Bakanlık, tarım arazilerinin korunması ve daha verimli kullanılmasına ilişkin çalışmalarını hızlandırmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, 6 ildeki 2,4 milyon hektarlık alanda detaylı toprak etütleri ve haritalama işlemleri yapılacak.
İşlenmeyen araziler belirleniyor
Kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla, son iki yıl boyunca işlenmeyen tarımlar coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak tespit edilecek. Böylece atıl kalan bu arazilerin verimli kullanımı sağlanacak.
Toplulaştırma çalışmaları başlatılıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, 456 bin hektarlık alanda toplulaştırma çalışmalarına başlanacağını duyurdu. Bu süreçte, 2 bin 464 hektarlık arazinin tescil işlemleri tamamlanacak. Toplulaştırma, parçalanmış ve küçük alanlara yayılmış tarım arazilerinin yeniden düzenlenerek daha verimli kullanılmasını sağlayacak. Çiftçilerin talepleri de dikkate alınarak yapılan bu düzenlemeyle, verimliliğin artırılması hedefleniyor.
Sulama alanları genişletilecek
Sulama altyapısının iyileştirilmesine yönelik yatırımlar devam edecek. Bu çerçevede, 120 bin hektarlık alan sulamaya açılacak. Tarımsal üreticilerin daha verimli su kullanımını sağlayabilmesi amacıyla, Tarımsal Üretici Kayıt Sistemi diğer sistemlerle entegre edilerek geliştirilecek ve kapsamlı bir tarım envanteri oluşturulacak.
Toplulaştırma nedir?
Toplulaştırma, parçalanmış ve küçük hale gelmiş tarlaların devlet eliyle birleştirilmesi işlemidir. Devletin kamu gücüyle gerçekleştirilen bu süreçte, tarlaların sahiplerinin rızası aranmaz. Ancak, bu süreçte çiftçilerin görüşleri de dikkate alınarak, mülkiyet haklarının sınırlandırılmadan bir çözüm üretilmesi sağlanmaktadır.