ANKARA-BHA

Açıklamada, denetimlerde dijital platform ve internet servis sağlayıcıları tarafından yapılan bazı mevzuata aykırı uygulamalar tespit edildi. Bu uygulamalar arasında, fiilen sunulmayan hizmetler için tüketicilerden bedel talep edilmesi, taahhütname koşullarında tüketici aleyhine değişiklik yapılması, vadedilen nitelikte hizmet sunulmaması, abonelik fesih taleplerinin zamanında yerine getirilmemesi ve herhangi bir hizmetten faydalanmayan tüketicilere fatura düzenlenerek ücret talep edilmesi yer aldı.

Bakanlık, bu tür uygulamaların tüketicilere yaşattığı mağduriyetlere dikkat çekerek, dijital yayın sektöründe yer alan firmaların mevzuata uyum durumlarının kontrol edilmesine devam edileceğini ifade etti.

9 ayda 448 milyon lira ceza uygulandı

Açıklamada ayrıca, bu yılın ilk 9 ayında tüketicilerin taraf olduğu sözleşmeler dolayısıyla 159 firmaya toplamda 448,7 milyon lira ceza uygulandığı belirtildi. Reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında 14 bin 829 firmaya 187,4 milyon lira ceza verildiği, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri çerçevesinde 5 bin 883 firmaya 19,5 milyon lira ceza kesildiği aktarıldı. İlgili kanun kapsamında il müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda ise 179 bin 217 firmaya 201,5 milyon lira ceza uygulandığı kaydedildi. Toplamda 200 bin 88 firmaya 857,1 milyon lira idari para cezası kesildiği bildirildi.