ANKARA-BHA
TÜBİTAK ve AFAD, çığ riski taşıyan bölgelerde güvenliği artırmayı ve afetlerin etkilerini azaltmayı hedefleyen "Çığ Önleme ve İzleme Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi"ni başlatıyor. Projeye ilişkin protokol imza töreni, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. İmza törenine, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve AFAD Başkanı Okay Memiş katıldı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Aydın, projeyle çevre dostu yeni nesil yapı teknolojisi ve yüksek teknoloji sensör sistemlerinin bir araya getirileceğini vurgularken, doğayı koruma ve insan güvenliğini artırma misyonunu ön plana çıkardıklarını ifade etti.
AFAD Başkanı Memiş ise, projenin çığ risklerini en aza indirmeyi ve yerli imkanlarla yenilikçi çözümler sunmayı amaçladıklarını belirterek, çığ riski taşıyan bölgelerde sensör teknolojileri ve bariyer sistemleriyle risk izleme ve önleme çalışmalarını sahaya taşıyacaklarını kaydetti. Ayrıca, güneş ışınımı, ortam sıcaklığı, kar yüksekliği ve rüzgar hızı gibi parametrelerin ölçülerek çığ tehlikesine erken müdahale edileceği belirtildi.
Proje, Türkiye’de ilk kez çevre dostu yeni nesil yapı teknolojisi ve ileri teknoloji sensör sistemlerini birleştirerek doğal afetlere karşı sürdürülebilir bir çözüm sunmayı hedefliyor. "Doğayı doğayla koruyoruz" ilkesiyle geliştirilen bu proje, afet yönetimi ve şehir planlamasında önemli veri altyapıları oluşturmayı amaçlıyor.
Projenin Türkiye'nin afet yönetimindeki kararlılığını güçlendireceği ve çığ riski taşıyan bölgelerde güvenli yaşam alanları yaratacağı belirtiliyor. Ayrıca, proje sürecinde yetiştirilecek uzmanlarla Türkiye’nin afet yönetimi konusundaki bilgi ve yetkinlik seviyesi artırılacak.
Proje kapsamında, dağ zirvelerine yerleştirilecek prototip merkez ve ölçüm istasyonları ile kritik veriler toplanacak ve fotovoltaik güneş enerjisiyle çalışan sistemler sayesinde sürdürülebilir bir enerji altyapısı sağlanacak. Toplanan veriler analiz edilerek, çığ oluşumu erken aşamalarda belirlenerek afet riskleri en aza indirilecek.