ANKARA-BHA
Bazı özel okulların mevcut öğrencilerine kayıt yenileme için uyguladığı zamların yasal oranın üzerinde olduğunu belirten tüketici dernekleri, velilere bu artışlara karşı duyarlı olmaları ve fazla ödeme yapmamaları gerektiği uyarısında bulundu.
Özel okullarda eğitim gören öğrencilerin kayıt yenileme dönemi başlarken, bazı okullar yüksek fiyat artışlarıyla dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçen hafta yaptığı açıklamada, özel okullarda fiyatların fahiş şekilde artırıldığı iddialarına yönelik bir inceleme başlattıklarını ve yeni bir yönetmelik yayımladıklarını ifade etti. Bakan Tekin, yönetmelik ile okulların ders kitabı ücreti talep etmelerinin yasaklandığını ve mevcut öğrencilere yalnızca enflasyon farkı ile yüzde 5 oranında zam yapılabileceğini vurguladı.
Tüketici dernekleri, son dönemde özel okulların fiyat artışlarıyla ilgili gelen şikayetlerin arttığını ve velilere her türlü danışmanlık hizmetini ücretsiz olarak sunacaklarını bildirdi.
Fahiş artışlar gündemde
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, özel okullarda fiyat artışlarıyla ilgili son günlerde yoğun şikayet aldıklarını belirterek, bir velinin çocuğuna bu yıl ilkokul için 297 bin lira ödediğini, ancak gelecek yıl bu ücretin 412 bin 500 liraya çıkacağını söyledi. Deniz, geçen yıl 25 bin lira olan kitap ücretinin ise bu yıl 55 bin liraya yükseldiğini ifade etti.
Bunun yanı sıra, 3 Ocak'ta yapılan yönetmelik değişiklikleri ile sosyal etkinlik ve kitap ücreti gibi kalemlerin artık velilerden alınamayacağının altını çizen Deniz, "Özel okul ücretleri, enflasyon oranı ve yasal artış sınırlarını aşarak çok yüksek seviyelere çıkmıştır. Bu durum, hem yönetmeliklere hem de yasal düzenlemelere aykırıdır" dedi.
Yasal haklar ve başvuru yolları
Tüketici dernekleri, velilere yasal artış oranlarının üzerindeki zamlarda tüketici hakem heyetlerine başvuru yapma hakkı sunduklarını belirtti. Ayrıca, fazla ücret ödemesi yapan velilerin, tüketici hakem heyetlerine başvurup fazla ödedikleri paranın geri iadesini talep edebileceklerini söyledi. Deniz, "Tüketici mahkemeleri ve hakem heyetleri, velilerin lehine kararlar alıyor" diye ekledi.
Eğitim dışı ücretler ve velilerin hakları
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük de eğitim dışında yemek, kırtasiye ve etüt gibi kalemlerdeki aşırı fiyat artışlarının velileri zor durumda bırakığını belirtti. Küçük, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemelerle, özel okulların eğitim ücretleri dışında diğer hizmetleri zorla dayatamayacağını vurguladı. Ayrıca, kitapların velilerden ücret talep edilmeden sağlanması gerektiğini hatırlatarak, velilerin kendi isteği dışında hiçbir ücretin ödenmemesi gerektiğini ifade etti.
Velilere sözleşme uyarısı
Küçük, velilerin okul idareleri ile yeni kayıtlar için anlaşma yaparken mutlaka ücret konusunda mutabakata varmaları gerektiğini, aksi takdirde istekleri dışında yapılan ücret artışlarının sözleşmeye şerh edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, eğitim dışındaki ücretlere ilişkin şikayetlerin ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapılabileceğini belirtti. Küçük, "Veliler, eğitim dışındaki ücretler için Ticaret Bakanlığı'na da başvurabilirler" dedi.