı evlatlarıdır. Amacımız ve vatandaşa bu devlete güzel iyi nitelikli düzgün insan yetiştirmek olmalı. İyi insan yetiştirmek iyi meslek sahibi olmuş vatanını milletini seven ve ülkesine faydalı bayrağına sevdalı Atatürk’üne sevdalı bir gençlik, bir nesil yetiştirmek olmalı.
Protokol konuşmalarının ardından öğrenciler tarafından hazırlanan kültürel sergi açılışı ve okul tanıtımına ait slayt gösterisi, aşçılık yemin töreni ve ödül törenleri gerçekleştirildi. Hafta boyunca yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi.
Törenin ardından okul bahçesinde halk oyunları gösterisi sergilendi ve konuklara yaklaşık 250 çeşit ikram sunularak şenliğe lezzetli bir kapanış yapıldı.