Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu: ‘’ Ülkemizin sadece muhteşem spor tesisleri, modern altyapısı ile anılmayacak. Sporun tüm parametrelerinde, spor ekonomisinde, spor turizminde, spor sanayisinde parmakla gösterilen bir ülke konumuna geleceğiz” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının TÜBİTAK destekli düzenlediği, BİGG Spor Ödülleri Yarışması’nın kazananlarına ödülleri, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle verildi. Törene, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.
Törende bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bugün güzel bir başlangıç gerçekleştirdiklerini ve Türkiye’nin bugünlerini, yarınlarını dert edinen girişimcilere teşekkür ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye; sanayisiyle, üretimiyle, teknolojik atılımları, altyapısı, doğal kaynaklarıyla artık bir elmas gibi parlıyor. Bugün spor teknolojilerinde yeni bir adımı birlikte atıyoruz. Türkiye Yüzyılı’nda, sadece sportif performans anlamında zirvede olmayacağız. Ülkemizin sadece muhteşem spor tesisleri, modern altyapısı anılmayacak. Sporun tüm parametrelerinde, spor ekonomisinde, spor turizminde, spor sanayisinde parmakla gösterilen bir ülke konumuna geleceğiz. Türkiye, sporun teknolojiyle olan entegrasyonunu güçlendirecek ve spor altyapımız yeni ufuklara yelken açacak. Tekstilden ayakkabıya, teknik antrenman malzemelerine, performans destekleyici yüksek teknolojik ürünlerden yapay zeka ürünlerine, yani sporda sanayi ve teknoloji anlamında Türkiye Yüzyılı’na inşallah adımızı yazdıracağız. BİGG Spor Ödülleri, bu hedefin ilk adımlarından biri. Sporun yarınlarına yön verecek teknolojik tabanlı fikirler ilk kez bir çatı altında bir araya geliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile değerli bir adım attık ve daha pek çok birlikteliği gerçekleştirdik.”
“Projelerimizi 3 hedef kitle üzerinde yürütüyoruz”
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte, pek çok taassubun geride kalması gibi Türkiye’de artık kurum taassubunun da geride kaldığını aktaran Bakan Kasapoğlu, “Artık bir araya gelen, birlikte elini taşın altına koyan kurumlar var. Birlikteliklerinden çıkan sinerji ve başarıyı birlikte gözlemliyoruz. Bu vesileyle birlikte yol yürüdüğümüz, hayallere yelken açtığımız Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’a, değerli ekibine, TÜBİTAK’a ve tüm paydaşlarımıza, çalışma arkadaşlarıma gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.
Spor teknolojilerinde ne kadar yenilikçi olunursa, spor dünyasına yönelik çözüm stratejileri ne kadar geliştirilebilirse ülkenin küresel gücünün de o oranda artacağını aktaran Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:
“Her alanda olduğu gibi sporda da milli ve yerli üretime özel bir önem arz etmemiz gerekiyor. Biz bu süreçte projelerimizi 3 temel kitle üzerinden yönetiyoruz. İlk kitlemiz akademisyenlerimiz. Üniversitelerde yaptığımız çağrıya, spor araştırmaları çağrılarına akademi dünyasından tam 459 proje başvurdu, 11 farklı alanda proje üretildi ve 31 farklı projeye de fon desteği sağladık. Bu yıl da yeni bir çağrıya çıkacağız, akademiye verdiğimiz desteği büyüteceğiz.
Bir diğer hedef kitle gençlerimiz. Onların teşebbüs ruhu noktasında çok güçlü şuura sahip olmaları, dünyayı yorumlama kabiliyeti elde etmeleri teknolojik çerçevede son derece önemli. Bu bakış açısını kazandırmaya yönelik, onların cesaretlerini arttırmaya yönelik pek çok uygulamayı hayata geçiriyoruz. Başarılı genç girişimcilerimizi üniversite gençliğiyle bir araya getiriyoruz.
Üçüncü hedef kitlemiz, müteşebbislerimiz, yani sanayicilerimiz. İlk adımımızı, yurt dışından ithal edilen spor malzemelerinin ülkemizde üretilebilecek bir pozisyona getirilebilmesi için attık, altyapı çalışması yapıldı. Bu malzemeleri satın alarak değil bizzat üreterek, ihraç ederek karşılama gayretimiz var.”
– Yerlilik ve millilik taşıyan ürünlere yönelik hedef
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte ithal spor malzemelerinin yerlileştirilmesine yönelik bir projeyi de hayata geçireceklerini ve modern pentatlon ekipmanlarının yerlileştirilmesini bu proje sayesinde tamamladıklarını dile getiren Bakan Kasapoğlu, “28 spor federasyonumuzla, yerlilik ve millilik taşıyan ürünler hedefimize, hızlı, kapsamlı, uyumlu bir şekilde, ahenkle yürüyoruz. Kayaktan su sporlarına, yelken, kano, okçuluğa, pek çok alanda yerli-milli ürünleri daha fazla bir şekilde göreceğiz inşallah.” ifadelerini kullandı.
Yerlilik için federasyonların özel sektörle beraber AR-GE çalışmalarına destek olması gerektiğinin altını çizen Bakan Kasapoğlu, Konya’da gerçekleştirilen İslami Dayanışma Oyunları’na değinerek, “Tarihin en geniş katılımlı, en güçlü organizasyonu ülkemizde gerçekleşti. 55 ülkeyle, 10 bine yakın sporcuyla adeta bir bölgesel değil global anlamda güçlü bir çalışmaydı. İlk kez milli, yerli çözümleri başarıyla uyguladık. Destek olan paydaşlara teşekkür ederim.” diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ülkemizin şirketlerini desteklemek, gerektiğinde hizmet almak ve özellikle yerlileşmede, her bir ürünün Bakanlık olarak ilk müşterisi olacağımızın da mesajını güçlü şekilde vermek isterim. Bu ürünlerin yaygın kullanılması adına, uluslararası piyasalara erişimi adına Bakanlık olarak kurum kuruluşlarla sanayicilerin her daim yanında olacağımızı ifade etmek isterim. BİGG’de de 84 firmayı gönülden kutluyorum. Pek çok başvuru var farklı konularda. Bu buluşmanın gençlerimiz için bir ilham vesilesi olduğunu gözlemliyorum. Bu süreçlere katkı verenlerin hepsi kazanandır. Türkiye aynı zamanda spor teknolojilerinde de bir marka, bir öncü ülke olacaktır, buna inanıyorum. Katkısı olan herkes, büyük çabayla, özveriyle bu yürüyüşüne devam edecektir. Biz de Bakanlık olarak bu inancımızı diri tutmaya devam edeceğiz. Bu yolda, tüm paydaşlarımızla, sinerji ortaya koyarak bu yürüyüşe devam edeceğiz” dedi (Birlik Haber Ajansı-BHA)