ANKARA-BHA

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) tarafından gazetecilere yönelik düzenlenen “Sosyal Medyaya Güven, Etki ve Dönüşüm” başlıklı dijital eğitim programı Zoom platformu üzerinden gerçekleştirildi. Türkiye’nin birçok ilinden gazetecinin katıldığı etkinlik, TİMBİR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Erdem Tokuş’un moderatörlüğünde yapıldı.

"TİMBİR Akademi'yi hep birlikte büyüteceğiz"

Eğitimde konuşan TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, TİMBİR Akademi’nin yeni kurulan bir yapı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“TİMBİR Akademi yeni kurduğumuz bir yapı. Kendi eğitimimizi kendimiz verelim diyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sosyal medya yönetimi en çok ihtiyaç duyduğumuz alanlardan biri. Sadece haber siteleri üzerinden görünür olmak çok zor. Arabanın boşta patinaj yapması gibi tekerlekler dönüyor ama ileri gidemiyoruz, sosyal medyayı doğru kullanmamız gerekiyor. Çok değerli Özlem hocamız bizlerle. Kendisine de çok teşekkür ederim. Önceki günlerde gerçekleştirdiğimiz Kültür ve Turizm Basın Elçileri projesinin sonuçlarını da almaya başladık. Önümüzdeki dönemde spor alanında da bir eğitim yapmak istiyoruz, aynı şekilde yapay zeka ile habercilik de bizler için önemli. TİMBİR Akademi'yi hep birlikte büyüteceğiz.”

Suleyman Basa-6

Özbekistan'da İbni Sina Kongresi, Türk dünyasını buluşturuyor Özbekistan'da İbni Sina Kongresi, Türk dünyasını buluşturuyor

"Gazetecilik artık dijital platformlara taşındı"

Eğitimde sunum gerçekleştiren eğitmen Özlem Saraç, medyanın dijitale evrilme sürecini ve sosyal medya kullanımının habercilikteki yerini anlattı. Saraç, sosyal medya platformlarının çeşitlenmesiyle birlikte gazetecilerin bu mecralarda aktif rol alması gerektiğini vurguladı.

“Gazetecilik artık dijital platformlara taşındı. Medya değişti. Önceden bildiğimiz televizyon, radyo, açıkhava vardı. Bütün bunlarda televizyon yerini YouTube’a, radyo artık Spotify ve YouTube Müzik’e evrildi. ChatGPT gibi yapay zeka platformları insanların tercih ettiği yeni nesil medyanın bir parçası oldu”

Sosyal medya kullanıcılarının habere ulaşma alışkanlıklarına değinen Saraç, her platformun farklı amaçlarla kullanıldığını belirtti:

“Her platformu aynı amaçla kullanmıyoruz; yeni bilgiler için kullananlar gibi eğlence için kullananlarımız da var. Sosyal medya kullanıcılarının en çok haber içeriklerini okumak için sosyal medyayı kullandıklarını görüyoruz. Haberciler olarak kendimizi sosyal medya ortamında var etmek zorundayız. Çünkü bir YouTube kullanıcısı aynı zamanda Facebook ve Instagram da kullanıcısı. Farklı ortamlarda istediği şeyleri görmek için kullanıyor. Örneğin Twitter'da haber okuyor ancak Instagram'da arkadaşlarını takip ediyor ve TikTok'ta eğleniyor. Her platform aynı amaçla kullanılmıyor.”

Ozlem Sarac

"İnsanların yüzde 75’i sosyal medyayı bir haber kaynağı olarak görüyorlar"

Sosyal medyanın etkileşim yönüne dikkat çeken Saraç, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İkili iletişim ön plana çıkarıyor. İçeriği beğenenler kadar beğenmeyenleri de görmüş oluyoruz. Farklı platformlarda vatandaşlar da kendi içeriklerini bir gazeteci gibi yayınlamaya başladılar. Yaşanan değişim ve dönüşümlere içerik üreticilerinin de bizi haber kaynağı olarak besleyebileceği noktasında bakmak lazım. İnsanların yüzde 75’i sosyal medyayı bir haber kaynağı olarak görüyorlar.”

Saraç ayrıca, dijital mecralarda içerik üretiminin dikkatli yapılması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Gazeteyi aldıran manşettir geleneksel medyada; hâlâ aynı şekilde manşettir önemli olan. Hava durumuyla ilgili merak ettiğiniz bir durum var çarpıcı başlık atılmış tıkladınız ancak bunun içerisinde çok fazla siteye yönlendiriyor, tık üzerine tık yapmanız gerekiyor. Çok fazla tıklama var ama kişinin sayfayı hemen terk ediyor olduğunu Google analiz ediyor. Görünürlük açısından olumsuz etkilenilen bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

TİMBİR Akademi’nin ilerleyen dönemlerde farklı alanlarda da eğitim çalışmalarını sürdüreceği bildirildi.