Gazze’den Tel Aviv’e füze saldırısı: İsrail’de hava saldırısı sirenleri çaldı

7 Ekim saldırılarının yıl dönümünde, Gazze'den İsrail'in başkenti Tel Aviv'e ve çevre şehirlere füze saldırıları düzenlendi. İsrail ordusunun Homefront Komutanlığı, Tel Aviv'de hava saldırısı sirenlerinin çaldığını doğruladı. Hamas'ın silahlı kanadı El-Kassam Tugayları, İsrail'in başkentine yönelik füze saldırısını üstlendi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

İsrail ordusu, saldırıların sadece Tel Aviv ile sınırlı kalmadığını, Holon ve Bat Yam da dahil olmak üzere yakın bölgelere toplam beş füze fırlatıldığını açıkladı. Hamas’ın bu saldırısı, 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği saldırının yıl dönümüne denk geldi.

Bir yıllık bombardıman: Gazze’nin yıkımı ve büyük kayıplar

İsrail, geçtiğimiz yıl boyunca aralıksız olarak Gazze Şeridi’ni bombaladı ve bu süreçte on binlerce Filistinli hayatını kaybetti. Gazze Hükümeti Medya Ofisi’nin 30 Eylül’de açıkladığı verilere göre, İsrail ordusu bir yıl içinde 3 bin 650’den fazla katliam gerçekleştirdi. Bu saldırılarda, 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın ve 13 bini erkek olmak üzere toplamda 41 bin 870 kişi yaşamını yitirdi. Ayrıca, 97 bin 166 kişi yaralandı ve hala enkaz altında ya da kayıp olan 10 bin kişiye ulaşılamadı.

Çocuklar en büyük bedeli ödedi

İsrail saldırılarının en ağır bedelini çocuklar ödedi. Saldırılar sırasında doğan 171 bebek, yaşama şansı bulamadan hayatını kaybetti. 1 yaşını doldurmamış 710 bebek de bu saldırılarda yaşamını yitirdi. Binlerce çocuk ebeveynlerinden birini veya her ikisini kaybetti.

Aileler nüfustan silindi

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda birçok aile tamamen yok oldu. Medya Ofisi’nin 2 Ekim tarihli açıklamasına göre, tüm fertleri ölen 902 aile nüfustan silinirken, binlerce ailenin sadece bir ya da iki ferdi hayatta kaldı. İsrail’in Gazze’ye uyguladığı abluka ve sınır kapılarının kapanması, Filistinliler üzerinde açlık ve ilaç sıkıntısına yol açtı. Bu abluka nedeniyle bir yıl içinde çoğu çocuk 36 Filistinli açlıktan hayatını kaybetti ve binlerce kişi yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya kaldı.

Sağlık sistemi çöktü

Gazze’de devam eden saldırılar ve abluka, sağlık sistemini de çökme noktasına getirdi. Salgın hastalıklar, yetersiz sağlık hizmetleri ve ilaç eksikliği nedeniyle Gazze’de milyonlarca kişi hastalıklarla boğuşuyor.

Gazze’den Tel Aviv’e füze saldırısı: İsrail’de hava saldırısı sirenleri çaldı