Aydın SARAL-BHA/TRABZON
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve DOKA arasında imzalanan protokol ile Tohum Koruyucuları (BSB00450 SeedGuard) projesi başladı.
Amacı şu şekilde sıralandı
Kurumlar arası iş birliğinde yürütülecek olan proje ile on sekiz aylık süre zarfında gerçekleştirilecek çalışmalar sonucunda tüm proje paydaşlarının kurumsal kapasiteleri artacaktır.
Verimli iş birliği ve ağ oluşturma faaliyetleri sayesinde ortaklar bilgi, deneyim ve uzmanlığı paylaşabilecektir.
Bu çalışma; kültürel bir miras olan ve gelecekteki gıda ihtiyacını karşılamada büyük rol oynayacak olan yerli tohumların korunması, çiftçi elinde muhafazası, çoğaltılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda faaliyet gösterecektir. Trabzon başta olmak üzere DOKA kapsamındaki illerde çiftçi görüşmeleri yapılacak, tohum kültürü kayıt altına alınacak, eğitim faaliyetleri düzenlenecek ve yeterli yerli çeşit bulunması durumunda ‘Doğu Karadeniz Bölgesi Yerel Tohum Koleksiyonu’ oluşturulacaktır.
Ata tohumları; yerel ve geleneksel tarımda kullanılan genetik olarak değiştirilmemiş ve nesiller boyu doğallığını koruyan tohumlardır. Bu tohumlar doğal ve katkısız gıda üretimine olanak tanır. Bu tohumların korunması yerel tarımsal bilgi birikiminin ve gıda kültürünün gelecek nesillere aktarılmasını sağlar. Yerel çeşitler küresel tarım sistemine bağımlılığı azaltır ve yerel üretimle kendine yeterliliği artırır. Bu durum olası kıtlık veya ekonomik kriz durumlarında yereldeki üreticilerin gıda güvenliğini sağlar.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa KAPLAN yaptığı konuşmasında; ‘‘Ata tohumunu korumanın önemini vurgulayarak, Türkiye’nin tarımsal üretimin temelini oluşturan ve gıda güvenliğini sağlayan ata tohumlarımızı kullanarak elde edilen sağlıklı, verimli ve kaliteli özellikleri barındıran sertifikalı tohumların ülkemizin ve dünya nüfusunun beslenmesindeki etkin rolüne değindi.