Tokat’ta Kentsel Dönüşüme Destek
Mahalle Muhtarları Bir araya Gelerek Belediyenin projesine destek açıklaması yaptılar.
Tokat Belediyesinin Kentsel Dönüşüm hamlesi ve Belediye Meclisinden oy çokluğuyla çıkan Ankara Mahallesi’nin imara açılması kararına karşı İYİ Parti, ‘Orası heyelanlı bölge’ çıkışı yapmıştı. Gelişmelerin ardından Tokat’ta Bazı mahalle muhtarları bir araya gelerek bir açıklama yaptı ve Ankara Mahallesindeki kentsel dönüşüm kararına destek çıktı.
Sulusokak Ulu Cami önünde yapılan basın açıklamasını Tokat Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Gökrem yaptı. İşte o açıklamalar ve gazetecilerin sorularına verilen yanıtlar;
” Yani bir deprem olayını biz burada görmek istemiyoruz. Tokat’ta bir deprem olması ilk darbeyi alacak ilk yıkıntının olacağı bölgenin bu bölge olacağı kanaatindeyiz. Sebebi arkamızda ki kayaların altında kalmak istemiyoruz. Biz burada insanca yaşayacağımız her şeyi dört dörtlük bir aile ortamı oluşmasını istiyoruz” dedi.
2020 yılı sonunda Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun bölgede nasıl bir çalışma yapılması gerektiğine dair kendilerinden görüşler talep ettiğini anlatan Gökrem, “Yaptığımız çalışmadan, mahallemizden öngörüler aldık. Nerelere gidebiliriz, bizi nereye taşımalarını istiyoruz? Eğer taşımamız gerekiyorsa yapılması gereken yerlerin nerede olmasını istiyoruz? Mahallelerimizden bize gelen Ankara Mahallesi oldu. Çünkü bu mahallede bu semtte doğmuş büyümüş. Uzak bir mevkie taşınmasında istemiyoruz” dedi.
Taşınacağı yeri muhtarlar olarak kendilerinin belirttiğini anlatan Gökrem, “Belediyelerimiz çalıştık, bununla ilgili toprak analizleri, etütler, izinler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan projeler hepsi olumlu bir geçti. Son zamanlarda buranın bir an önce çözümlenmesi için bu bölgede, özellikle de 6 Şubat depreminden sonra bu bölgenin olmazsa olmaz bir değişimin olması gerektiği izah edilmekte ve belediye başkanımız bu işlere valimiz ve yetkili kurumlarla beraber toplantılarla bir karar verildi. Bizim artık bu sıkıntıları gidermemiz için bir çözüm mercii olmamızı, belediyemizin buna istiraki ile büyük bir çalışmayla Ankara mahallesi denilen bölgeyi biz imara açılmasını istedik.” dedi.
Ankara Mahallesinin imara açılması talebin Belediye Meclisi’nden oy çokluğuyla geçerken son zamanlarda İYİ Parti’nin Ankara Mahallesi için ‘heyelanlı bölge’ diyerek imara açılmasına karşıt açıklamalara değinen Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Gökrem, “Hem sosyal medyada hem de bazı kişiler burada bir heyelan bölgesi olarak aksettikleri için, biz denizin ortasına havaalanı yapabilecek bir konumdayken, denizin altından boğazdan yol geçirirken teknolojinin zirve yaptığı, uzaya gittiği Türkiye’de hâlâ bir avuç toprağı ne yapabiliriz diye tartışıyoruz. Unutmayınız ki biz tartışmalarla değil icraatlar istiyoruz. Bu icraatları da başlatanlara ben teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Gökrem AK Parti grubuna ve Milliyetçi Hareket Partisi grubuna teşekkür etti.
Gökrem, “Biz istiyoruz ki bir an önce buranın çözümlenmesi, Ankara mahallesi meclisten geçtiği şekilde uygun şartlarda o bölgenin 485 bölüm arazinin açılarak ve buranın büyük bir çoğunluğu belediyemize aktarılarak, orada ki insanlar da bu işi çok canı gönülden istiyorlar çünkü. Verdikleri katkıda büyük bir pay var. Yüzde 40’lık bir emsalle 18 uygulanacak yere belediyemize de yardımcı olarak yüzde 15 hibe yaparak kendi kazançlarından da yeter ki bu işin çözümlenmesi hususunda bir talepleri oldu” diye devam etti.
