Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amasya Badal Tüneli Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Cumhuriyetimizin 100. yılını demokrasi ve kalkınma atılımlarımızın sembolü hâline getirdik. Aynı şekilde 2053 ve 2071 tarihlerini, Türkiye Yüzyılı’nın ara hedefleri olarak kayıtlara geçirdik” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden Amasya Badal Tüneli Açılış Töreni’ne canlı bağlantı ile katılarak bir konuşma yaptı.
Törende yaptığı konuşmada, Badal Tüneli’nin hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amasya’nın, Orta Karadeniz sahilini iç kesimlere bağlayan ve oradan sınırlara kadar uzanan yol güzergâhlarının önemli bir geçiş noktası olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin her şehri gibi, son 20 yılda hızla gelişen Amasya’nın ulaşım ihtiyacına cevap vermek için başlattıkları karayolu projesinin en önemli bölümlerinden birinin de Badal Tüneli’i olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merzifon-Osmancık arasındaki güzergâhta 921 metrelik tünelin yanı sıra 3,6 kilometreyi bulan bağlantı yolları ve dört adet köprünün de yer aldığını belirtti.
Keskin virajları sebebiyle, yolculuk süresini ve güvenliğini olumsuz etkileyen eski yolu devre dışı bırakan tünel geçişi sayesinde, artık vatandaşların bu güzergâhta huzurla seyahat edebileceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle, kış mevsiminde bu yolun çilesini bilenler için Badal Tüneli çok daha büyük bir anlama sahiptir. Sadece vakitten ve akaryakıttan yılda 21,4 milyon lira tasarruf sağlayacak, karbon emisyonunu 265 ton azaltacak bu projeyi 760 milyon liralık bir yatırımla hayata geçirdik. Kalkınmanın temel altyapılarından olan ulaştırmada devreye aldığımız her projenin, bizi 2023 hedeflerimize kavuşturma yanında, Türkiye Yüzyılı’na bir adım daha yaklaştırdığına inanıyoruz” dedi.
“BÖLGESİNDE VE DÜNYADA SÖZ SAHİBİ BİR ÜLKE KONUMUNA YÜKSELDİK”
Geçen 20 yılda asırlık eksikleri tamamlayarak, ihmalleri telafi ederek yürüttükleri eser ve hizmet siyasetlerinin en somut örneklerinin bu yatırımlar olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bugün ülkemizin 81 şehrinin tamamı, altyapı yatırımlarımızın katkısıyla üretim ve istihdamda katettiği mesafe sayesinde ihracat yapabilir hâle gelmiştir. Eğitimden sağlığa, güvenlikten adalete, ulaştırmadan enerjiye, tarımdan spora tüm başlıklarda gerçekleştirdiğimiz atılımların meyvelerini her alanda toplamaya başladık. İnsanlarımız, fikri ve bedeni çabalarının, kabiliyetlerinin, imkânlarının karşılığını almak için başka yerlere gitmek mecburiyetinde kalmıyor. Artık her vatandaşımız yaşadığı yerde, girişimi ve emeğiyle kendi düzenini kurabiliyor, kendi hayalini gerçekleştirebiliyor, geleceğine umutla bakabiliyor. Karayoluyla, havayoluyla, demiryoluyla ulaşımın tüm sektörlerinde ülkemizin altyapı ihtiyacını önemli oranda tamamlamış olmanın mutluluğu içindeyiz.”
“Hâlen devam eden yatırımları da süratle bitirerek, kaynaklarımızı çağın önümüze çıkardığı fırsatları değerlendirmek için daha etkin şekilde kullanabilme imkânına kavuşacağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gençlerimizin, ülkemizi ve dünyayı kucaklayan geniş muhayyilelerine şahit oldukça hayata geçirdiğimiz projelerle ne kadar doğru bir iş yaptığımızı tekrar tekrar görebiliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına, milletimizle birlikte daha büyük umutlar ve daha büyük hedeflerle girdik. Türkiye Yüzyılı ile Cumhuriyetimizin ikinci asrını, telafiyi geride bırakıp terakki devri hâline dönüştürmekte kararlıyız.”
Bu noktaya kolay gelmediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küresel yönetim ve ekonomi sistemi salgınla, savaşla, krizle kökünden sarsılırken ülkemizi sahip olduğu güçlü altyapı üzerinde büyük bir atılıma hazırlamak için çok mücadele verdik, çok gayret gösterdik. Önümüze çıkartılan engelleri birer birer aşarak, kurulan tuzakları birer birer bozarak, maruz kaldığımız saldırıları birer birer göğüsleyerek bölgesinde ve dünyada söz sahibi bir ülke konumuna yükseldik. Geçmişte kendi krizlerinde boğulup kalan bir ülkeydik. Şimdi, küresel krizleri fırsata dönüştürebilen bir ülke olarak gıptayla takip ediliyoruz” şeklinde konuştu.
Bu sürecin en kritik noktasında Türkiye’yi yeni bir vizyona, yeni hedeflere kavuşturmanın eşiğinde olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah, pek çok büyük projemizin, yatırımımızın, emeğimizin hayırlı neticelerini alacağımız 2023’ü tarihe şanla, şerefle, gururla kaydedeceğiz. Rabbimizin yardımı ve milletimizin desteğiyle bunu da başaracağımıza inanıyorum” dedi.
“ÜLKEMİZİN BÜYÜK ÇABALARLA SAHİP OLDUĞU KAZANIMLARI KORUMAMIZ GEREKİYOR”
Türkiye’nin, eser ve hizmet siyasetiyle geldiği seviyenin kendilerini sevindirdiği kadar, üzerlerine yeni sorumluluklar da yüklediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Evvela, ülkemizin büyük fedakârlıklar ve çabalarla sahip olduğu kazanımları korumamız gerekiyor. Bununla birlikte, Türkiye Yüzyılı vizyonumuz doğrultusunda ülkemizin küresel düzeyde söz ve karar sahibi olma iradesini güçlendirmeliyiz. Siyasi ve ekonomik gücümüzü katlayarak artırmak suretiyle, önce dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeli, ardından da ilk sıralara doğru yükselmeyi sürdürmeliyiz. Aksi takdirde, önümüze çıkan tarihî fırsatı bir kez daha kaçırma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz.”
“Altyapıda gösterdiğimiz başarıyı bilimde, teknolojide, araştırma-geliştirmede sürdürmedikçe, evlatlarımızı değerlerimizle yoğurarak yetiştirmedikçe bu hedefi yakalayamayız” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte bunun için önümüzdeki dönemde hem bilim ve teknolojiyi hem de değerler eğitimini, medeniyet ve kültür bilincini önceliklerimizin en başına alıyoruz. Hiçbir günlük tartışma bu temel önceliğin önüne geçemez, geçmemelidir. Maziden atiye kurduğumuz köprünün kilit taşı olarak gördüğümüz evlatlarımızı bu anlayışla geleceğe hazırlamak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu amaçla, Cumhuriyetimizin 100. yılını demokrasi ve kalkınma atılımlarımızın sembolü hâline getirdik. Aynı şekilde 2053 ve 2071 tarihlerini, Türkiye Yüzyılı’nın ara hedefleri olarak kayıtlara geçirdik. Açılışını yaptığımız tünel gibi projeleri bu tarihî yürüyüşün son eksiklerini tamamlama vesilesi olarak görüyoruz. Bir kez daha tünelimizin, bağlantı yollarının ve köprülerin şehrimize, bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu eserin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen bakanlığımızı, kurumlarımızı, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine herkesi tebrik ediyorum.” (Birlik Haber Ajansı-BHA)