Türk Mutfağı Haftasında Sivas lezzetleri damakları çatlattı
Hakan BAKAR/SİVAS-BHA
21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ve il protokolü basın mensupları ile Hamidiye Millet Bahçesi’nde Sivas’a özgü yöresel lezzetlerin yer aldığı kahvaltı programında bir araya geldi.
Aziz Erdoğan: Sivas eşsiz bir lezzet skalasına sahiptir
Programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Aziz Erdoğan, bu yıl ki Türk Mutfağı Haftası konseptinin kahvaltı olduğunu belirterek, “Bu yüzden sabah kahvaltısını ön plana çıkartıyoruz. Sivas mutfağı zengin, aşçıları da mahirdir. Kendine öz bir kahvaltı kültürü vardır. Coğrafya işaretli ürünlerimiz vardır. Bunların yanında çok özel kahvaltılıklarımız vardır. Sivas geniş bir coğrafyaya, eşsiz bir lezzet skalasına sahiptir. Sivas’ta misafir kendisini çok özel hisseder. Sivaslı hem yüreğini hem de duygu ve düşüncelerini sofrasına koyar.” diye konuştu.
Adem Uzun: Sivas’ta Türk Mutfağı’nın çok zengin örnekleriyle karşılaşıyoruz
Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun ise, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı açılış haftasının hayırlara vesile olmasını temenni ederek “Orta Asya’dan, Balkanlara, Sibirya’dan, Orta Doğuya, Kuzey Afrika’ya kadar çok geniş bir alanda Türk mutfağının zengin bir çeşidini gördüğümüzü özellikle ifade etmek istiyorum. Yaşamış olduğumuz Cumhuriyet şehrimiz Sivas’ta baktığımız zaman bir zamanlar; Mengücek Beyliği, Eretna Devleti, Kadı Burhanettin Devleti, Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti ve geldiğimizde Cumhuriyet dönemine kadar birçok devlete ev sahipliği yapan şehrimizde Türk mutfağının çok zengin örnekleriyle karşılaştığımızı belirtmek isterim. Türk mutfağı haftasının şehrimize ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
Vali Yılmaz Şimşek: Zengin bir mutfağa sahip olmaktan gurur duyuyoruz
Daha sonra söz alan Sivas Valisi Yılmaz Şimşek de programın amacının zengin Türk mutfağının dünyaya tanıtılmasını sağlamak olduğunu söyledi.
“Türk mutfağının çok zengin bir kültüre sahip olduğunu kaydeden Vali Şimşek, “Türk mutfağı dünyada söz sahibi olan adından söz ettiren bir mutfaktır. Sivas mutfağı da zengin Türk mutfağının bir parçasıdır. Bizlerde zengin bir mutfağa sahip olmaktan gurur duruyoruz. Geçmişe baktığımızda birçok medeniyet Sivas’ta hüküm sürmüş, birçok kültürler yaşamıştır. İşte bu kültürlerin birikimlerinden süzülen ve bize yansıyan çok köklü bir mutfağa sahibiz. Dünyada gastronomi şehirleriyle anılan illerimiz hızla gelişmeye başladı. Ülkemizde Gaziantep, Hatay ve Afyon UNESCO yaratıcı şehirler ağına girdi. Sivas’ın da bu ağa dâhil olması için çalışma başlattık. Bu anlamda paydaşlarımızın fikirlerini önemsiyor, inşallah yönetişim modeliyle sizlerin fikirlerini alarak ONSECO yaratıcı şehirler arasında dahil olmayı hedefliyoruz.” dedi.
Coğrafi işaret alan lezzetlerin sayısını artırmak için büyük bir çaba içerisinde olduklarını kaydeden Şimşek, “Bugüne kadar birçok ürünün coğrafi işaretini aldık. Birçoğu için de başvuru yaptık. Sivas katmeri, pastırma, Sivas köftesi, Gürün dut pekmezi, tonus köftesi, Ulaş etli pidesi ve zara balı gibi bu alanda coğrafi işaretlerimiz var. İnşallah bunları daha çok artıracağız. Şüphesiz bize düşen görevde bu mirası yaşatmak gelecek nesillere aktarmaktır.” diye konuştu.