VERGİ BORCU OLMAYAN BELEDİYE

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

VERGİ BORCU OLMAYAN BELEDİYEFerhat Lap/Amasya-BHA
Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, 30 Milyon liranın üzerinde ödeme yapmak kaydıyla belediyenin tüm vergi borçlarını sıfırladıklarını söyledi.
31 Mart 2019 seçimlerinden bu yana yönettiği belediyenin birikmiş vergi borçlarını karşılarken esnaflara olan borçlarını ve personel maaşlarını düzenli ödediklerini belirten Başkan Sarı, tasarrufu ön planda tutmaya önem verdiklerine vurgu yaptı.
‘BİZ MİLLET OLARAK, DEVLETE BORCUMUZU ÖDEMEKLE MÜKELLEFİZ’
Belediyenin birikmiş vergi borcunu sıfırladıklarını, yeni hedeflerinin SGK’ya olan borçları da ödemek olduğunu söyleyen Başkan Sarı açıklamasında şunları kaydetti;
Geçmişe bakmadan fakat, geçmişteki tecrübeleri de akılda ve hafızada tutmaktan ziyade, bir program dahilinde defterden görerek ilerliyoruz. Alışılagelmiş bir şey var belediyeler vergi ve SGK’ya olan borçlarını ödemezler. Bir gün elbet hallolur diye tüm Belediye Başkanları umutla beklerler. Hafızalarda bu şekildedir. Ne derece doğrudur bilemem ama olayın açıklaması şu, Türkiye’deki belediyeler içinde en borçsuz belediyeyiz. Vergi borcu olmayan belediyeyiz. Bundan iki ay önce takriben 40-50 milyonluk bir borcu kapattık. Vade farklarını da düştüğümüzde ortalama 30 milyon lira ödemek kaydıyla Amasya Belediyesi’nin tüm vergi borcunu sıfırladık” dedi.
‘HES’İN AYLIK GELİRİ 5 MİLYON’
Akdağ’ın eteğine kurdukları HES’in aylık gelirinin 5 milyon lirayı bulduğunu ve maliyetini bir yıl içerisinde karşıladığını vurgulayan Sarı açıklamasının devamında;
“HES’i yaptık ve masrafını bir yılda amorti ediyoruz. Şu anda devlete ayda 5 milyon lira fatura kesiyoruz. HES’in maliyeti totalde bize 50 milyon liradır. Bu ay elektriğe gelen zamla zannediyorum 5 milyonun üzerinde bir fatura keseceğiz. Maliyeti bu şekilde karşılamış olduk. Ticaret sır meselesidir. Tıpkı gazetecilik, avukatlık, doktorluk gibi… Gömü bulduğumuz ya da birine bize yardım edin dediğimiz yok. Biz bunları hesabımızı iyi yaparak, düşünerek ve istişare ederek karar verip yapıyoruz” diye konuştu.
‘BİZ AZAMİ TASARRUF YAPARAK ÇALIŞIYORUZ’
Amasya’ya kazandırdıkları büyük projelerin finansmanını göreve geldikleri günden bu yana yaptıkları tasarruf tedbirleri ile sağladıklarını sözlerine ekleyen Sarı;
“Biz azami tasarruf yapıyoruz. 27 müdürlüğümüz var. 27 şoför, 27 aracın lastiğinden tutun benzinine kadar her türlü masrafı olan aylık 500 bin lira giderin önüne geçtik. Biliyorsunuz biz bir mali bütçe hazırlarız. Önümüzdeki ay da bütçe ayı. Göreve geldiğimizde belediyemizin bütçesi 100 milyon liraydı. Zaman zaman kendime soruyorum “Hakikaten biz bunları nasıl yapıyoruz?” diye. Elbette ki bunları biz yapıyoruz. 2023 bütçemizi geçtiğimiz günlerde meclisimizde belirledik. Resmi rakam olarak söylüyorum: 1 milyar 150 milyon lira. Paranın daraldığı, virüs yaşadığımız bir dönemde 2023 yılı bütçemiz bu rakam. Zannediyorum ki Samsun’un dahi böyle bir bütçesi yok. Çorum’un olmadığını biliyorum. Büyükşehirlerin bile böyle bir bütçesi yoktur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
