CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp: “Nebati yalan söyledi, ülkeyi kandırdı”

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Plan ve Bütçe Komisyon'unda Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'a yoksulluk oranı yüksek olan bölgenin bir milletvekili olduğunu hatırlatarak, kur korumalı mevduatın maliyetinin ne kadar olduğuyla alakalı açıklama yapmasını istedi.

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KARS-BHA

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Plan ve Bütçe Komisyon’unda Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan‘a yoksulluk oranı yüksek olan bölgenin bir milletvekili olduğunu hatırlatarak, kur korumalı mevduatın maliyetinin ne kadar olduğuyla alakalı açıklama yapmasını istedi.

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan‘a yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgenin bir milletvekili olduğunu hatırlatarak, “Nebati yalan söyledi. Ülkeyi kandırdı. Milyarlarca lira zarara soktu. Merkez Bankası Başkanı olarak net bir şekilde bu kur korumalı mevduatın maliyeti bize ne kadardır, açıklayın. Net bir şekilde burada heyetimize bilgi verilsin istiyoruz” dedi.

CHP’li Alp, Kars’ta çiftçilere kullandırılan 700 bin lira kredinin yarısının nakit diğer yarısını ise alışverişte kullanılmak üzere kredi kartına yüklenerek verildiğini bildirerek, “Siz uyguladığınız ekonomi politikasıyla benim çiftçimi hem banka kredisi borçlusu haline getiriyorsunuz hem de tefeci faizi borçlusu haline getiriyorsunuz” diye konuştu.

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’a şunları söyledi:

“Yoksulluk ve yaşam koşulları istatistikleri açıklandı. Geçen yılın istatistiğine göre yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler yüzde 16,1 ile Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır illeri oldu. Ben de bu illerin birinin milletvekiliyim. Yani bu salondaki vekiller arasında en yoksul nüfusu temsil eden milletvekili benim.

“ETİN KİLOSU GAZZE’DE 14 DOLAR TÜRKİYE’DE 18 DOLAR”

Benim halkımı 25 yıl boyunca bu kadar yoksul bırakan bütün bu bütçeler bu salonda oluşturuldu ve benim şehrimi bu kadar yoksul bırakan ekonomi politikaları sizler tarafından oluşturuldu. Şimdi ben 25 yıl sonra size soruyorum, çeyrek asır geçti AK Parti’nin az önce bütün suçu Gezi olaylarına, “Her yer Taksim” diyen gençlere yükleyen sayın milletvekili başta olmak üzere bugün Batı Şeria’da etin kilosu 15 dolar. Gazze’de dondurulmuş etin kilosu 14 dolar, tavuk 10 dolar. Türkiye’de 620 liralık kıymanın fiyatı 18 dolar. Gazze’ye bomba yağıyor ama hala senden daha ucuza et üretebiliyorsa burada sorun sizde mi, yoksa ağaç direnişi yapan gençlerde mi? Aradan 25 yıl geçti hala aynı ezberle ülkemizi kandırmaya çalışıyorsunuz.

“ÇİFTÇİLER HEM BANKA HEM TEFECİ BORÇLUSU”

Bütün bu uyguladığınız ekonomi politikaları içerisinde çok somut bir örnekle bunun para, maliye, kredi politikalarına bir etkisini anlatayım. Ziraat Bakası bugün 700 bin lira limitle şube yetkisinde çiftçimize kredi veriyor. Bu kredinin 350 bin lirasını nakit olarak veriyor, 350 bin lirasını alışverişte kullanmak üzere kart olarak veriyor. Çiftçimiz ne yapmak zorunda kalıyor? Petrolcü, zahireci ve tarımsal bayilerde iskontolu olarak kırdırmak zorunda kalıyor ve 350 bin lira yerine 200 bin lira para alıyor. Siz uyguladığınız ekonomi politikasıyla benim çiftçimi hem banka kredisi borçlusu haline getiriyorsunuz hem de tefeci faizi borçlusu haline getiriyorsunuz.

Şimdi bu “Her yer Taksim, her yer direniş” diyen çocukların suçu mu bu politikayı üreten sizlerin suçu mu? Ben Kars milletvekili olarak Merkez Bankası başkanından bugün itibariyle bunu talep ediyorum. Bu uygulamaya son verecek tedbiri hanginiz almıyorsanız alın. Bu çiftçiyi artıkça kadar büyük tefeci altına sokmaya hiçbirinizin hakkı yok.

“KKM’NİN MALİYETİ NE KADAR?”

Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati 10 Mayıs 2023 tarihinde bir demeç verdi. Buyrun savunun bunu? “Kur korumalı mevduat çağın buluşu oldu” diyor. Nebati’ye bak. “Önümüzdeki dönemde olmaya devam edecek” diyor. E değiştirmeyin madem Nebati doğru söylediyse kur korumalı mevduatı kaldırmayın o zaman. “Bankalardaki ve Merkez Bankası’ndaki limiti de kaldırdığımız için Hazine’nin üzerine bir yük gelmeyecektir” diyor. Bakan’a bak! Siz bugün açıklıyorsunuz diyorsunuz ki daha geçen yıl 818 milyar maliyeti oldu daha bugüne kadar kaç milyar lira olduğunu da daha hiçbiriniz açıklamaya cesaret edemiyorsunuz. Nebati mi yalan söylüyordu, siz mi yalan söylüyorsunuz? Nebati yalan söyledi. Ülkeyi kandırdı. Milyarlarca lira zarara soktu. Merkez Bankası Başkanı olarak net bir şekilde bu kur korumalı mevduatın maliyeti bize ne kadardır, açıklayın. Net bir şekilde burada heyetimize bilgi verilsin istiyoruz.”

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp: “Nebati yalan söyledi, ülkeyi kandırdı”