Gurbetçilerimizin sorunlarına çözüm bulunsun

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya yaptığı bir açıklama ile yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın gurbet yolunda yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.

Kaya açıklamasında şunları söyledi; “Bir yaz dönemine daha ulaşmış bulunuyoruz. Bu dönem hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki vatandaşlarımızın sılai rahimde bulunmak, eş, dost, akrabaları ziyaret etmek için fırsat dönemleri olarak değerlendirilmektedir. Özellikle yurtdışında yaşayan ve karayolu ile ülkemize gelmeye çalışan insanlarımız için bu süreç çoğu zaman, sonu güzel olsa da katlanılması zor seyahatlere dönüşmektedir.

Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için bazı adımların atılması gereklidir.  Türkiye yol güzergâhındaki olası tehlikelerle ilgili özellikle bu dönemde çalışacak “Kriz Masası” kurmalı ve sorunlara acil müdahale edebilecek bir altyapı oluşturmalıdır. Rüşvet, can ve mal güvenliği, hırsızlık, haksız muamele ile karşılaşan vatandaşlarımıza gerekli destek verilmelidir.

  • Özellikle Sırbistan geçişi için özel çalışmalar yapılmalı, gidiş ve dönüş yollarında olmak üzere konaklama, yemek hizmetleri, araç tamir noktaları, benzin istasyonları gibi tam teşekküllü dinlenme tesislerinin açılabilmesi için girişimlerde bulunulmalıdır.
  • Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye sınır kapılarında giriş ve çıkış peron sayıları mutlaka arttırılmalıdır. Bu ülkeler nezdinde gereken altyapı çalışmaları hazırlanmalıdır.
  • Avrupa Parlamentosu (AP) yol güvenliği vesair sorunlar için sürece dâhil edilmelidir.
  • Alternatif olarak deniz taşımacılığı kullanılmalıdır. Bu çeşitlilik karayolu geçiş güzergâhında gelir kaybına uğrayacak olan ülkelerin sorunun ciddiyetini anlamalarını sağlayacaktır.
  • İktidar bu seçimlerdeki vaatlerinden birisi olan astronomik uçak bilet fiyatlarının makul bir noktaya çekileceğine dair vaadiyle ilgili beklentilere bir an önce cevap vermelidir.
  • Vatandaşlarımız uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra tam da bu çile yolu bitti derken, gümrük kapılarında çok uzun süren güvenlik ve kontrol aramaları ile karşılaşmaktadır. Bu işlemler yapılırken hem gerekli denetimlerin yapılması, hem de vatandaşlarımız için çileye dönüşmeyen bir formül mutlaka hayata geçirilmelidir. Görevli sayısının artırılması, teknolojik imkânların daha fazla kullanılması ve geçiş peron sayılarının artırılması buna bir çözüm olabilir.
  • Aracını yurt dışından getiren gurbetçilerin kullanma süresi olan 2 yıl dolduktan sonra, bekleme süresi olarak uygulanan 185 gün şartının 30 güne indirilmesi vaadi ile ilgili iktidar gereken düzenlemeleri yapmalıdır.
Gurbetçilerimizin sorunlarına çözüm bulunsun