Osman Beşel: Haçan şimdi ne oldi?

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel'den süt fabrikası ile ilgili açıklama...

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TRABZON – BHA / AYDIN SARAL

Trabzon Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, süt fabrikası ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“31 Ağustos Cumartesi günü saat 13.30’da Tonya Cumhuriyet Meydanı’nda Tonya Koop adına faaliyet gösteren Tonya Süt Fabrikasının dünü bugünü ve yarını hakkında, Kooperatif Denetleme Kurulu Başkanı olarak Denetleme Kurulu Üyelerimizle birlikte tespitlerimizin paylaşılması, durumun değerlendirilmesi ve önerilerimizin sunulması şeklinde bir açık alan toplantısı gerçekleştirdik. Bu toplantı ve beyanlarım üzerine son yerel seçimlerde Tonya Belediye Başkanlığı yarışında yer alan adaylardan bir tanesinin sosyal medya hesabında “HAÇAN ŞİMDİ NE OLDİ” başlığı ile bir paylaşımda bulunuldu. Paylaşım içeriğinde kullanılan ifadeler yersiz, doğruyu ifade etmeyen, haksız ve siyasi saldırgan bir mahiyet taşıdığından bu açıklamaya lüzum hasıl olmuştur. Öncelikle paylaşımdaki “ utanın” ithamına karşı; gerek 5 yıl boyu Denetleme Kurulu Başkanı olarak ve ayrıca görev sürem boyunca Belediye Başkanı olarak Tonyamızın ve halkımızın bütün sorunlarına karşı olduğu gibi Tonya Süt Kooperatifi ve Fabrikası konusunda da gösterdiğim ilgi, sergilediğim performans ve yaptığım katkılar yönüyle UTANMAMI GEREKTİREN HİÇ BİR HUSUS görmediğimi ifade ederim. Konuşmam sağduyu ve dürüst yaklaşımla incelendiğinde konuşma kapsamında süt ve ticari gelir-gider döngüsü ile tespitlerimizin ve verilerin paylaşıldığı; açıkladığımız verilere göre Fabrikanın zarar etmesinin kaçınılmaz olduğu yönünde görüşümüzün sunulduğu ve yapılması gerekenlerin önerildiği görülecektir. Fiili tespitlerimiz ve durum paylaşılmıştır. Kimse suçlanmamıştır. Sütün kaymağını almak suçtur demedim. Fabrika, kaymağı alınarak 2 randımana, bir şekilde 9,5 kuru maddeye düşürülmüş sütle çalışırsa zarar eder dedim. İşçi maaşını, yakıt ve enerji giderlerini, süt ve tedarik ücretlerini ödeyemez dedim. Zarar etmemek için en az 10 ton, 3 randıman ve 10 kuru madde değerinde süt zorunludur dedim. Süt taşıyanlar, çalışanlar, yöneticiler her halükarda Fabrikamıza sahip çıkmalıdırlar dedim. Olanı söyledim, olması gerekeni önerdim. Halkı suçlamak bunun neresinde. Neticede herkes gerekeni yapıyor, fabrikaya sahip çıkıyor da fabrika kendiliğinden mi bu hale geldi. Ya da Belediye Başkanı olarak durumu bu hale ben mi getirdim. Paylaşımdan anladığıma göre durumu bu hale ben getirmişim, tek suçlu varmış, o da benmişim ve utanmalıymışım. Benden evvelki dönemde de Tonya Belediye Başkanı vardı ve ayrıca 6 yıl gibi bir süre Fabrika Yönetim Kurulu üyeliği de yaptı. Bakalım o ne güzellikler yaptı ben ne suçlar işledim:

1 : Benden evvelki Belediye Başkanı 6 yıl Fabrika Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulundu ve fabrika faaliyetine devam ederken Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa ederek ayrıldı. Bildiğim kadarıyla yönetimde bulunduğu sürede fabrikanın bir kar birikimi olmadı. Devamında Fabrika borçlar, ödemelerdeki tıkanma ve süt tedariki sıkıntısı nedeniyle kapandı. 2019 da Fabrikanın 3 ay kapanmış olması üzerine benim de dahil olduğum yönetim oluşumuyla Fabrika açıldı; Milletvekilimiz Sn. Salih Cora’nın evi, benim de babamın yeri ipotek edilerek kredi çekildi ve geçmişin işçi ve süt borçları verildi.

2 : Benden evvelki Belediye Başkanı Fabrika Yönetim Kurulu Üyeliği süresince huzur hakkını kuruşu kuruşuna aldı. Ben ise 5 Yıldır Denetleme Kurulu Başkanlığı yapmaktayım. Bütün hesapları kuruşu kuruşuna aylık olarak takip etmek üzere yoğun bir mesai harcamış olmama rağmen 1 kuruş huzur hakkı almadım. Tam aksine zor anlarda cebimden miktarını belirtmeyeceğim para verdim.

3 :Daha evvel süt tedariki fabrikanın kendi araçlarıyla yapılırken benden evvelki dönemde fabrika araçlarının satılarak süt toplama işinin özelleştirilmesi üzerine doğan üretici şikayetlerini gidermek üzere Belediye olarak yaptığımız bir proje ve Belediyemiz katkısıyla iki süt toplama aracı satın alarak fabrikamızın hizmetine verdik. Benden evvel bu yönde ne yapıldı?

4 : Belediyemizin başvurusu ve özellikle Milletvekilimiz Sn. Salih Cora’nın da takipleriyle Tonya Tereyağına COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİ aldık ve Fabrikamızda tescil belgeli yağ üretimini sağladık. Benden evvel basında fabrika ürünlerinin doğallığı hakkında yazılıp çizilenler herkesin malümu iken Belediye bu yönde ne yaptı?

