AKSARAY-BHA Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu Yapmış Olduğu Açıklamada; “Anadolu’yu birbirine bağlayan, dilden dile, gönülden gönüle köprüler kuran Horasan erenlerinin fikirleri bu topraklardan başlayarak tüm gönül coğrafyamıza yayılmış insanlık için evrensel değerler haline gelmiştir.”

Şeyh Hamîdüddin Aksarâyî ve Hamîd-i Velî adlarıyla da bilinen Somuncu Baba vefatının 612. sene-i devriyesinde Aksaray Valiliği ve Aksaray Belediyesi iş birliğinde ilk defa düzenlenen ‘Ruzi Vuslat-Kavuşma Günü’ etkinlikleri ile anıldı.

Büyük ilgi gören anma programı açılış programının ardından ilk gün etkinliklerinde Somuncu Baba Leyl-ü Nehar Sohbetleri ile Somuncu Baba araştırmaları ile tanınan yazar Ahmet Kuşsan sohbeti, yine çekimleri Aksaray’da gerçekleştirilen ‘Somuncu Baba Aşkın Sırrı’ sinema filminin özel gösterimi Aksaray Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Anma etkinlerinde ikinci gün Somuncu Baba Külliyesinde Sabah Namazı buluşmaları programı ile başladı. Kur’an-ı Kerim Tilaveti, Sabah namazı ardından Somuncu Baba’nın kabri ziyaret edilerek dua edildi. Etkinliğe Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek, birim amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Aksaray Ulu Camiinde Doç. Dr. Mehmet Sami Yıldız’ın ‘Fatiha Süresi Tefsir’ programı ile devam eden anma etkinlikleri, Zinciriye Medresesinde Şef Yaşar Musaoğlu Yönetiminde Tasavvuf Musikisi icrası, İkindi Namazına müteakip ise Mevlid-i Şerif ve hatim duası ile devam etti. Temsili Somuncu Baba ve il protokolü halka Somuncu Baba Külliyesinde ekmek dağıtımı yaparak halktan biri olan ve ekmekçi koca olarak da tanınan devrinin en önemli alimi olan Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba’nın ‘Somunlar Müminler’ diyerek halka ekmek dağıtması canlandırıldı.

‘Ruzi Vuslat-Kavuşma Günü’ etkinlikleri Aksaray Spor Salonunda Şair ve sanatçı Dursun Ali Erzincanlı’nın konuşmacı olarak katıldığı Leyl-ü Nehar Sohbetleri ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu Mehmet Fatih Çıtlak Postnişinliğinde Devran-ı Şerif İcrası gerçekleştirildi.

Buradaki programa Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu eşi Canan KumbuzoğluKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Belediye Başkanı Evren Dinçer eşi Merve Dinçer, İdare Mahkemesi Başkanı Yakup Camgöz, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alpay Arıbaş, Vakıflar Konya Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, birim amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Anma Programında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı Osmanlı’nın kuruluş yıllarında Anadolu da tasavvuf ve ilim yolunda en önemli rehberlerden birisinin Somuncu Baba olduğunu söyledi.

Yazgı konuşmasında; “Somuncu Baba kim? Hacı Bayramı Veli Hazretlerinin Hocası, Hacı Bayram’ı Veli Kim? Akşemsettin’in hocası Akşemsettin kim? Fatih Sultan Mehmet Han’nın hocası…işte Somuncu Babanın tasavvuf anlayışı ve öğretileri sadece yaşadığı döneme yön vermekle kalmamış İstanbul’un fethi ile taçlanan derin ve güçlü bir manevi ikliminde temellerini oluşturmuştur.

Somuncu Baba sadece bir veli değil aynı zamanda bir öğretmen bir mürşit bir gönül eri halkın sevgisin kazanmış derin tasavvuf düşünürüdür. Kalbi ile sözleri ile insanları doğru yola yönlendirmiştir. Onun öğretilerinde önce insanın kendini tanıması sonrada Allah’a en yakın olabilmesi için nefsini terbiye etmesi gerektiğini vurgulamıştır. Sadece yaşadığı dönemde değil günümüzde izinden giden herkes için rehber olmuştur.”dedi.

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer’de konuşmasında; Somuncu Baba’nın en önemli öğretisi gönül kazanmanın Allah rızasını kazanmanın en önemli vesilesi olarak görmesi olduğunu söyledi. Dinçer; “İşte bizlerde bu öğreti ile hayatımızı sürdürmeliyiz. Bundan sonraki yıllarda anma programlarımız geliştirerek devam ettirmeyi Somuncu Baba’nın bu öğretilerini gelecek kuşaklara aktarmayı planlıyoruz” dedi.

Vali Kumbuzoğlu: ‘Çok önemli ve anlamlı bir başlangıç yaptık’

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise yaptığı değerlendirme açıklamasında; Aksaray’da ilk defa düzenlenen ‘Rûzi Vuslat-Kavuşma Günü’ adı verilen etkinliklerin amacına ulaştığını söyledi.

Anma programının geleneksel hale getirilerek daha kapsamlı şekilde icra edileceğini ifade eden Vali Kumbuzoğlu; Anadolu Coğrafyasında Şehr-i Süleha, Darü'l İlim şehri olarak adlandırılan Aksaray’ın manevi önderleri ve fikirlerinin gelecek kuşaklara aktarılması için çok önemli bir başlangıç yaptıklarını söyledi.

İki gün süren kıymetli ve anlamlı etkinlik silsilesi ile Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba’nın en iyi şekilde yad edildiğini belirten Vali Kumbuzoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bizim bu etkinliği düzenlemedeki temel amacımız, Anadolu’yu ilim ve irfanları ile kuşatan bu manevi önderlerin değerlerine sahip çıkmak, onları hak ettikleri şekilde yad ederek fikir ve eserlerini tanımak ve yaşamlarımıza tatbik etmektir.  Bu Ruz-ı Vuslat boşuna değildir. Bu gönül insanlarının, hikmeti, erdemi, sevgiyi, hoşgörüyü aşkın sırrını gönül coğrafyamıza yaymaları tesadüfi bir şey değildir. Bunun sebebi ve hikmetleri olsa gerektir. Manevi olarak durum böyledir.

Anadolu’yu birbirine bağlayan, dilden dile, gönülden gönüle köprüler kuran Horasan Erenleri olan; Taptuk Emre, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran, Hacı Bayram Veli ve Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba… Onların hizmetleri bu topraklarda neşvü nema bulmuştur. Her birinin fikirleri, önce Anadolu’ya sonra da Buhara’dan Bosna’ya, Mekke’den Kırım’a, tüm gönül coğrafyamıza yayılmış insanlık için evrensel değerler haline gelmiştir. İşte, biz de Somuncu Baba’nın ateşini, sokaklarında gezdiği, talebeler okuttuğu, çilehanesinin olduğu Aksaray’dan yakmak tüm dünyayı ısıtmak istiyoruz’ dedi.