ANKARA-BHA

Yapılan düzenlemeyle, tüketiciler ile kredi verenler arasındaki sözleşmeler, elektronik haberleşme cihazları üzerinden gerçekleştirilebilecek. Tüketici kredisi sözleşmelerinin uzaktan iletişim araçlarıyla kurulmasına imkan tanınarak, sözleşmeye bağlı diğer işlemler de kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla elektronik ortamda yapılabilecek.

Doğrudan satış sistemlerine yeni düzenlemeler

Doğrudan satış sistemleri, doğrudan satış şirketlerinin bağımsız temsilciler, distribütörler veya danışmanlar aracılığıyla tüketicilere mal veya hizmet sunduğu bir model olarak tanımlandı. Doğrudan satış şirketlerinin sermaye şirketi olması zorunlu hale getirildi.

Sistem, elde edilecek kazancın ağırlıklı olarak yeni satıcıların sisteme dahil edilmesine dayanmamalı, mal veya hizmet satışını esas almalı ve yönetmelikle belirlenen ilkelere uygun olmalıdır.

30 günlük cayma hakkı ve diğer kurallar

Yeni düzenlemeye göre, doğrudan satış sisteminde tüketicilere 30 günlük cayma hakkı tanınacak. Doğrudan satıcılardan, sisteme dahil olmaları için tüketiciye yönelik satış dışında bir ücret veya aidat talep edilemeyecek.

Haksız ticari uygulamalarla ilgili yükümlülüklere aykırı hareket edenler için "3 aya kadar tedbiren durdurma", "tedbiren durdurma" veya "60 bin TL’den 600 bin TL’ye kadar idari para cezası" uygulanabilecek. Ülke genelinde gerçekleşen aykırılıklar için bu ceza 600 bin TL'den 6 milyon TL'ye kadar çıkabilecek.

2024 yılı için lisans ücretlerinin hesaplanmasında, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının yurt dışı satışları ve yatırım teşvik belgeli harcamalarının toplamının dört katı net işlem hacminden düşülecek. 2025 yılı için bu oran üç kat olarak uygulanacak.