5: Belediye Başkanı olarak temin ettiğim önemli bir miktar parayı Fabrikanın benden evvelki Banka Borcuna verdim. Benden evvel bu yönde ne yapıldı?

6: Belediye Başkanı olarak fabrikanın arıtma, zemin döşemesi, diğer bakım onarımlar gibi ihtiyaçların giderilmesine yönelik yakın iş takibi ve maddiyat desteğinde bulundum. Muhalefet Meclis Üyesi tarafından “Tonya Belediyesinin parasını Kooperatife harcıyor” gerekçesiyle İçişleri Bakanlığına şikayet edildim, hesap verdim. Benden evvel bu yönde ne yapıldı?

7 : Belediye olarak Bir Proje desteğiyle fabrikanın fiziken yeniden yapılmasına yönelik mimari projeyi yaptırdım. Benden evvel bu yönde ne yapıldı?

8: Evvelki dönemde Belediye Başkanı Fabrika Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa edip gitmişken benim dönemimde Belediye Başkanı olarak fabrikanın üretici, çalışan ve ticari ortam düzleminde intikal eden bütün sorunlarıyla yakinen ilgilendim. Bırakmadım, usanmadım, üşenmedim, yılmadım. Benden evvel bu yönde ne yapıldı? Benden evvel bu yönde ne yapıldı? Bırakıldı gidildi.

9: Belediye Başkanlığım döneminde gerek festival amacıyla ve gerekse hediye amacıyla fabrikadan aldığım ürünlerin parasını kuruşu kuruşuna verdim.

10 : En önemlisi göreve başladığımda yollarımızın hali pür melal iken İlçemiz Yol ağında yaptığımız asfalt, beton, stabilize ve yeni yollarla süt üreticisine ulaşılabilirliği kolaylaştırdım, kolay ve daha az masrafla süt toplanması zeminini oluşturdum. Benden evvelki durumu Kamuoyu iyi biliyor. Paylaşımda suçlu olduğum ve “suçumu halka yüklediğim” ithamıyla itham edildim. Soruyorum; Bunların hangisi suç, hangisi ayıp, kim hangisinden utanmalı. Fabrika devraldığımız dönemin borç yükü altında ezilmeye devam ediyor. Yeni borç yapılmadı. Bu günün sorunu o dönemin sorunudur. İyi de, benden evvelki Belediye Başkanının da yönetime dahil olduğu 5 yıl evvelinde borçları, ekonomik döngü tıkanmışlığı ve süt tedarik sıkıntısı nedeniyle kapatılan, 3 ay kapalı kalan, üyeleri nezdinde güvenini yitirmiş, sütlerin karayoluna dökülmesi protestolarına konu olan Fabrikanın durumunun suçu kimin, kime yüklenecek. Bundan kim utanmalı? Bu gün sosyal medyada aklına geleni yazıp çizenler, O zamanlar neredeydiniz?

2019 Yılında Fabrikanın 3 ay kapalı kalmasının üzerine kongre yapıldı. Siz dahil kimse yönetime talip çıkmadı. Bugünün fabrika severleri, yazıp çizenler o gün hayattaydılar ancak kongre salonunda yoktular, göreve talip değildiler. Fabrikanın düştüğü durumdan kurtarılması için ben ve arkadaşlarım durumdan vazife çıkararak görev aldık. Bugün sosyal medyada yazanlarla yarışarak görev almadık. Kendimizi sorumlu hissederek görev aldık. Canla başla elimizden geleni yaptık. Beş yıl boyu yapılan Genel Kurullarda yönetime talip adam aradık bulamadık. İyi de ben soruyorum: Bugüne kadar neredeydiniz?, Fabrikayı siyasi pazarlık yapmanın ötesinde ne yaptınız?

ŞİMDİ NE OLDİ?

Buyrun, gelin, Fabrikanın durumu 2019 dan daha iyi. Tonya KOOP’a, fabrikaya sahip çıkmak için ille de Belediye Başkanı olmak gerekmez. Fabrikayı siyasi pazarlık konusu yapmak ta gerekmez. Zaten seçimler geçti. Tonyayı ve Tonya halkını sevmek, durumdan vazife çıkarmaya yeterlidir. Yazıp çizmekten ve birilerini karalamaktan öte bu sevginizin ve yazınızdaki hiddetin bir tezahürü olarak; hemen bir yönetim oluşturun, Fabrika yönetimini alın. İster ortak akılla, ister hangi yöntemle yönetirseniz yönetin, paylaşımınızda “Babam, Amcam, Dayım, Dedem kurdu yönetti, siz yönetemediniz” dediğiniz fabrikayı kuranların evlatları, yeğenleri ve torunları olarak siz yönetin. Bana ihtiyaç duyarsanız her şekilde yardıma hazırım. Lütfen “Dürüst” olalım, adil olalım, süreci, katkılarımızı ve etkilerimizi iyi tahlil edelim, siyaset uğruna olsa da suç ve suçlu icat etmeyelim. Yiğidi öldürelim, amma hakkını da iade edelim. Bir Genel Kurulda bir katılımcı konuşma yaparken “fabrikayı bu günlere getiren süreçte, sağılan inekler hariç sürece dahil herkesin suçu var” şeklinde bir beyanda bulunmuştu. Saygıyla kamuoyuna arz ederim.”

Osman Beşel: Haçan şimdi ne oldi?