Ankara Mahallesindeki bölgenin tarım arazisi olmadığını ve gelişmeye müsait olduğunu söyleyen Gökrem, beraberinde Cemalettin mahallesi, Seyit Necmettin, Erenler, Camii Kebir, Kabe-i Mescit, Semerkant ve Ali Paşa’nın bir bölümünün de bu yıkık dökük binaları, riskli alanda olmayan binalarında daha güzel, daha yaşanabilir bir şekilde kentsel dönüşüme gireceği kanaatindeyiz. Çünkü bizim bu bölgemizde binaların değeri yok arkadaşlar. Bu binalara değer biçecek bir komisyon da bulamıyorlar. Neden? Çünkü her birinin farklı bir sıkıntısı var. Sadece arsa olarak görülüyor. Arsa olarak alınıyor. Niçin şu andaki bir konut sıkıntısının olduğu bir bölgede, düne kadar 17-18 bin kişinin yaşadığı bir bölgede şu anda 4 bin kişi yaşıyorsa burada bir konut sıkıntısı var. Konut sıkıntısı niye yaşanabiliyor? Bir şeyi yer bulunmadığından kaynaklanıyor” dedi.
6 Ay Sondaj Yapıldı Bir Sıkıntı Olsaydı O Dönemde Olurdu
Ankara Mahallesiyle ilgili ilerleyen süreçte kendilerine Belediye tarafından bilimsel bir çalışma raporu sunulup sunulmadığı sorusuna Gökrem şöyle yanıt verdi: ” Ben Jeoloji mühendisi değilim, mimar hiç değilim. Fakat orada tabii orası bizim bölgemiz. Biz 60 senedir bu bölgede yaşıyoruz. Orada bizim akrabalarımız var, kardeşlerimiz var, arkadaşlarımız var. Oraları deli delik sondaj yapılıp belli bir süre bildiğim kadarıyla Mart başında başladı, ta ki Haziran sonuna kadar orada 6 aylık ki Tokat’ın bu seneki yağmurlarının ne kadar yoğun yağdığını, kayma riskinin olmasının en yüksek olduğu bir dönem. Çünkü arazi çıplak bir arazi fazla ağaçlandırma falan da yok. Eğer ki bir sıkıntı olsaydı 6 aylık bir dönemde muhakkak eminim yani hiç mi oynamaz? ”
Gökrem “Şöyle bir şey, teknoloji dünkü teknoloji değil. Teknoloji şu anda uzaya çıkan bir ülke teknolojisi. Kendi uçağını, kendi gemisini kendi yapabilen bir Türkiye. En sağlam şekilde binaları yapabilecek bir Türkiye ve bununla ilgili de başarılı mimarlarımız ve başarılı da mühendislerimiz var. Çok da iyi işinin ehli jeoloji mühendislerimiz var. ” Gökrem Japonya gibi depremle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini söyledi.
Özellikle buna itiraz eden kesimin, muhtarlık veyahut da halk bazında bir bilgilendirmesi oldu mu? Onlarla bir istişare yaptınız mı? sorusuna Gökrem, “Bizatihi yaptım kendileriyle. Fakat beni ikna edemiyorlar.” diye yanıt verdi.
Bölgenin ahşap bina ağırlıklı ve sıkıntılı olduğunu hatırlatan Gökrem engel olunmasını değil destek verilmesini istedi.
Özellikle bu süreçte yetkili ve teknik isimlerden bilhassa teknik konudaki durumu anlatmak üzere bilgi vermek üzere bir çağrınız var mı? sorusuna Gökrem,
“Biz duygusal davranmıyoruz. Biz sadece yıllardır kanayan yaranın 50-60 yıldır yaranın çözümlenmesini istiyoruz. Konuyla ilgili yetkililerimizden biz açıklama yapmasını, mahallemizin sakinlerini aydınlatmasını isteriz. Özellikle belediyemiz belediyemizde çalışan o projeye imza atan Mimarlarımız, mühendislerimiz, jeoloji mühendislerimiz onunla ilgili Çevre Şehircilik Müdürlüğü tamamen mimarlar, mühendisler ve Jeoloji mühendisleriyle dolu bir kurumumuz. Yani oraya karşı çıkmak demek bir kurumu zan altında bırakmak gibi bir şey” ifadelerini kullandı.