CHP Balıkesir Milletvekili Serkan SARI’ dan Kanun Teklifi
Pervin BÖLÜKBAŞI / BALIKESİR – BHA
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, hane geliri net iki asgari ücretin toplamının altında kalanlara barınma yardımı yapılması için kanun teklifi verdi. Meclis Başkanlığına sunulan teklife göre, hane geliri 22 bin 804 TL’nin altında kalan ve herhangi bir gayrı menkulü bulunmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına asgari ücretin yüzde 30’u kadar barınma yardımı yapılacak.
CHP’li Serkan Sarı, “Türkiye’de barınma sorunu yaşanıyor. Son 2 yılda barınma sorunun yanında kira krizi de vatandaşların kabusu haline geldi. AKP iktidarının yanlış ekonomi politikalarının enflasyonla birlikte hayat pahalılığını artırdı alım gücünün düştüğünü ve kiralarda fahiş artışlar yaşandığını vurgulayan Serkan Sarı, “Büyükşehirlerde başlayan sorun büyüdü, ülkeyi sardı. Kiralardaki bu artış asgari ücret artışına orantılı olmayınca barınma sorunu yarattı. Ev sahipleri de mutsuz kiracılar da. Ev sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getiren AKP iktidarıdır” dedi.
CHP’li Serkan Sarı, barınma kanunu teklifinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:
“Kiralar 4 Yılda Yüzde 583 Arttı”
“Nisan 2019 – Nisan 2023 döneminde konut kiralarındaki değişime göre 81 ilde ortalama kira bedeli aylık 728 lirayken, 5 bin 58 liraya çıkmış durumda. Artış oranı yüzde 583’tür. Yine aynı dönemde Türkiye’de 2019 yılı Nisan ayında kira bedeli ortalama ücretin sadece % 27’siyle karşılanırken gelinen noktada % 45’i ile karşılanır olmuş durumdadır. Yani TÜİK’in açıkladığı ortalama gelir düzeyine göre, kiralar maaşın ya da aylık gelirin 4’te birinden yarısına çıkmıştır. Milyonlarca çalışanın, asgari ücretlinin ve emekli, dul yetimin gelirlerinde yüzde 583’e varan bir artış olmamıştır. Bu durum vatandaşlarımız mağdur etmektedir.”
“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EN BÜYÜK KABUSU BARINMA!”
CHP’li Serkan Sarı, üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından her yıl yaşanan barınma sorunun yeniden yaşanacağına dikkat çekti. Teklifin gerekçesinde yurt ve barınma sorununa da yer verildi:
“Türkiye’de üniversiteye giden her 100 öğrenciden yalnızca 8’i yurtta kalabilme şansına sahiptir. Devlet, yurttaşlarına barınma olanağı sağlamakla mükellef. Konut ve barınma hakkı, ‘anayasal’ bir haktır. Kendisi kirada oturup evladını üniversitede okutan ve evladına yurt bulamadığı için kiralık ev bulmak zorunda kalan vatandaşlarımız da zor durumdadır.”
“Sosyal Devlet Barınma Olanağı Sağlamakla Görevlidir”
“Kirada oturan dar gelirli yurttaşlarımıza gelir düzeylerine göre kira yardımı yapılması sosyal devletin bir gereğidir. Anayasa’nın 36. Maddesinde “Herkes temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek, insan haysiyetine yakışır biçimde konut ve barınma hakkına sahiptir” hükmü bulunmaktadır. Devletin yurttaşlarına barınma olanağı sağlamakla görevlidir. Devlet bu sorumluğu yerine getirmek için düzenleyici tedbirler alır. Bu kanun teklifi devletin bu sorumluluk ve görevlerini yerine getirebilmesi amacıyla ihtiyaç sahiplerine barınma yardımı verilmesi için hazırlanmıştır.”
Kanun teklifine göre barınma yardımından yararlanma şartları şöyle:
Hane geliri net iki asgari ücretin altında yani 22 bin 804 TL olmak zorunda.
Hanede yaşayanların ve birlikte ikamet ettiği kişilerden biri ya da birkaçı üzerine konut tapu kaydı bulunmaması gerekiyor.
İkamet edilen meskenin bedelini kiralayanın banka hesabına yatırdığına dair belge Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ilgili birimlerine teslim edilmesi gerekiyor. Şartların incelenmesi sonucunda barınma yardımına hak kazanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına her ay asgari ücretin net tutarının yüzde 30’u oranında para yardımı bildirimde bulundukları banka hesaplarına yatırılacak. Barınma yardımı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.