‘HAYALLERİN ÜSTÜNDE MODERN BİR SOSYAL KONUT PROJESİ OLACAK’
Öncelikli olarak evi olmayan vatandaşlar için 520 dairelik sosyal konut Projesi için düğmeye bastıklarını ve şehir içinde satış ofisi hazırladıklarını ifade eden Başkan Sarı;
“Bizim binalarımız Amasya’da kimsenin hayal edemeyeceği kadar modern olacak. Projesini Ankara’da bir firmaya hazırlatıyoruz. “Hilal Konutları” adıyla hemşehrilerimizle buluşacak olan bu projemiz için şartlarımız 1- Eviniz olmayacak, 2- Ön kabul ücreti toplam bedelin %20-30′ u kadar olacak, 3- 1 yıl ödemesiz, 10 yıl vade tek fiyat şeklinde olacak. Tefe-tüfe gibi fark olmadan aldığınız fiyat üstünden kolay ödeme şartlarıyla bugünkü piyasa fiyatının %30 altında kar amacı güdülmeden, içerisinde tüm sosyal tesislerin ve yaşam alanlarının olacağı, modern bir proje olacak. Yerimiz Kirazlıdere’de. Burada en güzel özellik olarak hanımlarımızın en fazla vakit geçirdiği alan olan mutfaklar geniş tutulacak. Güneş almayan hiç bir odası olmayacak. Mutlak suretle aydınlık olacak. Yerimizin jeolojik çalışmalarını yaptırdık. Vatandaşımızla anlaşıp evi sattığımızda vatandaşımız anlaşılan bankaya gidecek. Yani krediyi de biz çıkarmış olacağız. Kredimiz şu an ki kredilerin çok aşağısında. Onu da çıkardık, bir problem yok. Cenab-ı Allah’ın yarattığı kullara her türlü imkanı sağlamak için aracılık yapıyoruz. Her zaman söylüyoruz tek isteğimiz hayır duası alabilmek.”
‘TELEFERİK PROJEMİZ İHALEYE AÇILIYOR’
30 yıldır Amasya’nın hayali olan teleferik ’in ihalesi için gün sayıldığını söyleyen Belediye Başkanı Sarı açıklamasının devamında;
“Görmeden, yaşamadan insanların konuşması çok yanlış. Bilmeden konuşmamak gerek. Ben diyorsam ki bu iş olacak, olmama şansı yok. Geldiğimiz gün söylediğim gibi Amasya dönüşecek, Amasya gelişecek, Amasya güzelleşecek. Mücadelemizin hepsi bunun için. Verdiğimiz sözlerden, başladığımız işlerden bitmeyen olursa gelip sorana hesabını veririz. Ben de bir insanım, etten kemikten yaratıldım. Bir kalp taşıyorum. Hak etmediğim, hoş olmayan laflar var. Mesela teleferik projemiz için “30 senedir söylenip duruyor. Bu da söylüyor, yapamayacak” diyorlar. Göreceksiniz 30 yıldır hayal edip gerçekleştirilemeyen büyüklerimin hayalini ben gerçekleştireceğim. Bun un dışında Hilton Oteli’ni yapıyoruz. Bu öyle basit bir şey değil. Çorum, Tokat, Ordu, Giresun, Sinop… Sivas yaptı, kapattı. Nüfusumuzun ölçeğinde başka yerde yapılması mümkün değil. Hilton kendi gelmedi. Biz çabaladık” ifadelerini kullandı.
‘YİĞİT DÜŞTÜĞÜ YERDEN KALKAR’
17 yıl aradan sonra profesyonel lige çıkarttıkları Amasyaspor’un hak ettiği yerlere geleceğini vurgulayan Sarı;
“Amasyaspor için yiğit düştüğü yerden kalkar diyorum. Bu konuda geçtiğimiz günlerde arkadaşlarımızla görüşme yaptık. Yaraya merhem sürmek değil, tedavi yapacağız. Şampiyon olacağız. Yola yeni çıkıyoruz. Amasyasporumuzun üzerinde nazar olduğunu düşünüyorum. İnşallah başaracak, kabus yok. Başaracağız, başaracağız, başaracağız. Başka yolu yok.” (FERHAT LAP)

VERGİ BORCU OLMAYAN BELEDİYE