ŞANLIURFA-BHA

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi, Organ Bağışı Haftası kapsamında bir farkındalık semineri düzenledi.

Organ bağışının nasıl yapıldığı vb. konularda oldukça önemli ve aydınlatıcı bilgilere dikkat çekmek için organ nakli koordinatörü Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Doç. Dr. Ahmet Atlas öncülüğünde toplantı düzenlendi.

Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Dilek Ağırcan organ bağış süreçlerinin yasal çerçevesi ve tıbbi boyutlarını ele aldı. Dr. Ağırcan, beyin ölümünün tanımlanması ve bu sürecin yasal olarak nasıl işlediği konusunda bilgilendirmede bulundu.

“HEPİMİZİN BİR GÜN ORGAN NAKLİNE İHTİYACI OLABİLİR”

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı yoğun bakım üyesi Dr. Öğr. Gör. Melahat Yalçın Solak  “Organ bağışı bir kişinin hayattayken olası bir beyin ölümü tanısı konulması durumunda organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir. Organ bağışı yapıldıktan sonra sadece bir yoğun bakım ünitesinde ve beyin ölümü kararı alınması halinde organlar kullanılabilmektedir. Beyin ölümü kararı bir tıbbi tanıdır. Beyin ölümü tanısı konulan olgu artık hem tıbben hem de hukuken ölü kabul edilir. Hepimizin veya yakınlarımızın bir gün organ nakline ihtiyacı olabilir. Türkiye’de organ nakli konusunda ileri düzey merkezlerimiz mevcuttur ve organ naklinde başarı yüzdelerimiz Avrupa ile benzerlik göstermektedir. Ancak uygun donör bulunması konusunda sıkıntı yaşanmaktadır” dedi.

Dr. Solak, ülkemizde 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan herkes, 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“2238 sayılı yasanın 14. maddesine göre, bir kişi sağlığında organ ve dokularını tedavi, teşhis veya bilimsel amaçlar için bağışlamak istediğini resmi bir vasiyetle veya yazılı bir belgeyle belirtmemiş ya da iki tanık önünde açıklamamışsa, ölüm anında organ veya doku alınabilmesi için yakınının izni gereklidir. Bu sırayla, yanında bulunan eşi, reşit çocukları, anne veya babası, kardeşlerinden biri ya da bu kişiler yoksa herhangi bir yakını, organ veya doku bağışı için onay verebilir”

ORGAN BAĞIŞI YAPARKEN YAŞ VE HASTALIK SINIRI VAR MIDIR?

Organ bağışı yaparken yaş ve hastalık sınırı ile ilgili konuşan Dr. Solak, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Organın kullanılabilirliğine nakli gerçekleştirecek cerrahlar karar vermektedir. İleri yaş, aktif enfeksiyon, HIV, aktif kanser gibi bazı durumlarda donör uygunsuzluğu nedeniyle nakil yapılamamaktadır.”