ISPARTA-BHA

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan ve SDÜ yönetimi, basın mensuplarıyla Doğu Yerleşkesi Merkezi Yemekhanesi VIP Salonu’nda bir araya geldi.

SDÜ’nün Isparta için önemli bir değer olduğunu belirten Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, 32 yıllık süreç içerisinde Üniversitemizin gelişim açısından büyük aşamalar kaydettiğini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Saltan şöyle konuştu: “Bu 32 yıl içerisinde Üniversitemiz değişip dönüştü. Şu anda yönetim olarak planladığımız büyük gelişmeler var. Zaman içerisinde bunları realiteye kavuştukça paylaşacağız. Kamu binalarında enerji verimliliğine ilişkin çalışmalarımız var. Türkiye’de bir ilk. Şu anda ekonomik durumu da göz önüne aldığımızda bunların büyük projeler olduğunu belirtmek isterim. Hastanemiz 2001 yılında yapıldı. Hastanemiz biliyorsunuz ki sadece Isparta’ya hizmet etmiyor çevre illere de hizmet ediyor. Dolayısıyla yoğun bir kullanım var. Yoğun kullanımdan dolayı da haliyle, eskiyen, düzeltmemiz gereken yerler var. Hastanemizi daha iyi bir hale getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Hastanemiz için ne yapmamız gerekiyorsa, elimizden gelen bütün imkânları kullanıyoruz. Birlikten güç doğar. Bir şeyler yapılacaksa beraber yapmak gerekiyor. Buna basın da dâhil. Üniversite şehrini sahiplenir şehir de üniversitesini sahiplenir. Gelişme bu şekilde sağlanır. Çözüm merci üniversitedir. Üniversite lokomotiftir. Fikrin çıktığı yerdir. Her şeye öncelik sağlar. Biz de üniversite olarak bunları canla başla yapmaya gayret ediyoruz Bunun sonuçlarını da çeşitli göstergelerle alıyoruz.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız ise Üniversitemizde yapılan eğitim-öğretim ve araştırmalara ilişkin bilgiler sundu. Prof. Dr. Ayyıldız şunları söyledi: Üniversitemiz 40 bin öğrenciye sahip. Her yıl 7 bin civarında öğrencimiz ailemize katılıyor ve 7 bin civarında öğrencimiz de mezun oluyor. SDÜ, 2 bine yakın akademik ve 3 bine yakın idari personeli ile faaliyetlerine devam ediyor. Araştırma kuruluşları tarafından en çok endekslenen üniversitelerden biri konumundayız. Dünya üniversiteleri içerisinde yer edinmiş durumdayız. Özellikle yürütülen projeler arasında kabul oranımız her geçen gün artıyor. TÜBİTAK projelerinde yüzde 26 seviyelerinde kabul oranımız var. Bu çok ciddi bir rakam. 2025 yılı itibariyle de bu oranın çok yukarılarda olacağını söyleyebilirim. Teknoloji Transfer Ofisi ve araştırma politikaları ve patentler noktasında ciddi ilerlemelerimiz var. YÖK tarafından seramik ve kompozit malzemeler alanına öncelikli alan misyonu verildi. Üniversitemiz YÖKAK tarafından, kurumsal akreditasyon kapsamında akredite edildi. Öğrenci bilgi sistemi üzerinde yapmış olduğumuz yeniliklerle Türkiye’de tek olduğumuzu iddia ediyorum. Çünkü uzun yıllar çabalarımız oldu ve alt yapıyı bu noktada sağlamlaştırdık. Hangi öğrencinin hangi programdan hangi kazanımla mezun olduğunu ölçen bir programı biz devreye aldık.”

Üniversitemiz Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Taylan Oksay da SDÜ hastanesine ilişkin basın mensuplarına bilgilendirmelerde bulundu. Hastanenin 2001 yılında açıldığında 400 yataklı olduğunu ve şu anda 687 yatağa ulaştığını belirten Prof. Dr. Oksay şunları kaydetti: “Yoğun bakım bizim için çok değerli. Belediye Başkanımız Şükrü Başdeğirmen önderliğinde başlayan yoğun bakım projemiz gayet hızlı ilerliyor. Birçok yeni cihaz ve hizmet başlattık hastanede. Radyoterapi ile ilgili ihale sürecini başlattık. Son sistem radyoterapi cihazlarıyla onkoloji hastalarımıza hizmet vermeye başlayacağız. Beyin cerrahisi ile ilgili yatırımlarımız oldu. Uzun zamandır damar hastalıkları ile ilgili bölgedeki tek merkezdik. Tam kapalı endoskopik omurga cerrahilerine de başlamış bulunuyoruz. Bu da bölge de tek. Merhum Ahmet Akkaya hocamızın adını verdiğimiz solunum testleri merkezi açtık. Burada ciddi teknoloji alımları gerçekleştirdik. Özellikle KOAH ve solunum hastalarına çok ciddi hizmet veriyoruz. Bir spor değerlendirme laboratuvarı oluşturduk ve yeni cihazlar aldık. Bunların yanında sağlık turizmi belgelerimizi aldık. Tüm bunlar sayesinde hastalarımızın başka şehirlere gitmesi gerekmeyecek. Bunların yanında poliklinik zeminlerini yeniliyoruz. Orada engebeler oluşuyordu. Bir ay içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. Oralarda hasta varken inşaat yapma şansımız olmuyor ama boşalan servislerimizin hepsini baştan aşağıya yeniledik. Hasta hizmet verme kısmını da aksatmadan bu hizmetleri vermeye çalışıyoruz.”

Üniversitemiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bulem Üreyen Kaya ise yaptığı sunumda, diş hastanesindeki gelişmeler ve yeniliklere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin ilk ağız ve diş sağlığı hastanesi ruhsatını alan kurumlardan biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Üreyen Kaya, hastaneye yılda ortalama 90 binin üzerinde hastanın başvurduğunu ve 600 binin üzerinde de işlem gerçekleştirdiklerini ifade etti. Prof. Dr. Üreyen Kaya konuşmasında şunları söyledi: “En gurur duyduğumuz alanlarımızdan bir tanesi, merhum dekan hocamızın adının verildiği, Prof. Dr. Timuçin Baykul Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’dir. Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde şu an 16 yataklı bir servisimiz var. Gerekli durumlarda yatak sayısını 27’ye çıkarabiliyoruz. Yıllık ortalama 3 binin üzerinde genel anestezi altında veya sedasyon altında ağız ve diş sağlığı hizmeti veriliyor. Bunların da ortalama 500’ü engelli hastalarımız. Tüm Türkiye'den engelli hastalar hastanemize başvuruyorlar ve gerekli hizmeti alıyorlar. Tüm Türkiye'de, özellikle devlet hastanesi, fakülte hastanesi koşullarında şu an en fazla ameliyatların yapıldığı hastane, Süleyman Demirel Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’dir. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum. Ben tekrar hocalarıma ve rektör hocalarıma çok teşekkür ediyorum.”