ANKARA-BHA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapımı süren Sincan OSB-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yenikent Şantiyesi’nde çalışmaları yerinde inceleyen Uraloğlu, projenin yalnızca Ankara’nın değil, Türkiye ekonomisinin de geleceğine yatırım olduğunu vurguladı.
Toplam 16 kilometre uzunluğa sahip olan proje; 12 kilometrelik çift hatlı Sincan-Yenikent banliyö hattı ile 4 kilometreyi aşan Kazan Soda bağlantı hattını kapsıyor. Güzergah üzerinde Sincan OSB, Yenikent-1 ve Yenikent-2 olmak üzere üç yeni istasyon kurulacak.
BAŞKENTRAY YENİKENT'E UZAYACAK
Bakan Uraloğlu, “Bu hat sayesinde Başkentray hattını Yenikent’e kadar uzatacağız. Böylece Yenikent’in 600 bini aşan nüfusu Ankara’nın toplu ulaşım ağına entegre edilecek” dedi. Projenin hem yolcu taşımacılığı hem de yük taşımacılığı açısından büyük dönüşüm yaratacağını belirten Uraloğlu, bölgedeki sanayi ve lojistik kapasitesinin ciddi ölçüde artacağını ifade etti.
Sanayi bağlantılarını güçlendirecek hattın, Kazan Soda tesisleriyle entegre çalışarak yılda 4,5 milyon ton soda külünün limanlara ulaştırılmasını sağlayacağı belirtildi. Uraloğlu, bu sayede hem maliyetlerin düşeceğini hem de karbon salımının azaltılacağını belirterek, projenin çevresel etkilerine de dikkat çekti.
“Bu proje sadece ulaşım değil; çevre, lojistik ve ihracat açısından da stratejik bir yatırımdır. Soda külünün limanlara hızlı ulaşımı ihracat potansiyelimizi artıracaktır.”
TAMAMLANMA ORANI YÜZDE 85
Projenin altyapı çalışmalarında yüzde 85, üstyapı işlerinde ise yüzde 44 oranında tamamlanma sağlandı. 11 adet aç-kapa tünelde sona yaklaşıldı, 4 köprünün de yüzde 88’i tamamlandı. Uraloğlu, hattın üstyapısı için gereken 3 bin 560 ton rayın büyük bölümünün sahaya ulaştığını ve bu rayların KARDEMİR tarafından temin edildiğini açıkladı.
Sahada 268 personel ve 127 iş makinesiyle 7/24 çalışıldığını belirten Bakan, sinyalizasyon ihalesinin bu yıl içinde gerçekleştirileceğini ve hattın 2027 yılı başında hizmete açılmasının planlandığını duyurdu.
Uraloğlu, Türkiye genelinde yürütülen demiryolu projelerine de değindi. Ankara-İzmir, Halkalı-Kapıkule, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli ve Yerköy-Kayseri hızlı tren projeleriyle birlikte Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı da gündemde. Bu hatla iki şehir arasındaki yolculuk süresi 80 dakikaya düşecek.
Türkiye’nin mevcut demiryolu ağının 2028’e kadar 17 bin 500 kilometreye, 2053’e kadar ise 28 bin 500 kilometreye çıkarılması hedefleniyor.
“Sincan-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi, bu büyük hedeflere ulaşma yolunda önemli bir adım” diyen Uraloğlu, demiryolunun Türkiye'nin ulaşımda lokomotif gücü olacağını söyledi.