ANKARA-BHA

Tarım ve Orman Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu (ESK) ve Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarındaki olası spekülatif hareketlere karşı tedbirler alarak piyasayı regüle etmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan, kurumun bu süreçteki regülasyon görevini üstlendiğini belirtti.

Muğla Valisi İdris Akbıyık, TİMBİR'i ağırladı Muğla Valisi İdris Akbıyık, TİMBİR'i ağırladı

Kayhan, piyasa müdahalelerinin Bakanlık politikalarıyla uyumlu şekilde gerçekleştirildiğini vurguladı. "Sektörün tüm paydaşlarını dikkate alarak, üreticinin maliyetlerini gözeterek, tüketicinin alım gücünü önemseyerek ve kabul edilebilir fiyat politikalarının piyasalarda hakim olmasını sağlamak amacıyla tedbirler alıyoruz." diye konuştu.

Et sektörünün zaman zaman zorluklar yaşadığını ifade eden Kayhan, "Son iki yıldır aldığımız tedbirlerle et sektöründe istikrar sağlamaya yönelik güçlü bir çaba gösterdik. Ancak kırmızı et, sektöre ilgisi olmayan kişilerin de dahil olduğu ve sık sık gündeme gelen bir konu. Fiyat hareketliliği geçtiğimiz haftadan itibaren başladı. Bunun kaynağını incelediğimizde, sektördeki pek çok kişi dışında yorum yapanların, piyasa beklentilerini manipüle ettiklerini görüyoruz. Üreticiler, bir beklenti olursa hayvanlarını kesmiyor ve bu da arzı kısıtlıyor. Ancak talep sabit kalıyor, bu nedenle fiyatlar anormal şekilde artıyor. Bu tür fiyat hareketlerinin çoğu spekülatif." dedi.

Arz sıkıntısı yok, fiyatlar spekülatif

Kayhan, piyasada arz sıkıntısının olmadığını ve Ramazan ayı öncesinde hem kasaplık hem de karkas et tedariği sağladıklarını ifade etti. "Bu tedarik planlaması tüm hesaplar göz önünde bulundurularak gerçekleştirildi. Şu anda piyasada arz sıkıntısı bulunmamakta, dengesiz fiyat hareketleri tamamen spekülatif." açıklamasında bulundu. Haksız kazanca karşı olduklarının altını çizen Kayhan, rekabeti yok eden herhangi bir yapıya müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

Ayrıca, canlı hayvan ithalatı yetkisinin ESK'ye verildiğini ve bu sürecin başarılı şekilde yürütüldüğünü belirten Kayhan, ithalatın bir tercih değil, mevcut piyasa koşullarında bir zorunluluk olduğunu dile getirdi. ESK'nin piyasaya müdahale etme gücüne sahip olduğunu ve bu müdahalelerde özellikle yetiştiricileri gözetmeye çalıştıklarını ifade etti.

Kendi kendine yeterli bir kırmızı et sektörü hedefleniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik de hayvancılıkta ana hedeflerinin su kaynaklarını korumak, hayvan refahını ön planda tutmak ve verimliliği artırmak olduğunu belirtti. Çelik, "Kırmızı et sektörü sadece bir gıda üretim alanı olmanın ötesinde, kırsal kalkınma, istihdam ve ekonomik büyüme için kritik öneme sahiptir. Ülkemiz, kendi nüfusunun yanı sıra misafirlerimizin gıda güvenliğini sağlamak, ithalatı en aza indirerek kendi kendine yeterli hale gelmek ve uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmak amacıyla hayvansal üretime büyük önem vermektedir." dedi.

Çelik, kırmızı et üretiminin arttığını vurguladı ve şunları ekledi: "2002'de 778 bin ton olan kırmızı et üretimimiz, 2023 itibarıyla yüzde 206 artışla 2 milyon 384 bin tona ulaştı. Bugün itibarıyla kırmızı et yeterlilik oranımız yüzde 95,2. Amacımız, önümüzdeki yıllarda bu oranı yüzde 100'e çıkararak tamamen kendi kendine yetebilen bir ülke olmaktır. 2024 üretim planlamasıyla birlikte bu artış devam edecek ve ithal besilik hayvanların da kesime girmesiyle, 2025'te et arzında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını öngörüyoruz."

Çelik, piyasadaki spekülatif hareketlerin izlenmeye devam ettiğini ve bu tür hareketlere karşı gerekli müdahalelerin yapıldığını belirtti. Ayrıca, gıda arz güvenliğini dikkate alarak üretim planlaması çerçevesinde yeni bir destekleme modeli geliştirdiklerini ve bununla birlikte verimli, sürdürülebilir, kaliteli ve kayıtlı üretimin esas alındığı bir model oluşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.