Saadet Partisi Mardin İl Başkanı Vejdin Koçhan, seçmeli derslerin öğrencilerin ve velilerin isteğine göre şekillenmesi gerektiğini belirterek, “Dil insanın varlığıdır, kendini tanımak için anadilini seç. Orta okullarda Kürtçe seçmeli ders için son gün 10 şubat. Kürtçe dersini seç” çağrısında bulundu.
Saadet Partisi Mardin İl Başkanı Vejdin Koçhan, Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre, yeni eğitim öğretim yılında orta okullarda (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) okutulacak seçmeli dersler, öğrenci ve veliler tarafından 10 Şubat 2022 tarihine kadar okul müdürlüklerine yazılı olarak bildirilmesi gerektiğini hatırlattı.
Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli dersi kapsamında, Kurmancî, Zazakî, Adığece (Kiril ve Latin Alfabesine göre), Abazaca, Lazca, Gürcüce, Boşnakça ve Arnavutça dillerinde dersleri okutulduğunu anımsatan Koçhan, “İngiliz, Alman ve Fransız Dillerinde olduğu gibi ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ de bölgelerde yoğunlaşan talebe göre okullarda seçmeli ders yerine zorunlu ders olarak okutulmasıyla daha faydalı olacağı kanaatindeyiz. En az 14-16 Yıl yabancı dil dersi alan kaç kişi, bir İngiliz’le beş dakika konuşuyor, bir İngilizce kitap okuyabiliyor? Evinde konuştuğu anadili, okulda yazım kurallarıyla öğrenmesi gereken öğrencinin ileride kime zararı dokunabilir ki? Okul idarecilerinin yapması gereken, hiçbir öğrencinin seçme hakkına müdahale etmemesi ve veliler tarafından seçilen ders taleplerini Milli Eğitim Müdürlüğüne oradan da bakanlığa ulaştırılması, bakanlığın da gelen talepler doğrultusunda gereken öğretmenlerin atamasını gerçekleştirmesidir.
Yönetmeliğe göre; dersi seçen öğrencilerin sayısı 10’a ulaştığında okullarda seçilen ders için sınıf açılması ve öğretmen ataması yapılması gerekmektedir. Bu sebeple tüm öğrenci ve velilerimize, okullardan aldıkları formu doldurup 10 Şubat 2022 tarihine kadar okullara teslim etmelerini tavsiye ediyoruz. Velilerin bu haklı talebi değerlendirilmelidir, göz ardı edilmemelidir. Yeteri öğrenci sayısının bulunmadığını ifade edecek olanlar çıkabilir, öğretmenin kadrosu olmadığı için dersin boş geçeceğini ileri sürüp veliyi vaz geçirenler olabilir. Buna rağmen insanımızdan bu yasal haklarından vazgeçmemelerini, mutlaka istedikleri tercihlerde bulunmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
“Allah’ın bir ayetidir, dil”
Koçhan, “Devletçe tanınan bu hakka, kazanıma bile kavmiyetçi bakanlar sebebiyle Kürdî Seçmeli Ders Tercihi çoğunlukla engellenmektedir, duyumlar bunun üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ana dil, annenin ak sütü gibi helâldir. Allah’ın bir ayetidir, dil. Kültürel zenginliktir. Sahip çıkılması gereken bir hazinedir, dil. İl Millî Eğitim Müdürlüğü, olabilecek keyfî durumlar ve bakanlığın isteğine aykırı hareketler içinde bulunan kimi olabilecek idarecilerin tutumları karşısında gereken hassasiyeti göstermelidir” ifadelerini kullandı.
Koçhan, “Saadet Partisi olarak bu konuda yapılması gerekeni ifade ederken, insanî hak talebi olarak, tüm dillerin yaşatılmasının, konuşulmasının, şarkılar söylenmesinin, talep doğrultusunda eğitim öğretimde ders olarak okutulmasının desteklenmesi gerektiğine inanıyor, bu yasal hakları engellemeye çalışanlar hakkında yetkili mercilerce gerekli soruşturmaların açılması gerektiğini ifade ediyoruz” sözleri ile açıklamasını noktaladı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)